brojač poseta

петак, 20. март 2009.

ANGELA MERKEL ZBUNILA SRBIJU

Srbija nema plan za slučaj da se obistine reči nemačke kancelarke da neće biti proširenja EU, u Đelićevom kabinetu tvrde da je sve u redu

s

Ništa od ulaska srbije u EU... Angela Merkel i Boris Tadić

Izjava Angele Merkel da u dogledno vreme neće biti proširivanja EU potpuno je iznenadila srpsku vlast, koja očigledno nema nikakav plan za ovakav slučaj, tvrde za Press stručnjaci i analitičari. S druge strane, bez obzira na jasnu poruku nemačke kancelarke, u kabinetu Božidara Đelića, potpredsednika Vlade zaduženog za evropske integracije, tvrde da reči Angele Merkel „ne remete put Srbije u EU"?!

- Ova poruka ne remeti put Srbije jer nemačka kancelarka nije dovela u pitanje nastavak evropskih integracija u regionu, nego samo traži pauzu u proširenju Unije - tvrde u Đelićevom kabinetu.

slika

Dinkić: Realno je da se zemlje EU bave sobom, a ne nama

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, naveo je dva razloga zbog kojih je nemačka kancelarka Angela Merkel poručila da se odlaže proširenje EU na neodređeno.

- Evropa je zaista u velikim finansijskim problemima. Ove godine se predviđa pad privredne aktivnosti za četiri odsto, što niko nije mogao da nasluti pre godinu dana. Evropa je zaokupljena svojim problemima i sada verovatno nema vremena da razmišlja o proširenju. Drugo, Evropa je zaokupljena izborima - imamo izbore za Evropski parlament, ali i izbore u čitavom nizu zemalja, uključujući i Nemačku. U tom smislu, izjavu gospođe Merkel posmatram u predizbornom kontekstu. Verovatno biračkom telu njene partije odgovara ta vrsta izjave. S druge strane, realno je da se najveće zemlje EU bave sobom, a ne novim kandidatima. To je realnost - ustvrdio je Dinkić.

Najranije 2021.

Vladimir Todorić, bivši savetnik Božidara Đelića, kaže da Srbija u najboljem slučaju može da uđe u Uniju 2021. godine.

- Nemoguće je da Srbija postane članica Unije pre 2014, kao što tvrde neki naši političari. Godine 2011. radiće se novi budžet Unije, čija primena počinje 2014. i traje sedam godina. Znači, ako Srbija bude stavka u tom budžetu, imamo šanse da u najboljem slučaju postanemo članica do 2021. A i javnost u članicama EU pritiska vlade da novac više ne daju zemljama kandidatima kad nemaju dovoljno ni za sebe u vreme globalne krize - kaže Todorić.

Diplomatski analitičar Bratislav Grubačić upozorava da Vlada treba ozbiljno da shvati izjavu Merkelove, a ne da se pogrešno vezuje za reči komesara za proširenje Olija Rena.

- Naša vlada kao da ne zna da o svemu konačnu odluku ne donosi Evropska komisija, nego Savet od 27 ministara, predstavnika svih zemalja članica. Težina poruke nemačke kancelarke može da uništi svaku izjavu Olija Rena. Osim toga, Ren je na funkciji komesara za proširenje do jeseni, a stavovi Nemačke će ostati i posle toga - kaže Grubačić.

On dodaje da ne razume optimizam Đelića i Dinkića.

- Oni ili nemaju veze s realnošću ili se plaše pada s vlasti, do koje su došli obećanjima da smo na pragu EU. A mi nismo usvojili ni zakone za beli šengen, ni završili saradnju s Hagom, imamo probleme na prelazima s Kosovom, čiju su nezavisnost priznale 22 članice Unije... Samo do statusa kandidata trebaju nam minimum dve godine, posle čega sledi usklađivanje zakona, pa tek onda prijem. Treba nam sedam-osam godina da uđemo u EU pod uslovom da je u njoj sve fantastično. A nije - kaže Grubačić, i zaključuje da Srbija ni u najboljem slučaju do 2020. neće postati članica Unije.

Stav cele Unije

Funkcioner DSS Dušan Proroković kaže da je Angela Merkel „naglas" rekla ono što je postalo vidljiv stav Unije još pre godinu dana.

- Njene reči će sada horski početi da ponavljaju zvaničnici svih država EU. Uopšte ne postoji mehanizam za prijem novih članica jer nije usvojen Lisabonski sporazum. U Uniji više nema ni političke volje, ni entuzijazma, niti novca za investiranje u nove članice. Sve ove okolnosti treba konačno da uozbilje pojedince iz vlasti koji godinama daju građanima lažnu nadu da će putovati bez viza i imati visok standard. Vlada treba da se okrene unutrašnjim prilikama i posveti rešavanju ekonomskih problema, a manje da se bavi datumom ulaska u EU - ocenjuje Proroković.

Vjerica Radeta iz SRS smatra da ono što je izgovorila Merkelova misle svi u EU, „jer zna Merkelova šta priča i nije Nemačka beznačajna zemlja u EU".

- Vlada bi trebalo konačno da prestane da zamajava narod evropskom pričom, šarenom lažom, i da počne da se bavi rešavanjem ekonomske krize. Moramo da se okrenemo sebi - smatra ona.

Нема коментара: