brojač poseta

среда, 25. март 2009.

‘Infostan’ priznaje grešku

Svi građani koji su platili račune za komunalne usluge do kraja 2008. godine biće oslobođeni kamata i sudskih troškova

IMA PRAVDE... Oko 25.000 građana biće skinuto sa spiska dužnika

Beograđanima kojima je „Infostan" zaračunao kamate jer su pojedine račune u prethodnih 15 godina platili sa zakašnjenjem, kamate i sudski troškovi biće otpisani. Svi ostali dužnici moraće da plate svoj dug, a rok za potpisivanje sporazuma o isplati duga sa 31. marta biće produžen na 15. april.

To je juče precizirao gradonačelnik Dragan Đilas posle višednevne zbrke koja je nastala namerom „Infostana" da na prečac naplati višegodišnja dugovanja. Đilas je naglasio da je „Infostan" verovatno mogao „malo drugačije" da organizuje naplatu duga i da je, pre nego je poslao obaveštenja na oko 200.000 adresa, trebalo dobro da proveri ko je šta platio.
Veće sutra odlučuje

- Verovatno je moglo da ne dođe do ove greške, ali bolje je ispraviti je ikad nego nikad. Ideja grada nije da živi od kamata koje će plaćati građani. Sve tehničke greške rešavaće se u pojedinačnim slučajevima, a od danas ćemo uvesti zakazivanje za dolazak na šaltere da ljudi ne bi čekali i po nekoliko sati - rekao je on.

Zeleno svetlo na ovaj predlog sutra bi trebalo da daju članovi Gradskog veća. Kako objašnjava član veća Goran Aleksić, oko 25.000 građana biće skinuto sa spiska dužnika.

- Čeka se odobrenje Gradskog veća na ovaj predlog. Onima koji su u prethodnih nekoliko dana platili kamate, biće vraćen novac. Nisu realne kritike građana da nisu dobili obaveštenja o dugu jer je za sve ovo vreme na brojne adrese stizalo na desetine obaveštenja o dugovanjima. U novembru 2008. godine 182.000 njih je dobilo obaveštenje o dugovanju, i od tog broja 83.000 dužnika je platilo dugovanja - objašnjava Aleksić.

Dvaput platili

Ukoliko sutra bude usvojen ovaj predlog, tako će, na primer, Beograđanin Rajko Stanić, kojem je stiglo obaveštenje da treba da plati 11.000 dinara kamate jer je tri meseca u 1999. godini zakasnio s plaćanjem, biti u potpunosti oslobođen duga. Beograđanka sa Palilule, s druge strane, koja treba da plati 5.091 dinar, moraće da izmiri svoje obaveze jer nije platila račun za mart 2004.

- Ako glavnicu dugovanja izmiri do sredine aprila, kamatu ćemo joj otpisati. Ako dugovanja isplati do kraja maja, biće joj otpisano 75 odsto kamate, a do kraja jula 50 procenata. Ako dugovanja izmiri do 31. septembra platiće kamatu umanjenu za 25 odsto. Moguće je da će rokovi biti pomereni jer je i rok za potpisivanje sporazuma pomeren - objašnjava Aleksić.

Međutim, redakciji Pressa i juče se javljao veliki broj nezadovoljnih sugrađana, kojima nije odgovaralo ni ovo rešenje. Većina njih je tvrdila da je s prvom sledećom uplatom već platila obračunatu kamatu jer je praksa „Infostana" da nekome ko zakasni jedan mesec s plaćanjem, već na uplatnici za sledeći mesec obračuna kamatu?!

- To je tačno, ali ta praksa nije postojala ranijih godina i datira tek od 2004. godine. A javno preduzeće nije moglo tako nešto da preduzme ranije bez saglasnosti osnivača - kaže Goran Aleksić.

On ističe da će u okviru gradskog javnog pravobranilaštva biti formirana specijalna komisija koja će rešavati upravo slučajeve u kojima navodni dužnik i „Infostan" ne mogu da nađu zajednički jezik.

Zamenik direktora JKP „Infostan" Nada Dumić objašnjava da je juče do 15.30 potpisano 1.219 ugovora.

- To znači da je uplaćeno ukupno 57 miliona dinara - navodi Dumićeva.

Нема коментара: