brojač poseta

уторак, 31. март 2009.

Božidar Đelić najavljuje: PDV SKAČE NA 19 ODSTO!

Uz uvođenje oštrog poreza na sve što „miriše" na luksuz, većih akciza na gorivo i poreza na plate u javnim službama iznad 32.000, Vlada planira i podizanje poreza na dodatu vrednost

Iz šupljeg u prazno... Mlađan Dinkić i Božidar Đelić

Vlada Srbije namerava da za jedan odsto poveća stopu poreza na dodatu vrednost, koji bi tako uskoro mogao da ode na 19 procenata, saznaje Press. To je juče potvrdio i potpredsednik Vlade Božidar Đelić, koji je naglasio da će zbog pada proizvodnje od dva odsto biti potreban dodatan napor u štednji.

- Ne sme da se ugrozi formiranje srednje klase, deo tereta se mora preneti na indirektno oporezivanje i porast za jedan odsto PDV-a, što bi povećalo prihode za 15 milijardi dinara - rekao je Đelić.

On je ocenio i da je potrebno napraviti Vladu koja će biti još funkcionalnija i štedljivija, sa manje državnih sekretara, pomoćnika i činovnika.

Da mora da se smanji broj ministarstava i zaposlenih u državnoj administraciji slaže se i veliki broj ekonomskih analitičara. Kako Press saznaje, u Vladi Srbije planiraju i da oporezuju plate iznad proseka u javnom sektoru i da uvedu takse na luksuznu imovinu, što bi uz povećanje akciza na gorivo i porez na saobraćaj u mobilnim mrežama u budžetu obezbedilo 100 milijardi dinara.

Umesto „solidarnog" poreza od šest odsto na sve zarade iznad 12.000, postoji mogućnost da se dodatno oporezuju primanja veća od 32.000 dinara u javnom sektoru.

Madžar: Paket mera

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je postojao rizik da pri opredeljenju za jedan koncept, kao što je solidarni koncept, ne bude dovoljno sredstava prikupljeno.

- U tom smislu nije loše ići na više „izvora", što se zove disperzija rizika. Ako jedan omane, onda neće neki drugi omanuti. Veća je verovatnoća da će paket mera doneti neki rezultat. Povećanje poreza na dodatu vrednost verovatno neće moći da se izbegne - kaže dr Madžar.

- Rashodi se moraju smanjiti, pa će se jedan broj ministarstava ukinuti, a moraće da se skreše i državna administracija. Plate koje su iznad proseka biće oporezivane, ali se to neće odnositi na zdravstvo, socijalu i prosvetu. Privatni sektor treba sačuvati i njega ne treba dodatno opteretiti - kaže naš izvor iz Vlade Srbije.

Ali će se zato oporezivati sve što miriše na luksuz, pa će se na udaru naći i ljubitelji skupih automobila.

- Priprema se uvođenje stope za luksuzne vile i kuće, stanove, jahte, automobile... Razmišlja se i da se poveća akciza na gorivo i porez od 10 odsto na saobraćaj u mobilnoj telefoniji. Tek u drugom krugu, ukoliko se ne namakne dovoljno novca, neće preostati ništa drugo nego da se poveća PDV i drugi nameti - ističe naš izvor.

Profesor Ekonomskog fakultete dr Ljubodrag Savić ističe za Press da je budžet ove godine uvećan za oko 10 procenata, pa treba prvenstveno razmišljati o njegovom smanjivanju.

- Jedna od stvari o kojoj takođe treba razmišljati jeste ozbiljno kresanje sredstava za Nacionalni investicioni plan, pogotovo onih sredstava koja se neće upotrebiti za kapitalne investicije već za tekuće održavanje. A tek na treće mesto bih stavio poreze. Ne mislim da je dobro da država oporezuje sa šest odsto, dakle istom stopom, sve poreske obveznike - smatra dr Savić.

To se, po njemu, naročito mora odnositi na imovinu i na prihode od imovine jer nismo svi u istoj poziciji.

- Što je veća imovina, treba da bude i veća poreska stopa. Ako neko ima 5.000 kvadrata poslovnog prostora, zašto on ne bi platio umesto, na primer, poreza od pet odsto, porez od 15 odsto, pri čemu treba biti umeren kod stopa za imovinu, ali rigorozan kod stopa na prihode od imovine. Ako neko ima 10 stanova i izdaje ih, zašto mu država ne bi malo ozbiljnije zavukla ruku u taj džep. Ne može se to isto oporezivati kao kad neko ima garsonjericu od 30 kvadrata za izdavanje. Priča koja dolazi iz Vlade da teret krize treba da snose bogatiji građani neće uspeti sve dok poreska stopa za sve ostane ista - kaže dr Savić.

Нема коментара: