brojač poseta

уторак, 31. март 2009.

Hapšenje na VMA!

VBA i policija uhapsile načelnika neuropsihijatrije VMA dr Miroslava Radovanovića i još petoro bivših i aktivnih pripadnika Ministarstva odbrane zbog umešanosti u nelegalnu dodelu vojnih stanova i penzija. Ovo je nastavak hapšenja mafijaške grupe Gorana Mojovića

U zajedničkoj akciji VBA i MUP Srbije juče ujutru uhapšen je načelnik neuropsihijatrije na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, pukovnik dr Miroslav Radovanović (58), zbog nameštanja u dodeli vojnih stanova i penzija. Pored Radovanovića, uhapšeni su i službenici Ministarstva odbrane Branko Lošić (49) i Srboljub Stojanac (42), kao i vojni penzioneri Jovo Ćevap (57), Vladan Laušević (44) i Ivko Lisica (49).

Svi oni se terete da su kao članovi organizovane grupe, na čijem je čelu Goran Mojović, koji je uhapšen 10. februara, učestvovali u nameštanju dobijanja vojnih stanova i penzija, čime je država oštećena za više od 100 miliona dinara.
Lažirao dokumentaciju
Prema saznanjima Pressa, načelnik neuropsihijatrije VMA dr Radovanović izdavao je lažnu dokumentaciju u dogovoru sa Goranom Mojovićem.

Uhapšen... Dr Radovanović

- Radovanović je izdavao lažne potvrde onima koje je kod njega dovodio Mojović, na osnovu kojih su oni dobijali više bodova i bili u prednosti pri dodeli vojnih stanova.

Šutanovac: Oštro protiv kriminala

Potvrđujući hapšenja šest članova kriminalne grupe, ministar odbrane Dragan Šutanovac kazao je za Press da su ova privođenja nastavak akcije započete 10. februara.

- Kao što sam tada najavio, akcija nije završena i ovo je nastavak, odnosno još jedna faza. Svaki vid korupcije i kriminala u Vojsci je nedopustiv, mi takve stvari ne guramo pod tepih već se sa takvim nezakonitostima najoštrije razračunavamo - rekao je Šutanovac. Direktor policije Milorad Veljović kaže da je hapšenje šestorice osumnjičenih za zloupotrebu u raspodeli vojnih stanova „dokaz rešenosti srpske policije da se obračuna sa svim vidovima organizovanog kriminala i korupcije, i to na svim nivoima".

Sumnja se i da ovo neće biti poslednje hapšenje na neuropsihijatriji VMA, jer postoje indicije da tamo ima još lekara koji su umešani u ovaj kriminal. Radovanović se tereti za falsifikovanje i primanje mita, a u utorak ujutru policija je pretresla njegovu kancelariju na VMA - kaže za Press sagovornik blizak istrazi.

Prema podacima Pressa, pukovnik Radovanović je jedan od naših najboljih neuropsihijatara. Za načelnika na VMA izabran je 2003, a pre toga četiri godine bio je načelnik Odeljenja za mentalno zdravlje. Član je Srpskog lekarskog društva i Udruženja psihijatara Srbije.
S druge strane, uhapšeni pripadnici Ministarstva odbrane i trojica vojnih penzionera imali su ulogu da pronalaze „mušterije" Mojoviću, koji im je nameštao ili penziju ili dobijanje stana.

- Jovo Ćevap, Vlada Laušević i Ivko Lisica koristili su svoja poznanstava u Ministarstvu odbrane da bi došli do podataka o osobama koje su konkurisale za stanove, a koji nisu imalo dovoljno bodova, ali i onima koji su podnosili zahteve za penzionisanje. Te „žrtve" su spajali sa Mojovićem, koji je preko svojih „veza" pribavljao lažnu dokumentaciju - kaže sagovornik Pressa, i dodaje da je uhapšena grupa sarađivala sa Mojovićem od 2004. godine.

Pronalazili 'mušterije'... Stojanac, Laušević (gore), Lošić i Ćevap

Za penziju 5.000 evra

Prema podacima iz istrage, Mojović je za svaki stan koji bi namestio uzimao 10 odsto od njegove vrednosti, dok bi dokumentaciju za penzionisanje naplaćivao između 2.000 i 5.000 evra. Prema podacima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Goran Mojović je samo u Beogradu imao šest stanova.

Akcija čišćenja Vojske od kriminalaca, pod nazivom „Borac", počela je 10. februara kada su uhapšeni: kapetan Goran Mojović, njegova supruga Biljana Mojović, pukovnik dr Jovan Jugović, pukovnik dr Ivica Medenica, major Mihajlo Živković, Ljubica Torbica, Nikola Tomašević, potpukovnik Dragan Kovačević, Stevan Simić, Dušan Džulović, Nataša Jovanović, zastavnik Novica Mihajlović, kapetan bojnog broda Stevo Trivić, Uroš Malić, Željko Božić i Ljubomir Parenta.

Нема коментара: