brojač poseta

субота, 28. март 2009.

Balkan ne sme biti žrtva bolesti sa Volstrita


Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da bi Balkan mogao da se pretvori u "crnu rupu" ukoliko Evropska unija uspori proces svog proširivanja zbog ekonomske krize. On je upozorio da zemlje Balkana ne smeju da postanu žrtveni jarac ekonomskih i društvenih bolesti koje su pre potekle sa Volstrita, nego sa ulica Beograda ili Zagreba, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC). Šef diplomatije Velike Britanije Dejvid Miliband izjavio da vrata Evropske unije nisu zatvorena za balkanske države.

"Ne bismo smeli da dignemo ruke od našeg hvale vrednog truda u pravcu mira i stabilnosti na Balkanu. Apelujem na sve političare u Evropi da ovu zajedničku odgovornost imaju na umu, zato što je u samom interesu Evropske unije - da Balkan ne postane neka vrsta crne rupe unutar nje", naglasio je evropski komesar za proširenje.

Prema Renovoj oceni, pitanja oko budućnosti Turske u EU već su oslabila reforme u toj zemlji, i "dvadesetsedmorica" bi morala da izbegnu ponavlajnje iste greške u krhkim balkanskim zemljama.

Turska je pregovore o članstvu započela 2005. godine, zajedno sa Hrvatskom, a put te dve zemlje ka EU sada su blokirali ogorčeni sporovi sa članicama EU - Slovenijom i Kiprom.

Makedonija, Crna Gora i Srbija traže uveravanja da će jednoga dana ući u "klub bogatih", ali EU bi u međuvremenu mogla da im pruži i opipljiviju pomoć, ističe BBC.

Komesar Ren je nedavno saopštio da bi neki fondovi namenjeni Srbiji - za pripremu eventualnog članstva - uskoro mogli da budu preusmereni radi pomoći njenom budžetskom deficitu, nakon što se MMF složio da Beogradu ponudi zajam od četiri milijarde dolara kako bi prebrodio krizu, navodi britanski radio.

Ranije je šef diplomatije Velike Britanije Dejvid Miliband izjavio u češkom gradu Hluboka na Vltavi, gde je počeo neformalni sastanak šefova diplomatija EU, da vrata Evropske unije nisu zatvorena za balkanske države.

Sutrašnji razgovori sa šefovima diplomatija zemalja zapadnog Balkana biće prilika za upućivanje signala da vrata Unije nisu zatvorena za te države, rekao je Miliband.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio je da proces evropskih integracija Balkana ne sme da bude zaustavljen i izrazio očekivanje da će sa neformalnog sastanka šefova diplomatija EU biti upućen signal u pravcu zapadnog Balkana.

"Nadam se da će na ovom sastanku biti jasno da ne sme postojati zamor EU po pitanju procesa evropske integracije Balkana jer bi to ujedno značilo zamor u sprovođenju reformi u tom delu Evrope. Ne može biti cilj EU da popusti sa svojim naporima", istakao je Špindeleger na marginama sastanka ministara inostranih poslova EU.

S mišljenjem šefa austrijske diplomatije saglasio se i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

"Nema nijednog razloga da se proces zaustavi", izjavio je Lajčak.

Нема коментара: