brojač poseta

недеља, 08. март 2009.

Cvangiraj smatra da udes nije bio slučajan

Vozač kamiona koji je prešao u suprotnu traku i udario u kola u kojima se nalazio premijer Zimbabvea Morgan Cvangiraj sa suprugom, koja je u udesu poginula, uradio je to namerno, saopštila je danas njegova partija Pokret za demokratske promene (MDC).

Premijer je napustio danas bolnicu, dan posle nesreće na putu između Hararea i Buhere, u kojoj je poginula njegova supruga Suzan.
Članovi MDC izjavili su danas za Si-En-En da Cvangiraj misli da je postojala namera, kada je reč o nesreći, koji se dogodila samo nekoliko sedmica pošto su Cvangirajeva MDC i Afrička nacionalna unija Zimbabvea Patriotski front (ZANU-PF), njegovog glavnog političkog rivala, predsednika Roberta Mugabea, formirale vladu nacionalnog jedinstva. Generalni sekretar MDC Tendaj Biti izjavio je na konferenciji za novinare da je Cvangiraj trebalo da ima bolje obezbeđenje i da vlasti moraju da budu svesne da je učinjen propust.
Biti je takođe rekao da će MDC pokrenuti sopstvenu istragu. Cvangiraj će najverovatnije otići u susednu Bocvanu na oporavak, izvestio je Bi-Bi-Si, pozivajući se na izvor blizak premijeru.
Cvangiraj (57) je bio 31 godinu u braku sa Suzan, sa kojom ima šestoro dece. Iako se nije aktivno bavila politikom, Suzan je bila velika podrška Cvangiraju i tokom protekle decenije se često pojavljivala sa suprugom na partijskim mitinzima.
Cvangiraj je prošlog meseca preuzeo dužnost premijera prema sporazumu o podeli vlasti sa Mugabeom, do koga je došlo uz posredovanje država u regionu.
Nova vlada Zimbabvea je suočena sa mnoštvom problema - nedostatkom hrane i goriva, najvećom inflacijom na svetu i epidemijom kolere, u kojoj je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, zaraženo gotovo 88.000, a umrlo oko 4.000 ljudi.
Cvangiraj se nalazi pod jakim pritiskom da pokuša da oživi uništenu ekonomiju ove južnoafričke zemlje.

Нема коментара: