brojač poseta

понедељак, 02. март 2009.

DRŽI VODU DOK MAJSTORI ODU!

Stanarima zgrade u bulevaru Despota Stefana 102 padaju plafoni, kofe stoje po podovima, a i pored popravki, krečenja i malterisanja, voda i dalje prodire u stanove

s

Buđ izbija... Goran Spasić više puta bezuspešno krečio stan

Stanarima poslednjeg sprata zgrade broj 102 u bulevaru Despota Stefana već deset godina prokišnjava krov! I dok u četiri stana na šestom spratu ove zgrade godinama padaju plafoni, a kofe stoje po podu, u JP „Gradsko stambeno" tvrde da će „brzo pronaći rešenje".

Najveće probleme sa prokišnjavanjem stanari imaju tokom zime, kada ima i najviše padavina. Prema rečima Radmile Mitrović iz stana broj 30, iako je „Gradsko stambeno" saniralo slivnike i uradilo izolaciju, te sitne prepravke nisu mnogo pomogle.

Do prvog snega

- Plafoni prokišnjavaju godinama! Iz „Stambenog" su dolazili nekoliko puta da nešto zakrpe, ali to drži do prvog snega. Stalno ulažem u krečenje i malterisanje. Dva puta sam platila po 700 evra da mi majstori srede plafone u stanu, ali ne vredi. Čak mi je dva puta pao plafon u kupatilu - ispričala je za Press stanarka Radmila.

Ista situacija je i u stanu 29, u kom sa suprugom živi Goran Spasić, koji tvrdi da je odustao od krečenja plafona jer je uvideo da to nema nikakve svrhe.

- Krečio ili ne, buđ stalno izbija! Rešenje više nije da „Gradsko stambeno" dolazi i krpi, već da se uradi novi kosi krov koji neće prokišnjavati. Ne vredi menjati cevi, slivnike, niti raditi izolaciju - rekao je Spasić.

KOME SE OBRATITI

Među najučestalijim pitanjima koje građani postavljaju gradskoj upravi jeste i to kome se obratiti kada u zgradi prokišnjava krov? U odgovoru na zvaničnom sajtu skupštine grada stoji da popravke krovne konstrukcije spadaju u investiciono održavanje zgrade i da ih obavlja preduzeće sa kojim je Skupština zgrade sklopila ugovor. Ukoliko postoji ugovor sa JP „Gradsko stambeno", treba podneti zahtev radnoj jedinici ovog preduzeća na opštini na kojoj se nalazi zgrada. Na osnovu zahteva, stručna komisija ovog preduzeća izlazi na teren i vrši snimanje krova i sastavlja predmet i predračun potrebnih radova. Manji radovi na popravci krova uvršćuju se u program malih radova za saniranje, a složenije popravke zavise od godišnjeg plana i raspoloživih sredstava.

Stanarka Nadica Luković iz broja 27 žali se takođe na izgled svog kupatila i dnevne sobe, čiji su zidovi prekriveni vlažnim flekama.

- Postavila sam i kofe u kupatilu jer ne znam više gde kaplje. Dobro je bilo dok je kapalo iznad kade, ali nije se na tome zaustavilo. Dešavalo se i da iz Gradskog stambenog kažu da nije u pitanju prokišnjavanje, nego se u kupatilu stvara kondenz - rekla je Nadica.

Sitnije prepravke

U JP „Gradsko stambeno" potvrđuju da su im se stanari javljali zbog problema koje imaju, kao i da su rađene sitnije prepravke. Prema rečima Borisa Mićanovića, PR ovog preduzeća, jedino trajno rešenje je nov krov.

- Tu mogućnost ćemo ponuditi stanarima i videti da li možemo da se dogovorimo, pošto bi prema zakonu oni trebalo da snose sve troškove za radove. Prijavu od građana dobili smo 2007. godine i zatim smo početkom 2008. godine menjali cevi, sanirali slivnike i radili izolaciju na krovu te zgrade. Od tada nam se stanari nisu javljali. Ako smatraju da problem i dalje postoji, trebalo bi da se jave. Poslaćemo ekipu da utvrdi stanje - rekao je Mićanović.

Нема коментара: