brojač poseta

понедељак, 02. март 2009.

BEOGRAD MOŽE BOLJE

Iako je prestonica 2006. dobila titulu „grad budućnosti južne Evrope", u prigradskim naseljima i dalje nema kanalizacije, čeka se novi most preko Dunava, nedostaju škole i vrtići. Grad postao atraktivan za investitore i zabeležio dinamičan rast stranih ulaganja

s1

Čekaju bolje dane... Beograđani zabrinuti zbog ekonomske krize

Od kada je dobila titulu „grad budućnosti južne Evrope" u Kanu marta 2006. godine, srpska prestonica postala je jedna od najatraktivnijih lokacija za inostrane investitore. Prognoze su bile da će Beograd do 2009. godine imati milione evra inostranih ulaganja, da će se graditi po milion i po kvadrata poslovnog i stambenog prostora, kao i da će sve to uticati na rast plata i pad nezaposlenosti.

Plate manje za trećinu!

Prosečna plata u januaru iznosila je 36.681 dinar, odnosno 10.498 dinara manje nego prethodnog meseca. Prema podacima Zavoda za statistiku, zarade su prosečno niže za 14,9 odsto, dok su u pojedinim opštinama manje skoro za trećinu. U januaru prošle godine prosečna plata je iznosila 35.187 dinara, a tokom prošle godine zarade Beograđana bile su u rasponu od 37.000 do 47.000 dinara.

Iako su se ove prognoze uglavnom obistinile, stručnjaci iz raznih oblasti smatraju da je glavni grad mogao i mnogo više!

Čekajući metro

Međutim, iako prepun potencijala, „grad budućnosti" i dalje ima nedovršene, ali čak i nezapočete velike projekte. Most preko Save, na primer, samo je je jedan od nosećih projekata koji je godinama kasnio sa gradnjom. Beograđani na metro čekaju decenijama, „Prokop" svake godine dobija novi rok do kada će „sigurno biti završen", a Romi ispod Gazele su odavno stekli stanarsko pravo...

Tako u „gradu budućnosti" većina prigradskih naselja nema kanalizaciju, a ona na levoj obali Dunava čekaju i most preko te reke. Beograd i dalje nema dovoljno dečjih vrtića i novih škola, a daleko nije odmakao ni projekat rekonstrukcije zgrade Narodnog muzeja, gradskih pijaca, zdravstvenih ustanova...

s2

NAJVEĆI INOSTRANI ULAGAČI

Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, tvrdi da rezultati nisu razočaravajući, ali i da je moglo mnogo bolje.

- Koče nas nerešeni imovinsko-pravni odnosi, komplikovana administracija, predugo se čekaju građevinske dozvole.... Nemamo ni dovoljno radnika, kao ni opreme za potencijale koje imamo. Samo „Luka Beograd" ima 2,5 miliona kvadrata i taj posao bi mobilisao ceo građevinski potencijal grada, a da ne pominjem da imamo samo dve mašine koje mogu da grade zgrade više od deset spratova - rekao je Janković.

s3

PLUS - MINUS

Beograd je zabeležio dinamičan rast stranih investicija i našao se na ubedljivom prvom mestu u Srbiji po prilivu stranih ulaganja. Ukupna vrednost stranih ulaganja kreće se oko 3,5 milijardi dolara, a u poslednje tri godine smanjena je i stopa nezaposlenosti sa 21 na 13 odsto.

Prema rečima Zorice Obradović, sekretara Centra za ekonomsku politiku u Privrednoj komori Beograda, u prestonici najviše cveta sektor usluga.

fakti

n Beograd je u martu 2006. godine „Fajnenšel tajms" proglasio za „grad budućnosti južne Evrope"

n Region južne Evrope, pored Srbije, obuhvatao je i Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Makedoniju, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Tursku i mediteranska ostrva Kipar, Maltu, Siciliju, Korziku i Krit

n Pored Beograda, nagrade su dobili i Pariz - grad budućnosti zapadne Evrope, Brno - grad budućnosti centralne Evrope, Baku - grad budućnosti istočne Evrope i London - grad budućnosti severne Evrope

- Najviše su se razvile uslužne delatnosti kao što su bankarstvo, trgovina, telekomunikacije, ali i razvoj nekretnina. Iako imamo porast investicija od 2006. godine, u ovom periodu krize se ne očekuje veći priliv novca. Sada je najvažnije zadržati lidersku poziciju u regionu koja nam je dodeljena, i potruditi se da nijedan investitor ne ode - rekla je za Press Obradovićeva.

Strah kao kočnica

Veliki pomak zabeležen je i u građevinarstvu. U 2006. gradilo se oko milion i dvesta kvadrata poslovnog i stambenog prostora, a do 2009. godine taj broj se povećao za oko 300.000 kvadratnih metara. Zabeležen je i porast broja stranih turista koji su posetili Beograd, poznat po svom noćnom životu.

Mada, prema tvrdnjama sekretarke Obradović, u 2008. i 2009. godini beleži se stagnacija na svim poljima izazvana izborima i dešavanjima protekle godine, ali i najavljenom ekonomskom krizom.

- Sada je nadvladao strah, koji je trenutno najveća kočnica. Beograd, iako ima velike mogućnosti, nije uspeo da ostvari svoj maksimum jer je kod nas ekonomija uvek u službi politike. Vlast nije napravila kosenzus oko prioritetnih ciljeva, već je sve razvodnjeno partijskim interesima. To je glavni problem, a loše strane su i korupcija i loša pravna uprava - objasnila je Obradovićeva.

Нема коментара: