brojač poseta

понедељак, 16. март 2009.

Crkvama opet ne valja zakon, i Palma protiv

Tradicionalne crkve i verske zajednice nisu zadovoljne ni najnovijim Predlogom zakona o zabrani diskriminacije, jer tvrde da njime nije promenjena suština. Za crkve su i dalje sporna sloboda izražavanja seksualne orijentacije

Dragan Marković Palma

Ne da većinu... Dragan Marković Palma

Crkve i verske zajednice, u zamerkama objavljenim na sajtovima SPC, Katoličke crkve i Islamske zajednice, najpre traže unošenje novog člana u predlog zakona, u kome bi stajalo da „zabrana diskriminacije ne može biti usmerena na poništavanje bilo kog od ljudskih prava i sloboda priznatih i zaštićenih pravnim sistemom Srbije". Ovakav član je neophodan, navode crkve, „radi koordinacije sistema sloboda i prava, a pozivaju se i na dve direktive EU, kao i Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Crkve traže i da se iz člana 21 izbrišu reči „svako ima pravo na slobodu izražavanja svoje seksualne orijentacije", jer je to, kako kažu, „neprihvatljivo i protivno Ustavu, a i ne postoji u međunarodnim ugovorima, kao ni u pravnim porecima SAD, Francuske, Nemačke i Hrvatske".

Adem Zilkić, reis-ul-ulema Islamske zajednice u Srbiji, kaže za Press da suština zakona nije promenjena.

- Ispitivanje javnog mnenja pokazuje da je 80 odsto građana protiv ulaska gej populacije na mala vrata u sistem, a svega 0,2 odsto je za to. A građani najbolje znaju. Mi smo za zakon protiv diskriminacije, ali zašto bi se bilo ko uopšte bavio nečijom seksualnom orijentacijom? - pita Zilkić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić nazvao je spekulacije o venčavanju osoba istog pola potpunom besmislicom.

- To i Ustav zabranjuje, nama takvi zakoni nisu potrebni i nećemo ih ni donositi. Mi smo samo inkorporirali jedan standard u ovaj zakon. Ako želimo u EU, tu ne možemo ući po našim pravilima, niti možemo da diktiramo neka pravila - kazao je Ljajić.

Član vladajuće koalicije Dragan Marković Palma rekao je juče da poslanici JS-a neće glasati za predloženi zakon o zabrani diskriminacije, jer promene u tekstu „nisu ni kozmetičke, a kamoli suštinske".

- JS u potpunosti podržava zajedničko saopštenje crkava, jer smatramo da predloženi tekst odstupa od standarda koji su prihvaćeni u EU i svetu. JS nema ništa protiv homoseksualaca, ali ne želimo da svojim glasovima legalizujemo homoseksualizam i zato naša tri poslanika neće glasati za predloženi zakon - rekao je Palma.

Нема коментара: