brojač poseta

субота, 28. фебруар 2009.

ŽUNIĆ UHAPŠEN ZBOG IZNUDE!

Predsednik SO Prnjavor Brane Žunić uhapšen u Sloveniji po poternici Europola zbog sumnje da je kao šef Vojne policije 1993. godine iznuđivao novac za oslobađanje ratnih zarobljenika

POŠAO U ŠVAJCARSKU, ZAVRŠIO U ZATVORU... Brane Žunić

POŠAO U ŠVAJCARSKU, ZAVRŠIO U ZATVORU... Brane Žunić

Predsednik Skupštine opštine Prnjavor Brane Žunić uhapšen je prekjuče u Sloveniji po nalogu nemačke policije i veoma lako bi mogao da se nađe iza rešetaka zbog sumnje da je tokom rata u BiH iznuđivao novac od hrvatskih ratnih zarobljenika!

Žunić je uhapšen na graničnom prelazu Bregana između Slovenije i Hrvatske. U službenom automobilu sa njim su bili i načelnik Prnjavora Darko Tomaš i potpredsednik Skupštine opštine Željko Simić. Njih trojica zaputili su se u posetu prijateljskim opštinama u Švajcarskoj.

TOMAŠ: MISLIO JE DA ĆE GA IZRUČITI ŠVAJCARSKOJ!

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš ističe da su on i Željko Simić, posle hapšenja Žunića, nastavili put za Švajcarsku.

- Još na Bregani Žunić je uspeo da nam kaže da nastavimo put, jer je mislio da će ga Slovenci izručiti Švajcarskoj. Rekao nam je da mu tamo nađemo dobrog advokata. Međutim, dok smo se vozili, on nas je pozvao telefonom i rekao da će, po svoj prilici, biti isporučen u Nemačku. Zbog toga smo i mi odlučili da prekinemo putovanje i da se vratimo u Prnjavor - kaže Tomaš.

Darko Tomaš za Press RS kaže da se još nije oporavio od šoka koji je doživeo kada je slovenački policajac na granici izvukao Žunića iz automobila.

- Bili smo zaprepašćeni! Izveli su ga iz auta i tek posle sat vremena su se pojavili sa obrazloženjem da je uhapšen zbog nekih dela koja je navodno počinio 1993. godine. Rečeno nam je da ćemo morati da nastavimo put bez njega i da sačekamo da nam vrate dokumenta. Ali, i na to smo morali da čekamo još sat vremena - kaže Tomaš.

Vest o Žunićevom hapšenju juče je brzo prostrujala Prnjavorom, ali i celom banjalučkom regijom. Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo potvrdio je da je Žunić uhapšen zbog krivičnog dela iznude, dodajući da je to učinjeno po nalogu nemačkih vlasti i na osnovu poternice Europola.

- U okviru svojih zakonskih ovlašćenja i mogućnosti, MUP će i dalje raditi na prikupljanju podataka o ovom slučaju - rekao je Čađo.

Press RS nezvanično saznaje da nemačka policija traži Žunića zbog krivičnih dela iznude, otimice i ucene. Dobro obavešten sagovornik našeg lista iz Prnjavora kaže da je hapšenje Žunića povezano sa zarobljavanjem nekoliko hrvatskih civila iz sela Drenova kod Prnjavora 1993. godine.

- Žunić je bio komandant Vojne policije koja je zarobila te ljude, koji su držani u silosu u mestu Vijaka kod Prnjavora. Njima je ponuđeno da daju novac kako bi bili pušteni. Ispostavilo se da je Žunić poznavao zarobljenike i cela stvar je organizovana preko rodbine tih Hrvata u Nemačkoj, koja je novac uplatila na račun Žunićevog tasta u Frankfurtu! Sve je prošlo u najboljem redu, ali je posle cela priča došla do nemačke policije, koja je pokrenula istragu o tokovima novca. Najdeblji kraj je izvukao Žunićev tast, koji nije ni znao zbog čega se pare uplaćuju na njegov račun, pa je odležao tri godine u zatvoru. Pretpostavlja se da je Žunićevo hapšenje povezano sa tim slučajem - kaže Pressov sagovornik.

Prema našim saznanjima, nemački organi bi mogli da mu stave na teret krivična dela zločinačkog udruživanja, otmice i ucene. Ipak, o tome još uvek nema nikakvih zvaničnih informacija.

- Sve bi moglo da se pokaže kao jedna velika zabuna. Međutim, otežavajuća okolnost za Žunića moglo bi da bude to što je novac prebacivan u Nemačku i to na račun njegovog tasta. Ako se dokaže da je učesnik tih mutnih radnji, onda će se vrlo teško izvući, a za zločinačko udruživanje u Nemačkoj su predviđene kazne od tri do 15 godina zatvora - kaže naš sagovornik.

DRAMA NA GRANICI... Žunića uhapsili Slovenci na graničnom prelazu Bregana

DRAMA NA GRANICI... Žunića uhapsili Slovenci na graničnom prelazu Bregana

Inače, Brane Žunić obavlja i funkciju predsednika Opštinskog odbora PDP-a Prnjavor.

- Pažljivo pratimo razvoj situacije i stupili smo u kontakt sa ambasadom BiH u Sloveniji, ali i sa Žunićevom porodicom, kojoj smo ponudili pomoć. Svašta se priča, ali ne želimo da dajemo komentare dok ne dobijemo potpune informacije o celom slučaju - kaže izvršni direktor PDP-a Gavrilo Antonić.

Нема коментара: