brojač poseta

понедељак, 09. фебруар 2009.

ŽDRALE IZA ŠEST BRAVA!

U dobojskom zatvoru za Đorđa Ždrala spremaju ćeliju koja je smeštena iza šest blindiranih vrata, a njeni zidovi debeli su čak 80 centimetara

s1

ČEKA EKSTRADICIJU IZ NEMAČKE... Đorđe Ždrale

Đorđe Ždrale iz ekstradicionog pritvora u nemačkom gradu Vajštertatu narednih dana trebalo bi da bude sproveden u Okružni zatvor u Doboju, gde je uvedeno svojevrsno vanredno stanje odmah posle najave da stiže jedan od najpoznatijih kriminalaca u Srpskoj!

Đoka u Šarovićevoj ćeliji!

Izvor Pressa RS iz dobojskog zatvora kaže da je najveća ironija u tome što bi Đorđe Ždrale pritvorske dane mogao da provodi u istoj ćeliji u kojoj je svojevremeno boravio i bivši srpski član Predsedništva BiH Mirko Šarović.

- Šarović je krajem 2001. godine potpisao ukaz o pomilovanju Đorđa Ždrala, koji je tada bio na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne zbog ubistva Miloša Batinića! Ždrala sumnjiče i za ubistvo bivšeg direktora „Jahorina osiguranja" Riste Jugovića, iako on tvrdi da može da dokaže da je u trenutku ubistva Jugovića bio upravo na izdržavanju kazne za ubistvo Batinića - podseća naš sagovornik.

Odlično obavešteni izvori Pressa RS iz dobojskog zatvora tvrde da su se uprava i zatvorski stražari prilično uspaničili posle ovog obaveštenja, jer do sada među pritvorenicima nikada nisu imali tako „krupnu zverku".

- Iako je istražno odeljenje fizički odvojeno od ostalih zatvorenika koji su na izdržavanju kazne, čuvari, ali i uprava zatvora, u velikoj su panici! Strah se širi i zbog činjenice da mnogi zatvorski čuvari nemaju veliko iskustvo sa opasnim kriminalcima, zbog čega se i pripremaju za pojačane mere opreza - kaže izvor Pressa RS.

On ističe da ne veruje da će Ždrale pokušati da pobegne iz zatvora, jer će ga u dobojskom zatvoru od spoljnog sveta, osim naoružanih stražara, deliti čak šest blindiranih vrata i zidovi debljine osamdeset centimetara.

- Čak ni upravnik Milorad Novaković ne obilazi istražne prostorije, jer je to omogućeno samo advokatima koji zastupaju osumnjičene i predsedniku Okružnog suda u Doboju Mladenu Ružojičiću, koji svakog ponedeljka obilazi pritvorenike kako bi se uverio da su svi na broju. Sobe u kojima borave pritvorenici pod istragom smeštene su na prvom spratu i neki od njih kroz male prozore imaju pogled na Centar javne bezbednosti Doboj. Omogućeno im je da gledaju program kablovske televizije, a već duže vreme sve sobe su opremljene video-kamerama za nadzor. Nije zabeležen nijedan slučaj bekstva iz dobojskog istražnog zatvora, koji je još pre rata projektovan upravo za te namene - objašnjava naš sagovornik.

s2

Bekstvo nemoguće... Okružni zatvor u Doboju

Međutim, on ističe da u dobojskom zatvoru, bez obzira na jake mere obezbeđenja, ipak strahuju da bi jedan od najtraženijih kriminalaca u RS mogao da pokuša bekstvo, dodajući da Ždrale ima mnogo moćnih prijatelja koji su u stanju da mu pomognu da se dočepa slobode.

fakti

n Đorđe Ždrale uhapšen je 17. januara u Frankfurtu na osnovu Interpolove poternice koju su u septembru prošle godine raspisali Ministarstvo pravde i Tužilaštvo BiH

n Ministarstvo pravde BiH uputilo je nemačkim vlastima zahtev za izručenje Đorđa Ždrala 26. januara

n Tužilaštvo BiH predmet „Ždrale" vodi kao takozvani crveni fajl, koji ima oznaku „strogo poverljivo"

n Hrvatske vlasti su u maju prošle godine deportovale Đorđa Ždrala iz Splita u Crnu Goru zbog straha da bi njegovim boravkom u Hrvatskoj moglo doći do mafijaških obračuna

n Đorđe Ždrale se 2005. godine žestoko sukobio sa svojim kumom Darkom Elezom, posle čega je Istočno Sarajevo zahvatio talas mafijaških ubistava od kojih većina nije rasvetljena

Sa druge strane, jedan od bivših pritvorenika u ovom zatvoru, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da je bekstvo iz pritvorske jedinice gotovo nemoguće, jer zatvorenici iz različitih soba nemaju mogućnost susreta. On ističe da pritvorenici čak i u obavezne zatvorske šetnje izlaze razdvojeni, a šetnje se sprovode u posebnom, ograđenom prostoru.

- Ždrale će kao i ostali zatvorenici moći da se kupa dva puta nedeljno i redovno će dobijati hranu i novine. Ali, u ćelijama nema nikakvog luksuza. U zimskom periodu odvrtali smo ventil na radijatoru i pripremali kafu koju smo nekako uspevali da prošvercujemo - otkriva ovaj bivši pritvorenik.

On nije siguran da li je još zadržana „konspirativna praksa" komunikacije sa ostalim zatvorenicima, dodajući da su zatvorenici po čuvarima slali enigmatske časopise pošto bi u polja za rešavanje ukrštenih reči upisivali kratke poruke.

- Kratku poruku upišemo i zamolimo čuvara da časopis prenese do nekog od ostalih zatvorenika. Drugi čuvar bi vratio novine i tako smo, preko ukrštenica, razmenjivali podatke. Verujem da će pravosudni organi učiniti sve da izoluju Ždrala, ali u zatvorskom sistemu, među čuvarima, uvek je moguće pronaći pojedince koji su spremni da učine manje ustupke - kaže naš sagovornik koji je nekoliko meseci proveo u istrazi u dobojskom zatvoru.

Нема коментара: