brojač poseta

петак, 20. март 2009.

BEZOBRAZLUK!!

Na desetine hiljada Beograđana revoltirano zbog namere "Infostana" da naplati račune iz devedesetih godina, građani ogorčeni uračunatim kamatama i troškovima utuženja za koje nisu ni znali da su protiv njih pokrenuta?!

Šalteri javnog komunalnog preduzeća "Infostan" juče su bili bukvalno pod opsadom Beograđana koji su tražili razjašnjenje o pristiglim dugovanjima za komunalne usluge! Protiv većine njih čak je završen i sudski proces, a da oni nisu znali ni da su tuženi ni da su nešto dužni! Beograđani su ljutito poručili da neće tolerisati ovako ponašanje zaposlenih u "Infostanu", te da neće platiti nijedan dinar za koji nisu sto odsto sigurni da su dužni.

Naime, nadležni u ovom komunalnom preduzeću pre samo nekoliko dana naveli su da čak 85 odsto sugrađana redovno izmiruje svoje obaveze, a onda ih svrstali u isti koš sa višemilionskim bahatim dužnicima od kojih godinama nisu mogli da naplate ni jedan dinar. Redovne platiše, tako su, kao "zahvalnicu" za to što su deceniju unazad bili savesni i plaćali račune, sada dobili uplatnice sa po više hiljada dinara kao "zaostali dug" od 1994. godine!

Zahvalnica, pa kazna

ČUVATI RAČUNE

Zamenik direktora JKP "Infostan" Nada Dumić kaže da bi građani plaćene račune za komunalije trebalo da čuvaju barem tri godine.

- Najbolje je da sve račune čuvaju deset godina, kako bi ih imali kod sebe u slučaju nekih nejasnoća. Bitno je i istaći i da nema zastarevanja dugova. O stanju na računu korisnici mogu da provere i na internetu. Odlučili smo se da pošaljemo uplatnicu onakvu kakva je stigla na adrese naših korisnika jer bi u suprotnom koverta bila ogromna, zbog svih iscrpnih obaveštenja - ističe Dumićeva.

Pojedini građani, takođe, moraće da plate i visoke kamate, jer su račune izmirili sa minimalnim zakašnjenjem. O kamatama ih tokom prethodnih godina niko nije informisao!

Vidno uznemireni i ljuti građani mahali su juče priznanicama i papirima na šalteru u Kneginje Ljubice 3 na Starom gradu, čekajući da im radnici objasne i daju listing za koje mesece duguju novac.

- Redovno dobijam zahvalnicu zato što sam redovan platiša, jer uvek platim na vreme kako bih dobila pet odsto popusta. I sad mi stiže priznanica kako sam dužna 11.116 dinara?! Ovo je van svake pameti! Na sreću imam sve priznanice u poslednjih deset godina, a i na sajtu Infostana piše da sam sve dugove izmirila - priča inženjer Ivana Arežina, koja je izašla sa posla kako bi raspravila ovaj nesporazum.

Većina naših sagovornika juče je imala priznanice kojima dokazuje da su račune za koje ih Infostan tereti platili!

- Nisu znali ni da mi objasne kako za april 2004. godine imam dug od 4.019 dinara! Kada sam im donela priznanicu da je račun plaćen, rekli su mi da onda moram platiti troškove suda. Pa, ovo nije normalno! Prvo niti me iko obaveštava da imam dug, niti da sam optužena, a kad se dokaže da sam sve uredno platila ja ipak moram da platim neke sudske troškove - revoltirana je Ivana.

Redakciji sa Press - a javio se i sugrađanin sa Vračara, koji je na internetu saznao da "Infostanu " za dve kamate treba da plati 6.000 dinara, jer je dva puta po nekoliko meseci zakasnio sa izmirenjem računa.

"Zaboravni" građani

Međutim, direktor JKP "Infostan" Darko Berberović ne vidi nikakav problem u celoj zbrci i ističe da propusta u radu ovog komunalnog preduzeća nema. On tvrdi da su svi građani obavešteni o svojim dugovanjima, što se vrlo lako može proveriti i u dokumentima Četvrtog opštinskog suda, u kojem se vode svi ovi postupci.

FAKTI

- Sugrađani na ime neizmirenih računa za komunalne usluge JKP "Infostan" duguju 12,3 milijarde dinara

- Više od 85 odsto Beograđana redovno izmiruje svoje obaveze

- Oko 600.000 građana plaća komunalije preko "Infostana"

- Postoji pregršt varijanti oko dugovanja. Dešava se da je neko zaboravio da plati račun, otišao na odmor, i onda taj isti račun platio nekoliko meseci kasnije. On jeste osnovni dug izmirio, ali ne i kamate koje su pokrenute zbog neizmirenih obaveza. Dešava se i da neko ne plati račun, a da smo ga opomenuli, a da je on to zaboravio. Jedno je sigurno, građani su obavešteni i dugovi moraju da se plate - ističe Berberović.

Povodom pritužbi sugrađana da na uplatnicama koje su stigle na njihove adrese nema obaveštenja kako su ovi dugovi formirani, Berberović objašnjava da ako, na primer, korisnik ne plati februarski račun do kraja marta, ovo javno preduzeće već od 1. aprila počinje da obračunava kamatu.

- Ova kamata teče sve do trenutka dok se ne pokrene sudski postupak protiv dužnika. Posle utuživanja, pored prve, naplaćuje se i zakonska zatezna kamata, koja traje sve do trenutka izmirenja obaveza - ističe Berberović.

Нема коментара: