brojač poseta

петак, 13. фебруар 2009.

Žene na čelu lanaca trgovine ljudima

Organizatori svetski raširenih lanaca trgovine ljudima najčešće su žene, iznenađujući je rezultat izveštaja UN o trgovini ljudima.

Žene su većinom na čelu lanaca trgovine ljudima u skoro trećini od 155 zemalja, koje su UN uključile u svoje istraživanje.

Takođe je saospsteno da se više od 60 odsto presuda za trgovinu ljudima u svetu, izriče u istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

"Žene čine zločine protiv žena, i u mnogim slučajevima žrtve postaju zločinci. One postaju glavne u biznisu i zarađuju. To je kao narkomanska zavisnost", rekao je u četvrtak direktor Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) sa sedištem u Beču, Antonio Marija Kosta.

Većina zemalja obuhvaćenih istraživanjem, potvrdila je da su najzastupljenije forme "modernog ropstva" u prošloj godini bili trgovina seksom i prinudni rad, a broj žrtava je rastao kako se produbljavala globalna finansijska kriza, naveo je Kosta.

Izveštaj UN je u najvećoj meri zasnovan na presudama za trgovinu ljudima, prijavljenim svetskoj organizaciji između septembra 2007. i jula 2008.

Tokom tog perioda spaseno je 22.500 žrtava, a četiri od pet prijavljenih slučajeva osnosilo se na seksualno eksploatisanje, a preostali na prinudni rad.

Prema Kostinim rečima, 20 odsto žrtava prinudnog rada su deca koja su većinom žrtve u jugoistočnom azijskom regionu Mekonga i u delovima Afrike.

"Tanki dečiji prstići se koriste za pletenje ribarskih mreža, šivenje luksuzne odeće ili branje kakaa. Njihova nevinost se eksploatiše za prosjačenje ili u svrhe prostitucije", naveo je Kosta.

Za UN je, međutim, simptomatično to što mnoge zemlje negiraju problem trgovine ljudima.

"Čak ima zanemarivanja prijavljivanja ili sudskog gonjenja trgovine ljudima", piše u izveštaju svetske organizacije.

Oko 60 odsto zemalja koje su učestvovale u istraživanju, donelo je zakone protiv trgovine ljudima otkako je pre pet godina stupio na snagu specijalan protokol UN protiv kriminala.

Kina, Iran, Saudijska Arabija, Jemen, Libija, Tunis, Madagaskar i neke centralnoafričke zemlje uglavnom negiraju zahteve UN za informacijama o trgovini ljudima ili tvrde da nemaju nikakve podatke o tome.

Kosta je istakao da radnici socijalnih službi i vlade treba da rade na razmeni informacija i pravnim merama protiv te svetske pošasti.

Na ceremoniji koja je sinoć održana u sedištu UN u Njujorku, Kosta je imenovao američku filmsku glumicu Miru Sorvino za ambasadorku UNODC u borbi protiv trgovine ljudima.

Нема коментара: