brojač poseta

уторак, 31. март 2009.

Dileri na ulici

Vlasnici menjačnica oko pirotske zelene pijace traže od policije da stane na put onima koji im nezakonitim poslom preuzimaju mušterije

Oko zelene pijace u Pirotu sve je više dilera deviza, pa vlasnici menjačnica u okolini pijace traže od policije da reaguje i da se spreči njihov nelegalan rad.

Prema rečima vlasnika jedne od desetak menjačnica oko pijace, svakodnevno se na ovom prostoru može videti i do dvadesetak dilera deviza koji sve više ugrožavaju rad menjačnica koje imaju licencu Narodne banke Srbije, zapošljavaju radnike i redovno izmiruju sve obaveze prema državi.

- Otkako je devizni kurs počeo naglo da skače i pada, dilera ima sve više i sve su bezobzirniji. Čak nam i otimaju mušterije, ulaze u menjačnice i za ruke ih izvode kako bi im oni prodali devize, a kada ga ja pitam šta to radi, on kaže da mu je to tetka, strina ili teča.

Reč je o istim ljudima koji su se ovim nezakonitim poslom, koji predstavlja podrivanje monetarnog sistema naše zemlje, bavili i u vreme najveće krize devedesetih godina. Mi nećemo moći dugo da izdržimo ovu nelojalnu konkurenciju, jer imamo ogromne troškove. Samo ja mesečno imam oko 100.000 dinara troškova, jer osim zakupnine lokala zapošljavam i dve radnice kojima redovno isplaćujem zarade i sve doprinose, kao i sve dažbine državi pa ćemo, ako se ovako nastavi, da otpuštamo radnice jer ne možemo drugačije opstati. Među dilerima ima i onih koji obrću velike svote novca, i preko 10.000 evra. Policiji smo slali zvaničan dopis da ovoj pojavi stane na put, ali nije bilo efekata - kaže za Press jedan od vlasnika menjačnica.

Dopis policiji, potpisalo je sedmoro vlasnika menjačnica, od kojih neki imaju po dve ili tri menjačnice.

U pirotskoj policiji kažu da preduzimaju sve mere protiv dilera deviza na ulicama.

- Predviđene kazne za ovakav prekršaj su od 500 do 50.000 dinara, s tim da je zakonom predviđeno oduzimanje domaćeg i stranog novca koji se nađe kod ovih osoba. Preduzimaćemo sve zakonom predviđene mere kako bi zaštitili likvidnost ovlašćenih menjača.

Ujedno apelujemo na građane da sve devizne transakcije obavljaju u ovlašćenim menjačnicama i bankama, kako bi time izbegli eventualno učestvovanje u prekršajnoj radnji i eventualno oduzimanje novca - kaže se u saopštenju Policijske uprave Pirot.

1 коментар:

Aktivista је рекао...

Što su glupi sajtovi odnosno blogovi koji nam prenose vesti......Valjda blogovi i ceo sistem blogerisanja (blooger, wordpress i ostali) služe tome da čovek iznese SVOJE mišljenje a ne da prenosi tudja?