brojač poseta

уторак, 03. март 2009.

Ekcem pogađa pametnu decu

Ekcem pogađa pametnu decu

Dečji ekcem je najčešća kožna bolest dečjeg uzrasta. Predstavlja hroničnu recidivirajuću dermatozu kod osoba sa naslednom sklonošću alergijskim reakcijama. Najčešće se javlja nakon 40 dana rođenja i to uglavnom kod dece svetle puti, svetlih očiju i svetle ili riđe kose. Deca sa dečjim ekcemom su izrazito lepa, natprosečne inteligencije, posebno osetljiva, radoznala, ne trpe autoritete.
- To je genetska bolest i javlja se zbog nedostatka jednog enzima koji učestvuje u stvaranju sopstvenog kožnog krema kako se koža ne bi isušivala. Kod dečjeg ekcema imamo dva problema; suvu kožu koja svrbi i veliku mogućnost infekcije stafilokokama - objašnjava dr Gorana Isailović, dermatolog.
Prvo se javljaju promene na obrazima i to u vidu crvenila. A zatim se promene šire na predeo lakatne i zadkolene jame. U toku života može se javiti i guščija koža, tamni kolutovi oko očiju i beli rub oko ivice usana. Promene na koži tokom života se smanjuju i obično ne prave probleme.
- Ako smo bili dovoljno mudri bitno možemo pomoći detetu kako bismo mu zaštitili sistem organa za disanje. U toku prve tri godine života, dok je detetova sluzokoža organa za disanje nezrela, uklanjanjem izlaganja alergenu možemo da sprečimo nastanak astme kod dece. Kada posumnjamo na ekcem, najvažnije je da u sobi gde dete spava sklonimo sve ono što skuplja prašinu. Tepihe, zavese, čupave igračke. Treba da koristimo posteljinu od mikrofibera koja ne propušta grinje - savetuje dr Isailović.
Najčešća greška kod terapije dečjeg ekcema, nastavlja doktorka, jeste da se o stafilokokama ne vodi računa.

Нема коментара: