brojač poseta

недеља, 15. март 2009.

Divac: JA SAM VIZIONAR

Nemam veliko iskustvo u rukovođenju, ali imam viziju kako treba da izgleda srpski sport. Znam šta sportisti očekuju od institucija i lako mi je da prepoznam probleme koje mogu da imaju u budućnosti

Vlade Divac

Ne plaši se izazova... Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac kaže da ima jasnu viziju kako treba da izgleda srpski sport u budućnosti, iako priznaje da nema velikog iskustava u obavljanju rukovodećih funkcija. On je istakao da je prošlo vreme kada je OKS bio tu samo da bi poslao sportiste na Olimpijadu.

- Sve funkcioniše lakše kada imate uz sebe ljude koji razmišljaju na isti način kao i vi. Nemam veliko iskustvo u rukovođenju, bio sam četiri godine predsednik Partizana, radio neke poslove za madridski Real i Los Anđeles Lejkerse, ali imam viziju. Znam šta sportisti očekuju od institucija, jer sam bio na toj strani i lako mi je da prepoznam probleme koje mogu da imaju u budućnosti - rekao je Divac u intervjuu Tanjugu.

Govorili su: „Šta će košarka u Prijepolju"

Vlade Divac smatra da OKS mora da podržava talentovane sportiste, bez obzira na to o kom sportu je reč.

- Kategorizacije su neophodne, kao i fokusiranje na sportove u kojima trenutno Srbija ima najviše uspeha - tenis i jedan od najkvalitetnijih timskih sportova - odbojku, ali ne smemo zanemariti talente, bez obzira na disciplinu kojom se bave. Pre 20-ak godina, u mom rodnom Prijepolju nije postojala košarkaška sala i mnogi bi rekli: „Šta će tamo košarka?". Moramo biti mudriji i gledati unapred.

On je poručio da je bivše rukovodstvo OKS napravilo značajan pomak, uprkos skromnom rezultatu od tri medalje osvojene u Pekingu, ocenivši da ponekad rezultati sportista nisu uvek merilo uspešnosti čitave organizacije.

- Sport je takav. Nekad pobedite, a nekad ne dođete do cilja. Moje ogledalo uspešnosti biće ako obezbedim uslove za trening i pripreme olimpijaca za londonske Igre. A onda, možda bude „koš", a možda i ne. U prethodnom periodu loše je bilo to što nije napravljen sistem blagovremenog prepoznavanja talenata. Dobro je bilo što je prethodno rukovodstvo, pre svega, bilo u funkciji sporta, za razliku od prethodnika u dva saziva, koji su bili „turistička agencija". Dobiju pare od ministarstva, pošalju sportiste na Igre i tu je bio kraj - slikovito je pojasnio Divac.

Bivši as je naglasio neophodnost uspostavljanja sistema sporta u Srbiji kroz definisanje nacionalne strategije i, pre svega, hitno donošenje zakona o sportu.

- OKS treba da aktivno učestvuje u predlaganju, odnosno kreiranju zakona. Sve se i dalje vrti oko interesa, a ako pogledamo gde su oni, dolazimo do fudbala, odnosno Partizana i Crvene zvezde, zbog posedovanja infrastrukture. Ne smemo sve „gurati u isti paket", jer onda to nije zakon o sportu već privatizacija - tvrdi Divac.

On je rekao da mu je uvek bila želja da četiri slova S u srpskom grbu konačno u praksi „ožive" kroz zajedničko delovanje na rešavanju pitanja od nacionalnog značaja.

Нема коментара: