brojač poseta

четвртак, 19. март 2009.

ČEDOMIR SE SAD PRAVI ŠVAJCARAC!

Jovanović sada tvrdi da radi za švajcarsku internet i TV kompaniju i da mesečno on i žena zarađuju ukupno 250.000 dinara. Nijedna TV i internet kompanija u Srbiji nikad nije čula za „Čedinu firmu"!?!

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je juče da, osim u Skupštini Srbije, zarađuje i u „švajcarskoj kompaniji koja se bavi poslovima iz oblasti televizije i interneta"! Jovanović je, u pokušaju da objasni otkud mu pare za luksuzni stan na Dedinju i život na visokoj nozi, pomenuo i da ima „prihode od autorskih prava". Međutim, Jovanović je ponovo izbegao da kaže koja je to kompanija u kojoj radi, koliko tačno u njoj zarađuje i gde plaća porez. Jovanović takođe nije otkrio ni ko mu pozajmljuje novi džip vredan više od 60.000 evra.

Lider LDP i juče je na pitanja koja mu danima postavlja Press odgovarao preko „Blica". U nemuštom tekstu on je tako ustvrdio da on i supruga Jelena mesečno zarađuju 200.000 do 250.000 dinara, i naglasio da mu je kućni budžet trenutno nešto manji pošto je Jelena na porodiljskom odsustvu. Međutim, Jovanović je dan ranije u istom tom „Blicu" rekao da kiriju za luksuzni stan na Dedinju plaća 2.500 evra mesečno! Tako ispada da Jovanovići ne mogu mesečno da zarade ni za kiriju! A gde su svi ostali životni troškovi jedne petočlane porodice?!

Niko čuo za Čedu

Press je juče krenuo tragom najnovijih tvrdnji lidera LDP i došao do sasvim zanimljivih saznanja. Tako, na primer, iako Jovanović tvrdi da radi u velikoj i uspešnoj „švajcarskoj TV i internet kompaniji", ni u jednoj srpskoj velikoj televiziji i internet kompaniji nisu čuli za njega!

Kolika je Čedina ušteđevina?

Čedomir Jovanović juče je podsetio da redovno informiše javnost o svom imovnom stanju, kao i da je u martu prošle godine objavljena vrednost njegove imovine „sa spiskom nekretnina kojima njegova porodica raspolaže u inostranstvu i zemlji, kao i ušteđevina koja je tada iznosila oko 60.000 evra".

Međutim, u imovinskoj karti objavljenoj marta 2008. Jovanović je naveo da ima ušteđevinu od 40.000 evra!?!

Portparol Foks televizije Slađana Paunović kaže da ta televizija nikada nije sarađivala ni s Jovanovićem, niti sa bilo kojom „TV i internet kompanijom" čije je sedište u Švajcarskoj.

- Prvi put čujem za tako nešto! - kategorična je Paunovićeva.

I u TV Avala rečeno nam je da u prethodnom periodu nisu poslovno sarađivali s Jovanovićem ili nekom „švajcarskom firmom". Isto kažu i na TV Košava.

- Nemamo nikakve veze s bilo kakvom kompanijom čije je sedište u Švajcarskoj, a ni sa Čedomirom Jovanovićem - kaže Miroslav Milunović iz marketinga TV Košava.

Portparol TV Pink Tanja Vojtehovski kaže da je ta televizija s Jovanovićem sarađivala samo kao s političarem.

- Drugi vid saradnje nismo imali. Inače, TV Pink sarađuje s nekoliko kompanija koje se bave televizijom iz Švajcarske. Ali nijedna od njih, koliko znamo, nema svoje ogranke ovde - kaže Vojtehovska.

U B92 nam je rečeno da ne mogu da odgovore da li sarađuju s kompanijom iz Švajcarske čiji je Jovanović zaposleni jer nemaju konkretno ime kompanije.

- Nikada nismo imali bilo kakvu saradnju na nekom TV projektu s Jovanovićem - kaže PR menadžer TV B92 Aleksandra Berić.

Konačno, i u Javnom servisu Srbije rečeno nam je da RTS nikada nije poslovao s kompanijom u kojoj je Jovanović zaposlen.

Ni u velikim srpskim internet kompanijama nikada nisu čuli za švajcarsku kompaniju za koju radi Jovanović! U „Eunetu" nam je rečeno da ne sarađuju ni sa jednom kompanijom čija je centrala u Švajcarskoj, „pa samim tim ni s Jovanovićem". Identičan odgovor dali su i u firmama „Inboks" i „SBB".

Dačić najavio istragu!

Ministar policije Ivica Dačić rekao je juče da je potrebno istražiti sve sumnje o imovini političara, pa i Čedomira Jovanovića.

- Ne može neko da živi na način koji nije u srazmeri s njegovim primanjima. Svaku sumnju da je neko nešto nelegalno stekao treba istražiti, i mi ćemo to učiniti - komentariše Dačić. On je osudio Jovanovićeve optužbe da je „Press glasilo ubica Zorana Đinđića i antihaškog lobija".

- Niko ne može novinare da optužuje i napada, a naročito da iznosi ovako ozbiljne optužbe. Mi ćemo učiniti sve da se i ubuduće novinari zaštite po svakom osnovu od bilo koje vrste pritiska i napada - obećava Dačić.

I lider G17 Plus Mlađan Dinkić insistira da svi političari, uključujući i Jovanovića, objave javno svoju punu i tačnu imovinsku kartu.

- Krajnje je vreme da se otkrije istina o svim političarima. Ako se bavite politikom, morate građanima polagati račune, bez obzira da li ste vlast ili opozicija - rečeno je Pressu u Dinkićevom kabinetu.

Za džip treba da proda 60.000 knjiga

Čedomir Jovanović kaže da se njegov kućni budžet puni i prihodima od autorskih prava i 10 odsto prihoda od prodaje knjige „Moj sukob s prošlošću". Ovu knjigu od 173 strane 2005. izdao je „Dangraf" iz Beograda. U toj izdavačkoj kući nam je rečeno da je Jovanovićeva knjiga imala „nezabeleženo veliki tiraž", ali neće da kažu koliki.

Međutim, bivši glavni urednik „Derete" Petar Arbutina za Press kaže da je prosečna cena knjiga oko 300 dinara. Na ovoj ceni, a na ime autorskih prava i 10 odsto od prodaje, Jovanović po primerku može da zaradi 30 dinara.

- Znači, na hiljadu prodatih primeraka Jovanović zaradi 30.000 dinara. Da bi pisac kupio džip od 60.000 evra, treba da proda 50.000 do 60.000 primeraka knjige koja košta 950 dinara, a to je apsolutno nemoguće! Na primer, hit u Srbiji, recimo roman koji dobije NIN-ovu nagradu, proda se najviše u 15.000 primeraka za godinu dana - ilustruje Arbutina.

Inače, na proteklom 53. beogradskom sajmu knjiga mediji su pisali da je među 10 najjeftinijih knjiga bila upravo Jovanovićeva „Moj sukob s prošlošću", koja je prodavana za samo 30 dinara! Jeftiniji je bio samo zbornik radova „Aktuelnost misli Dimitrija Tucovića", koji se mogao pazariti za 22 dinara. (B. B.)

Нема коментара: