brojač poseta

субота, 21. фебруар 2009.

ŽIVKU SPASLE ELEKTRIČNE SANKE

Specijalna ekipa MUP-a u poslednjem trenutku iz zavejanog sela kod Kuršumlije izvukla tešku bubrežnu bolesnicu i odvela je na dijalizu

Služba za spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova u poslednjem trenutku spasla je juče tešku bubrežnu bolesnicu Živku Milanović (76) iz kuršumlijskog sela Dedinac. Ona je zbog velikih snežnih smetova bez lekarske pomoći bila više od 24 sata, a policija ju je u prokupačku bolnicu prebacila specijalnim električnim sankama, gde je ova žena u poslednjem trenutku stavljena na dijalizu.

Da nije bilo pomoći policijske specijalne službe, Živkin život bio bi ozbiljno ugrožen jer putari već 24 sata zbog snežnih smetova od dva metra nisu mogli da priđu njenoj kući u zaseoku Pećinci.

Pre nego što je angažovana služba za spasavanje, kuršumlijski Dom zdravlja alarmirao je sve lokalne službe, čak i Vojsku Srbije, koja je bila spremna da „podigne" helikopter i dođe do Živke, ali je vetar bio isuviše jak i nije dozvoljavao takvu pomoć.

Poslednja šansa

- Pošto je situacija zaista bila alarmantna, obratili smo se Ministarstvu unutrašnjih poslova i preko njih angažovali spasilačku ekipu. To nam je bila poslednja šansa. Na sreću, ekipa je krenula - kaže direktor Doma zdravlja u Kuršumliji dr Ljiljana Arsenijević.

Bračni par je više sati s neizvesnošću čekao obećanu pomoć. Živkin suprug Dragoje kaže da se zaplakao kada su mu iz Doma zdravlja javili da će ipak do kraja dana nekako dovesti njegovu suprugu do Prokuplja.

- Već dugo smo sami u porodičnoj kući. Deca su u Beogradu i Kragujevcu. Već smo izgubili nadu da će nekako stići na vreme na dijalizu. Sneg nas je stvarno potpuno zarobio i iz kuće se ne može. Ne mogu da vam opišem koliko sam srećan što i na nas ovako stare misle i što su se svi založili da nam pomognu - kroz suze kaže Dragoje.

Posle dijalize Živka će ostati kod rođaka u Prokuplju sve dok se vreme ne stabilizuje da ne bi opet, kako sada uz osmeh kaže, „maltretirala celu državu da je preveze"!

Sestre se umalo smrzle u žbunju

Snežno nevreme umalo je postalo tragično i za sestre Gordanu i Marinu Stanković iz podmiročkog naselja Manastirica, udaljenog 12 kilometara od Kladova. Devojčice stare 11 i 14 godina doživele su juče pravu dramu na putu do Osnovne škole „Ljubica Jovanović-Radosavljević" u obližnjem selu Podvrška.

Kako je Press saznao, devojčice su se, kao i svakog radnog dana, oko šest sati ujutru pešice uputile do autobuske stanice na raskrsnici na kojoj ih čeka školski kombi.

U zadnji čas... Baka Živka u rukama spasilaca

- Po olujnom vetru i nezapamćenoj vejavici Gordana i Marina uspele su da pređu svega 500 metara. Kako je mećava bivala sve jača, nisu mogle dalje. Probile su se nekako do prvog žbunja i tu potraže zaklon. Sva sreća da je starija Marina imala kod sebe mobilni telefon. Čuo sam je samo kratko da zove u pomoć - uzbuđeno nam je juče pričao Petar Stanković, stric ove dve devojčice.

U potragu za zavejanim rođakama iz Manastirice Petar je krenuo s Gordaninim i Marininim ocem Milanom Stankovićem. Da bi kroz dubok sneg stigli do promrzlih devojčica, lopatama su pravili prtinu.

- Kada smo ih najzad pronašli, Gordana i Marina su već bile jako promrzle i u lošem stanju. Naročito je Gordana bila u veoma slabom fizičkom stanju. Svojim telom i dahom grejali smo ih do prve kuće u Manastirici. Uneli smo ih prvo u toplu, a zatim u hladnu sobu, plašeći se da im ne pozli još više. Čajevima i mlakim napicima jedva smo uspeli da ih okrepimo od studeni - objašnjava Petar.

Iz Manastirice, gde je jesenas zatvorena četvororazredna škola zbog malog broja dece, u osmogodišnju školu u Podvrškoj svakodnevno putuje devetoro učenika. Do raskrsnice sa Podvrškom i Petrovim Selom, na kojoj ih čeka školski autobus, deca u jednom pravcu pešice prevaljuju put dug više od tri kilometra.

Нема коментара: