brojač poseta

недеља, 01. март 2009.

GOSPODIN PO PROTOKOLU

Ambasador Srbije u Južnoj Koreji Zoran Veljić, nekadašnji direktor protokola u Ministarstvu inostranih poslova, otkriva za Pressmagazin sve tajne lepog ponašanja diplomata i gospode

Protokol, pre svega, podrazumeva kodeks lepog ponašanja. Podrazumeva civilizovanost, uglađenost, eleganciju u nečijem ponašanju, ličnu delikatnost. Jedno od osnovnih pravila uglađenosti je odupiranje prvom impulsu, objašnjava za Pressmagazin Zoran Veljić, nekadašnji direktor protokola u Ministarstvu inostranih poslova, a sada ambasador Srbije u Južnoj Koreji i autor prvog vodiča za diplomate - „Diplomatski protokol". U njegovoj knjizi nalaze se pravila ponašanja u zvaničnim prilikama, pre svega za ljude koji se bave diplomatijom, ali su to korisni saveti i podsetnik za sve ljude koji žele da budu gospoda.

- Lepo ponašanje za stolom važan je deo ukupnog utiska o svakom dobro vaspitanom profesionalcu. Postoje vidljivi znaci našeg kućnog vaspitanja i stečenih manira i nisu beznačajni za naš društveni život i profesionalni uspeh. Naši maniri za stolom govore sami za sebe. Za stolom se treba opustiti, ali sedeti uspravno, ne naginjati se previše unazad ili unapred. Laktovi su uz telo i nikada ne bi trebalo da dodiruju sto, ne naslanjajte se njima na sto. Ne klatite nogom i ne ljuljajte se na stolici. Pri jelu laktove treba držati uz telo. Dok ne jedete, šake možete držati na stolu ili u krilu. Ne prinosite lice tanjiru, nego kašiku ili viljušku ustima. Ako vam nešto od hrane padne iz tanjira na sto, možete kašikom ili viljuškom to odložiti na ivicu svog tanjira. Ako nešto od hrane baš morate da sklonite iz usta, nemojte to raditi u salvetu, nego u kašiku ili viljušku i odložite na ivicu tanjira, i po mogućstvu pokrijte nekom drugom hranom sa tanjira - ističe Veljić.

Ukoliko vam nešto od pribora padne na pod, dajte signal konobaru da vam taj deo pribora zameni čistim. Nemojte podizati prljavu viljušku i vraćati je na sto, a možete je podići ako vam je na dohvat ruke i staviti do znanja konobaru da vam treba čist komad pribora. Ali, ako vam padne salveta, promrmljajte izvinjenje i podignite je diskretno sa poda i vratite u krilo, pa nastavite sa jelom. Ukoliko vas neko za stolom zamoli da mu nešto dodate, dohvatite to samo ako ste najbliži. U tom slučaju dohvatite i prosledite do prvog gosta pored vas, a on će štafetno dodati dalje, sve do onog ko je zamolio da mu se doda. Nije dozvoljeno da prilikom dodavanja vi prvi iskoristite priliku da se poslužite dok se onaj koji je tražio ne posluži (prvi je tražio).

- Kada vas neko zamoli da mu dodate so, prosleđujete na isti način, ali uvek zajedno so i biber, čak i ako je traženo samo jedno od to dvoje. Nikada nemojte soliti ili biberiti jelo pre nego što ga probate, jer je to velika uvreda za kuvara ili domaćicu. Takođe, nikada nemojte začiniti jelo ili salatu u posudi koju bi trebalo da delite sa drugima. Svoju kreativnost ostavite za vaš tanjir. Ako bilo šta izađe iz vaših usta, osim reči, izvinite se tiho, nikome posebno i prinesite salvetu ustima. Ukoliko vam se desi da nešto prospete, ne pravite dramu od toga, nastojte da pozovete konobara da pomogne da popravite štetu. Nemojte pokušavati da sa nečije odeće skidate fleku. Pustite da oštećeni i konobar to srede. Ostanite prisebni i hladnokrvni, jer to može svakom da se desi - savetuje Veljić.

On podseća da ima jela koja se jedu prstima, dodajući da ukoliko niste sigurni koja su to, „obratite pažnju šta drugi rade ili jednostavno koristite pribor". Veljić diplomatama preporučuje da ne pretrpavaju usta jelom i ne govore preko zalogaja, ne srču supu iz kašike, već da uhvate supu kašikom od sebe i srkuću sa ivice kašike.

„Francuski sto"

- Žene ne sede jedna pored druge i ako je moguće ne daje im se mesto na kraju stola
- Prevodioci, ako su potrebni, zauzimaju mesto broj 2
- Prilikom pravljenja rasporeda, vodi se računa o sklonostima gostiju, njihovom znanju jezika i slično

Ako je previše vruća, treba je zadržati na kašiki dok se ne ohladi, ne duvati u nju da biste je ohladili, ali je možete lagano mešati u tanjiru ili činiji. Po poslednjim gutljajima možete pridići tanjir ili činiju od sebe, ka sredini stola, da biste supu zahvatili kašikom.

- Hleb jedite tako što ćete odlomiti manji komad, po želji namazati buterom i staviti u usta. Mažite buterom samo komadić koji spremate da pojedete. Kada ste spremni za sledeći komadić, ponovite postupak. Nastojte da jedete istim ritmom kao i domaćin, tako da završite sa jelom otprilike u isto vreme. Ne grabite hranu, žvaćite zatvorenih usta, izvinite se ako morate da ustanete od stola i negde odete (toalet, telefon i slično). Ne čačkajte zube, ne ostavljajte tragove ruža na bilo čemu, ne spuštajte na sto stvari kojima tamo nije mesto - tašnu, novčanik, papire, ključeve, mobilni telefon. Ne pušite za stolom pre nego što svi završe desert i ne stigne kafa, ako je pušenje uopšte dozvoljeno - objašnjava Veljić.

Ukoliko ste domaćin u restoranu, savetuje ambasador, vodite računa da je u velikom broju zemalja deset odsto od ukupnog računa uobičajena napojnica, a za izuzetno dobar servis 15 do 20 odsto je norma. Ručak ili večera počinju u trenutku kada domaćin uzme salvetu sa stola.

Postavljen sto:

1. viljuška za predjelo
2. viljuška za glavno jelo
3. tanjir za serviranje
4. porculanski tanjir
5. nož za glavno jelo (meso)
6. nož za predjelo
7. kašika za supu
8. salveta
9. kartica sa imenom gosta
10. viljuška za desert
11. kašika za desert
12. čaša za vodu
13. čaša za crno vino
14. čaša za belo vino
15. čaša za šampanjac
16. tanjirić za hleb

Tada i vi raširite svoju salvetu u krilo, „tako što će četvrtina ili trećina salvete ostati poklopljena i zaštititi vas od eventualnog prosipanja". Salveta ostaje u krilu sve vreme obeda i treba je koristiti za ovlaš brisanje, ne trljanje usta. Domaćin će dati znak da je obed gotov tako što će odložiti salvetu na sto, a tada i vi treba da odložite ovlaš prikupljenu salvetu pored vašeg tanjira, ne na stolicu. Nemojte je presavijati, niti gužvati.

- Pribor se koristi od spolja ka unutra. Korišćeni pribor se ne spušta na sto nego na ravno posuđe, tanjir. Kašika se ne odlaže u činiju ili šolju za supu, nego na tanjir na kome je određena hrana poslužena. Ukoliko želite još jedanput da budete usluženi, nož i viljuška se odlažu paralelno na ivicu tanjira kako bi ostalo mesta za sipanje hrane. U Evropi se koriste istovremeno i nož (u desnoj ruci) i viljuška (u levoj) sa vrhovima nadole, a Amerikaci, nešto komplikovanije, pridržavajući viljuškom iseku nekoliko komadića hrane, zatim ostave nož pored tanjira i prebacivši viljušku u desnu ruku počinju da jedu sa vrhovima viljuške okrenutim nagore. Oba načina su prihvatljiva - zaključuje Veljić.

Kako se jede:

Ptice
Odsecite krila i batake ptici (golub, prepelica i slično) i zatim nožem i viljuškom jedite jelo. Nikada ne podižite telo sa tanjira, a krila i batake možete jesti prstima.

Pile
Počnite od pola pileta. Odvojite batak i krilo nožem i viljuškom. Zatim, koristeći viljušku, pridržite krilo, grudi. Isecite meso za nekoliko zalogaja. Ako je obed formalan, ostavite u tanjiru sve što ne možete savladati nožem i vuljuškom. Ako je situacija manje formalna, možete jednom rukom uzimati manje komade.

Riba
Prvo odsecite glavu i rep nožem i viljuškom i odložite na ivicu tanjira. Rasecite ribu i izvadite srednju kost, koju takođe odložite na ivicu tanjira. Ili nožem i viljuškom pojedite gornju polovinu ribe, a zatim odstranite kost. Ako vam u ustima promakne mala riblja kost, otklonite je palcem i kažiprstom.

Žablji bataci
Žablji bataci su tipično jelo koje se jede prstima, mada se veći bataci mogu raseći nožem i viljuškom pre nego što se stave prstima u usta.

Palčinke, tortilje
Jedu se viljuškom i kašikom. Kašikom se palačinka seče i jede, a viljuškom pridržava. Obično se sa desertnim palačinkama servira i šlag, koji se malo stavi na svaki zalogaj.

Pasta
Tanki makaroni, lazanje ili kaneloni mogu se seći, ako je potrebno, viljuškom kojom se jedu. Špageti se jedu viljuškom. Nabode se nekoliko, a zatim se namotaju na viljušku. Olakšajte namotavanje velikom kašikom, ali nikada ne treba podizati kašiku iz tanjira. Špagete ne treba seći.

Kako se drži čaša

Čaša sa crnim vinom drži se pri dnu, a sa belim za dršku, da se vino ne bi grejalo rukom.

Konjak i brendi čaša se drži u ruci ili lagano obrće sa oba dlana i zagreva i srkuće iz jedne ruke tako što se čaša obuhvati celim dlanom. Zagrevanje čaše poboljšava buke.

Ako su servirane masline, lukčići ili višnje u piću, možete ih otkloniti prstima. Lakše je sačekati dok popijete svu tečnost, jer tada možete potpuno nagnuti čašu da vam višnja sklizne u usta.

Nikada ne treba spuštati čašu u nečijoj kući na nezaštićenu površinu nameštaja. Zatražite podmetač.

Ako prospete tečnost, nastojte da ne pravite veliki problem od toga. Prosto zamolite domaćicu ili domaćina da vam pomognu da to pokupite i očistite.

Kako pamtiti imena

Mnogi ljudi imaju problema sa pamćenjem imena, a to je veoma važno i privatno i u poslu. Evo nekoliko saveta stručnjaka kako to najlakše učiniti.

Budite koncentrisani da slušate, naterajte sebe da se fokusirate.
rukovanje - čvrst stisak - pripremite se za upoznavanje ili ime
gledajte osobu sa kojom se upoznajete - pozdravljate pravo u oči
koncentracija - poklonite pojedincu nepodeljenu pažnju, slušajte pažljivo
vizuelizacija - pokušajte da se setite neke reči koju možete da povežete sa imenom
ponavljanje - odmah u odgovoru ponovite ime sagovornika koga ste upravo upoznali: „Gospodine Čeng, drago mi je što sam vas upoznao"
iskoristite prvu priliku da zapišete ime, makar na salveti.

Rukovanje je veoma važno i o tome postoje čitave teorije. To je uobičajeni način pozdravljanja i muškaraca i žena. Samopouzdanje i uverljivost se prenose na sagovornika čvrstim i brzim stiskom ruke.

Нема коментара: