brojač poseta

петак, 27. март 2009.

BRITANIJA U STRAHU

Britanska vlada tvrdi da Britaniji prete teroristički napadi hemijskim oružjem. Nove mere zaštite od terorizma, između ostalog, podrazumevaju nadgledanje društvenih internet mreža poput „Fejsbuka" i „Majspejsa"

s1

U strahu da se ne ponovi... Teroristički napad na London 2007.

Britanska vlada upozorila je da je teroristički napad hemijskim, nuklearnim ili biološkim oružjem u Velikoj Britaniji sve izgledniji zbog povećane krađe materijala potrebnog za izradu takozvane prljave bombe. Ministarstvo unutrašnjih poslova istaklo je da se ozbiljno radi na tome da se Britanija zaštiti od napada oružjem iz „kućne radinosti" koje teroristi uveliko koriste protiv stranih vojnika u Avganistanu i Iraku.

Ministar unutrašnjih poslova Džeki Smit istakla je da je pretnja od napada hemijskim ili nuklearnim oružjem na Veliku Britaniju sve veća. Posebnu zabrinutost među Britancima izazvala je vest o 20 mladih Britanaca koji su boravili u Pakistanu i nedavno se vratili u zemlju. Oni su navodno privukli pažnju pakistanske tajne službe. Veruje se da su mladići, starosti između 17 i 23 godine, u Pakistanu bili u kontaktu s radikalnim organizacijama povezanim s Al Kaidom i talibanima.

Nove organizacije

Vlada je u novoj, revidiranoj strategiji protiv terorizma istakla kao najveću pretnju korišćenje novih tehnologija i stvaranje manjih, novih terorističkih grupa.

s2

U izveštaju britanske tajne službe na 167 stranica navodi se da je Al Kaida ostala bez novca i da je propao svaki njen pokušaj da stvori masovni pokret koji će dovesti do svrgavanja vlada i promene političkog smera ciljnih političkih aktera. Navodi se i da bi ta organizacija mogla da se raspadne u više manjih i da bi Britanija mogla da se nađe pod udarom nepoznatih novih organizacija i individualaca koji se samostalno razvijaju u tempirane bombe.

Udar na privatnost građana

Odluku da nadgledaju internet komunikaciju, britanske vlasti pravdaju time da je kontrola kontakta presudna za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. Ova najava je izazvala veliku pobunu udruženja koja se bore za ljudska prava. Oni su kontrolisanje podataka na društvenim servisima prozvali „neopisivim napadom na privatnost".

- Vlasti vrše pritisak na razmenu podataka i uništavaju privatnost informacije. Za početak, njihov plan stvaranja modernog programa za nadzor potpuno je nemoguć i postaje sve nerealniji svakim novim predlogom vlasti - izjavio je Mihael Parker, portparol udruženja građana „NO2ID", koje se bori protiv udara na ljudske slobode i privatnost.

Ideja da se prate svi telefonski pozivi, tekstovi i elektronska pošta svih ljudi u Velikoj Britaniji, ističe Parker, neopisiv je napad na građane.

„Fejsbuk" je novi bezbednosni plan opisao kao „preteranu meru" i moli vlasti da razmisle o njegovom uvođenju.

Teroristi će dobiti pristup novim tehnologijama i mogli bi da postanu sposobni za mnogo smrtonosnije napade, stoji u izveštaju britanske tajne službe. U dokumentu je navedeno na koje sve načine hiljade civilnih radnika u prodavnicama, šoping centrima, na železničkim stanicama i u lukama mogu da pomognu da se spreče teroristički napadi. Dodaje se da je vlada nakon napada u hotelima u Mumbaju, koji su je u potpunosti šokirali, odlučila da pooštri mere za bezbednost u britanskim hotelima i restoranima. Najveći rizik za Britaniju, tvrdi se u izveštaju, su Al Kaida u Pakistanu i Avganistanu, kao i grupe povezane s tom organizacijom iz Severne Afrike, Saudijske Arabije, Jemena i Iraka.

Nadzor „Fejsbuka"

Jedna u nizu mera u borbi protiv terorizma, ali i organizovanog kriminala, koja će se primenjivati u Britaniji je i to što će svako prijateljstvo sklopljeno na društvenim mrežama poput „Fejsbuka" ili „Majspejsa" biti kontrolisano i zabeleženo u velikoj špijunskog bazi podataka. Društveni servisi privukli su pažnju službi bezbednosti jer nisu zaštićeni pravilima o praćenju terorističke aktivnosti u imejlovima.

Novim zakonom kompanije koje vode društvene mreže moraće da čuvaju sve detalje svojih korisnika i zapise komunikacije koja se sprovodi na njihovim stranicama. Ukoliko zakon „prođe", vlasti će nadgledati oko 37 miliona Britanaca.

Protivnici predloga ističu da je plan nadgledanja telefona i računara veoma skupa investicija. Takođe, dodaju da je zabrinjavajuće kako će se nadgledati društvene stranice koje imaju vrlo osetljive detalje, poput seksualne orijentacije.

- Vlada po pitanju nacionalne bezbednosti ima pravo da čini sve što je u njenoj moći kako bi se borila protiv kriminala. Vlasti nemaju interesa za sadržaj društvenih servisa, ali komunikacija je napredovala i moramo da promenimo zakon kako bi službe bezbednosti mogle i dalje da se bore protiv terorizma. Nećemo proveravati sadržaj pošte - izjavio je britanski ministar unutrašnjih poslova Vernon Koker.

Нема коментара: