brojač poseta

петак, 27. март 2009.

Češka povlači priznanje Kosova?!

Republika Češka bi mogla da povuče odluku o priznanju lažne države Kosovo, najavio je potpredsednik češkog parlamenta Vojtjeh Filip!

slika

On je rekao da će „prvom prilikom" pokrenuti inicijativu za povlačenje priznanja, što je moguće jer, kako kaže, procedura priznanja nije završena.

Filip je izjavio da se, posle izglasavanja nepoverenja vladi Mireka Topolaneka, otvara mogućnost preispitivanja odluke kojom je maja 2008. priznata nezavisnost Kosova, jer se ta vlada odlučila na takav potez uprkos protivljenju većine stranaka i predsednika Vaclava Klausa, koji je javno rekao da se stidi odluke vlade.

Diplomatski analitičar Bratislav Grubačić kaže da bi češko povlačenje priznanja Kosova bio jak moralno-politički udarac svim državama koje su do sada priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.

- Kada bude formirana nova vlada, vrlo je realno da se pokrene inicijativa o povlačenju te odluke. Novi kabinet će formirati sadašnja opozicija, koja je zdušno protiv priznanja Kosova! - objašnjava Grubačić. On dodaje da bi takav potez Češke ujedno obeshrabrio države koje sada razmišljaju o priznanju Kosova.

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić, kaže da nikakve radikalne odluke ne treba očekivati do jula.

Нема коментара: