brojač poseta

среда, 18. март 2009.

BANKE NA UDARU KRIZE

Otežani uslovi poslovanja i velika konkurencija nateraće banke da smanje broj zaposlenih, a neke će i prestati s radom

VARLJIVA STABILNOST... Srpske banke zasad podnose krizu

- Banke koje posluju u Srbiji zbog otežanih uslova rada počeće da otpuštaju radnike i zatvaraju filijale, a neke banke će se i povući sa srpskog tržišta, smatraju ekonomisti. S druge strane, bankari ističu da će konkurencija, a ne kriza, dovesti do spajanja ili preuzimanja banaka i da će od sadašnje 34 u Srbiji ostati manje od trideset banaka.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže za Press da je logično da banke u vreme krize preduzimaju restriktivne mere i tako smanjuju troškove poslovanja.

OTP nije jedina

Stambeni krediti opet aktuelni

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da je kašnjenje u otplati dugova privrede i građana poraslo, i to kod preduzeća za oko 0,4 odsto, a kod stanovništva oko 0,2 odsto. Prema podacima Udruženja banaka, gotovinski krediti za stanovništvo su od početka godine u padu za oko 15 odsto, dok su stambeni u ekspanziji, odnosno porasli su za 18,3 odsto.

- U ovakvim okolnostima Srbija ima veliki broj banaka. Pre nekoliko godina, kada se tržište Srbije otvaralo, finansijski sektor je cvetao, zarada od kredita bila je velika i to se bankama isplatilo. Neke od njih pratili su i investitori koji su ulagali u Srbiju. Sada je, međutim, poslovanje suženo jer zbog krize matične kuće u inostranstvu smanjuju izdatke i tako krešu kapital na drugim tržištima - naglašava Đogović.

Zasad je samo OTP banka najavila da će zatvoriti 11 filijala u Srbiji i smanjiti broj radnika, ali Đogović ističe da ona najverovatnije neće biti jedina.

- To su mere predostrožnosti, na koje svakako treba računati. Naravno, neke banke će i otići sa srpskog tržišta, ali sve zavisi od toga na koji način će se prilagođavati novim, lošijim uslovima poslovanja - kaže Đogović.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ističe da će na smanjenje broja banaka, pre svega, uticati konkurencija.
- Broj banaka nije merilo za to da li ih je mnogo ili ne, već kapital kojim one raspolažu. Primera radi, naš bankarski sektor ima ukupan kapital od oko 5,5 milijardi evra, dok je kapital samo Zagrebačke banke oko 11 milijardi evra. Naravno, to znači i da su hrvatski građani mnogo više zaduženi od Srba.

Gasprom merka banke

Prema rečima Veroljuba Dugalića, postoje najave da je ruska Gasprom banka zainteresovana da uđe na srpsko tržište. - Još nismo razgovarali s njima, ali interesovanje postoji. U svakom slučaju, oni će se prvo obratiti Narodnoj banci da bi se upoznali sa uslovima poslovanja - kaže Dugalić.

Inače, prema nezvaničnim informacijama, Rusi su zainteresovani za kupovinu Univerzal banke, mada se spekuliše i da iza reorganizacije OTP banke stoji priprema za prodaju upravo Gasprom banci.

Tamo dug po glavi stanovnika iznosi 3.700 evra, a u Srbiji 550 evra. Možemo očekivati da se broj banaka u Srbiji smanji, ali ne zbog krize, već zbog konkurencije, koja će dovesti do spajanja ili preuzimanja banaka - navodi Dugalić.

Broj nije važan

On ističe da je zasad OTP banka jedina koja je najavila smanjenje obima poslovanja.

Ekonomista Danijel Cvijetićanin takođe kaže da se po broju banaka ne meri potreba ili uspešnost poslovanja na nekom tržištu.
- Stranim bankama se i dalje isplati da posluju u Srbiji sve dok su kamate tolike da na njima mogu dobro da zarade. Međutim, videćemo kako će se stvari odvijati jer su matične kuće u inostranstvu u problemima zbog krize - naglašava Cvijetićanin.

Нема коментара: