brojač poseta

недеља, 15. март 2009.

HITLER - PIONIR KOMERCIJALNE TELEVIZIJE

Više od pedeset godina pre nego što će na televizijama širom sveta premijerno početi da se prikazuje popularni šou „Veliki brat", u nacističkoj Nemačkoj se krenulo sa planovima o nastanku slične emisije

s1

Hitler... Hteo „Veče sa Hansom i Geli"

Nacistički vođa Adolf Hitler i njegovi saradnici za propagandu ozbiljno su se bavili pionirskim projektom televizije u čijoj je programskoj šemi bio predviđen i zabavni šou vrlo sličan današnjem „Velikom bratu". Budući propagandni projekat „narodna televizija" trebalo je da se emituje na velikim platnima koja bi bila postavljena na najvažnijim gradskim trgovima. Sa ovih ekrana građani bi dobijali uputstva o pravilima ponašanja pripadnika arijevske rase. Pored ovog ozbiljnog dela programa, bile su predviđene emisije za decu i prvi svetski rijaliti šou program pod imenom „Porodična hronika: veče sa Hansom i Geli" u kojoj bi se, kao i u „Velikom bratu", svakodnevno u direktnom prenosu pratio život arijevskog para Hansa i Geli.

Veliki Hitlerov majstor propagande Jozef Gebels govorio je povodom televizije:

- Ako bi ljudi u svojim domovima gledali sve što im se nudi, šta bi još običnom čoveku više od toga trebalo. Ljudima treba dati da žive u iluziji.

s2

Gebels... Ljudima dati da žive u iluziji

Нема коментара: