brojač poseta

субота, 21. фебруар 2009.

ZAVEJANO 2.500 LJUDI!

Cele porodice provele noć u ledenim kolima. Na naplatnoj rampi kod Niša i na putu ka Leskovcu juče bilo zavejano više od 500 automobila, autobusa, teretnih vozila! Kolona bila duga više od 10 kilometara

Nezapamćena snežna mećava napravila je preksinoć i juče pravu dramu stanovništvu i vozačima u velikom delu Srbije! Zavejana su sela, paralisani magistralni putevi, a više od 500 automobila, autobusa i teretnih vozila sa oko 2.500 putnika bilo je u višesatnoj blokadi na autoputu Niš-Beograd, na naplatnoj rampi kod Niša, i na delu ka Leskovcu kod Batušinačke petlje!

Najgora situacija je bila na putu ka Leskovcu, gde se u četvrtak uveče formirala kilometarska kolona. Stotine putnika čitavu noć provele su u zaleđenim vozilima, a iako je oko tri sata ujutro ova deonica probijena, ubrzo su je snežni smetovi opet blokirali.

Ista situacija bila je i u pravcu naplatne rampe „Nais" na autoputu Niš-Beograd. Jedan od zarobljenih vozača umalo se smrzao, ali su spasilačke službe uspele hitno da ga prebace u Niš.

Umalo se smrzao

- Stranom državljaninu, koji je nekoliko sati bio u smetovima, pozlilo je zbog smrzavanja. U trenutku kada smo ga prihvatili imao je telesnu temperaturu nižu od 35 stepeni. Prebačen je u Hitnu pomoć, dobio je infuziju i sada pratimo njegovo stanje - rekla je za Press Snežana Mitrović, dežurni lekar. Ona je dodala da autoputem patrolira Žandarmerija, sa kojom je Hitna pomoć neprestano na vezi kako bi intervenisala za slučaj potrebe.

Drama stotina putnika koji su ostali zavejani u svojim vozilima na delu autoputa kod Niša trajala je i juče skoro čitav dan. Kolona blokiranih automobila i autobusa bila je duga oko deset kilometara. Posle neprospavane noći u hladnim vozilima, putnicima su u pomoć prvi pritekli žandarmi, niška policija i lokalne komunalne službe, koji su pokušavali evakuaciju ljudi. Kolona vozila kod Niša bila je dugo zarobljena, jer je sva mehanizacija „Srbijaputa" bila zarobljena zbog borbe sa mećavom, ali i zbog loše koordinacije službi zaduženih za održavanje autoputa.

Niš je juče u većem delu dana bio praktično odsečen jer je osim autoputa ka Beogradu bio blokiran i pravac ka Skoplju. Ništa manje dramatična nije bila situacija ni na lokalnim putevima, gde je u smetovima ostalo zarobljeno nekoliko autobusa. Najgore su prošli putnici za selo Sečanica, koji su 14 sati proveli u autobusu „Nišekspresa" čekajući spas.

Svetislav Manić, komandant zimske službe, kaže da je uprkos nadljudskim naporima njihovih ekipa mnogo vozila ostalo zarobljeno u snežnoj mećavi.

Drama kod Sečanice

- Skoro nijedan lokalni putni pravac nije prohodan, jer sve što raščistimo ponovo je za nekoliko sati zavejano. Naši ljudi su čitave noći izvlačili ljude iz zavejanih autobusa - kazao je Manić.

Putovanje dvadesetak putnika, koji su u četvrtak u 17.30 časova krenuli iz Niša ka Sečanici, pretvorilo se u opasnu avanturu. Danko Stojanović, vozač „Nišekspresovog" autobusa, kaže da su ostali zaglavljeni u smetu visokom preko tri metra.

- Kada smo bili nadomak Sečanice, naišli smo na vozilo zaglavljeno u snegu, koje nam je zakrčilo put. Pokušali smo da pomognemo vozaču da se pokrene, ali napolju nije moglo da se diše od snega pa smo odustali. Javio sam svojim dispečerima da pošalju ekipu zimske službe da nam pomognu. U pomoć su nam stigla dva vozila, ali su se i ona ubrzo zaglavila. Poslata su još dva vozila, ali su i ona ostala u snegu. Kada sam video da nam nema pomoći, pokušao sam da putnicima olakšam situaciju. Autobus sam držao upaljen kako bismo imali grejanje i do zore smo pričali viceve. Negde oko šest ujutro oslobodili su nas iz snega - kaže za Press Stojanović.

Zbog snega na području juga Srbije ne radi veliki broj škola. Načelnik školske uprave Živomir Jovanović kaže da škole na području gradova uglavnom rade, dok se na seoskom području nastava ne održava.

Probijena Trupalska petlja

Smetovi kod Trupalske petlje probijeni su juče oko 14 časova i uspostavljen je saobraćaj na autoputu Niš-Beograd, ali se odvija usporeno. Pravac prema Skoplju kod Batušinačke petlje do zaključenja ovog broja bio je blokiran.

Kod Trupalske petlje intervenisala je Žandarmerija mehanizacijom i izvučena su vozila koja su preprečila autoput. Na taj način je omogućeno mehanizaciji „Srbijaputa" da interveniše, a radovi na raščišćavanju smetova su u toku.

Bez hleba i štampe

Zbog velikog snega viši delovi Niša, ali i okolne opštine, ostali su bez hleba.

- Pet vozila koja su krenula ka Svrljigu i Merošini ostala su zaglavljena na putu - kazao je za Press Tomislav Jovanović, generalni direktor najvećeg proizvođača hleba „Žitopek".

U Niš juče nije stigla ni beogradska štampa.

Нема коментара: