brojač poseta

четвртак, 26. март 2009.

DOGOVOR SA MMF-om: UVODI SE POREZ NA LUKSUZ!

Novi porez se uvodi na automobile koji imaju više od 2.000 kubika, jahte, privatne avione...

UDAR NA BOGATE... Vlasnici kola od preko 2.000 kubika plaćaće porez na luksuz

UDAR NA BOGATE... Vlasnici kola od preko 2.000 kubika plaćaće porez na luksuz

Vlada Srbije postigla je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o stend-baj aranžmanu vrednom tri milijarde evra, rekao je juče potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić. On je najavio da će javnost danas biti obaveštena o detaljima dogovora, koji je, kako je ocenio, postignut u pravi čas.

- Očekujemo tri milijarde evra podrške od MMF-a u naredne dve godine. Od toga 2,2 milijarde evra u 2009. godini, kao i podršku u refinansiranju duga privatnog sektora - objasnio je Dinkić.

Cvijetićanin: Populističke mere

Profesor Ekonomskog fakulteta Danijel Cvijetićanin kaže za Press da su povećanje poreza na zarade, imovinu i luksuz populističke mere.

- Oporezivanje bogatih i navodno davanje siromašnim su mere koje bi pohvalio svaki politikolog. One su, međutim, pogubne za ekonomiju jedne zemlje. Povećanje poreza onemogućava privatnu inicijativu, smanjuje štednju i eventualno investiranje. Ove mere vode ka smanjenju broja zaposlenih - ističe Cvijetićanin.

On kaže i da se ubiranjem profita javnih preduzeća i smanjenjem izdvajanja za lokalnu samoupravu centralizuju prihodi države.

- Cilj je da se napravi partijska država, odnosno jedno preduzeće od cele države, i da svi rade za jednog gazdu - smatra Cvijetićanin.

Prema njegovim rečima, glavne karakteristike dogovora su smanjivanje državne potrošnje i prilagođavanje obimu budžetskih prihoda.

- Najveći deo ovog fiskalnog prilagođavanja biće na teret državne administracije. Uvodi se velika štednja i ja bih rekao daleko veća odgovornost nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu - istakao je Dinkić.

Kako bi se pokrila rupa u budžetu od oko 100 milijardi dinara Vlada će, pored povećanja poreza na zarade, podići i porez na imovinu, uvesti porez na luksuznu robu, smanjiti prihode lokalnim samoupravama, zamrznuti penzije i plate.

Srpske vlasti uspele su da usaglase stavove sa MMF-om o rebalansu budžeta za ovu godinu, koji se očekuje u aprilu. Tako će deficit novog budžeta biti dvostruko veći nego što je sada i iznosiće tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). Vlada će minimalni deo zarade koji se neoporezuje podići sa 5.000 na 12.000 dinara, ali će povećati stopu poreza za ostatak plate sa 12 na 20 odsto. Ovakva promena oporezivanja zarada biće oročena na 18 meseci, i imaće za cilj da građani koji imaju veća mesečna primanja plaćaju i veći porez.

- Pored toga, biće promenjen ceo sistem oporezivanja, pa će se ubuduće plaćati i porez na luksuz, između ostalog na jahte i automobile sa više od 2.000 kubika. Porez na imovinu će, takođe, biti veći. Ceo profit javnih preduzeća slivaće se u republički budžet, a prihodi lokalnim samoupravama biće smanjeni. Tako će sve što se "sakupi" u Beogradu i Novom Sadu ići u budžet republike. S druge strane, Vojvodina će svojim sredstvima isplaćivati staru deviznu štednju građanima pokrajine. Penzije i plate biće zamrznute na nivou od 1. januara ove godine - ističe izvor Pressa iz Vlade Srbije.

Uvodi se velika štednja I ja bih rekao daleko veća odgovornost nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu ... Mlađan Dinkić, ministar ekonomije

Takođe, Vlada Srbije će u svim državnim i javnim službama zabraniti zapošljavanje novih ljudi, ukinuće bonuse u javnim preduzećima, reprezentaciju, smanjiće dnevnice za putovanja, limitiraće račune mobilnih telefona i zabraniće kupovinu novih vozila.

Sagovornik Pressa kaže da se među opcijama u povećanju prihoda budžeta razmatralo i poskupljenje akciza na naftne derivate, kao i poreza na impulse u mobilnoj telefoniji.

- Ovakve mere nalaze se odmah "ispod crte", i ako u toku godine bude potrebno, i one će biti primenjene. Značajno je i to da će, u dogovoru sa MMF-om, razlika u deficitu novog budžeta u odnosu na sadašnjih 1,5 odsto BDP-a moći da se koristi za infrastrukturne projekte - naglašava izvor Pressa, i dodaje da je Vlada po prvi put kompletno pretresla sva ministarstva i njihove troškove, i tako uspela da pokrije rupu u budžetu.

Нема коментара: