brojač poseta

четвртак, 19. фебруар 2009.

ZAVEJANA SRBIJA

Sneg umerenog do jakog intenziteta, praćen udarima severnog vetra, pada na gotovo celom području Srbije, osim na severu Vojvodine, gde trenutno nema padavina, saopštio je Operativni centar Auto-moto Saveza Srbije (AMSS).

Vidljivost je, smanjena u višim predelima zbog vejavice i niske oblačnosti na 50-100 metara.

Zbog vremenskih neprilika i neopreznih vozača, situacija se na mnogim putevima menja iz sata u sat i često dolazi do kraćih i dužih prekida saobraćaja, kako bi putari mogli da uklone sa kolovoza sneg ili snežne nanose, odnosno, kako bi pojedine deonice bile raskrčene posle učestalih lakših i težih udesa.

Zbog toga je neophodna maksimalna strpljivost i tolerantnost svih učesnika u saobraćaju, a bez preke potrebe ne treba kretati na put.

Centralne beogradske ulice su prohodne, rečeno je jutros Tanjugu u "Beograd putu".

Ekipe zimske službe tog komunalnog preduzeća rade punim kapacitetima, odnosno sa 100 vozila uklanjaju sneg sa ulica, dok je na čišćenju regionalnih puteva angažovano 20 ekipa.

Prema rečima dežurnog inženjera Vladana Jovanovića, prednost u raščišćavanju imaju centralne gradske ulice, dok se u skladu sa vremenskim uslovima čiste i ulice drugog prioriteta.

Problema ima u centralnoj Srbiji - dva autobusa, koja su jutros krenula iz Pranjana, varošice na padinama Suvobora, za Gornji Milanovac i Čačak sletela su sa kolovoza na mestu Vodeničko brdo i ostala zavejana. Autobusi su tokom jutra oslobođena i putnici su stigli na odredišta.

Autobus Saobraćajnog preduzeća Autoprevoz iz Gornjeg Milanovca, koji je jutros u pet cašova krenuo iz Lalinaca kod Ljiga, zavejan je sa deset putnika u takovskom selu Vrnčani, na mestu Lipari.

Kako je agenciji Beta izjavio otpravnik na Autobuskoj stanici Vojislav Isajilović koji je u stalnoj vezi su sa vozačem i kontrolorom, svi putnici su smešteni u obližnjoj kući i čekaju mehanizaciju da raščisti put. Isajilović je naglasio da je snežni nanos toliki da se samo nazire vrh autobusa, a iz Čačka je upućena teška mehanizacija za probijanje smetova.

Kako je agenciji Beta rekla nastavnica u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima Jelena Aleksandrov, niko ni od nastavnika koji putuju iz ova dva grada ni od đaka iz okolnih sela nije uspeo da dođe, zbog čega danas u školi nema nastave.

Danas ne rade ni izdvojena odeljenja u Kamenici, Gojnoj Gori, Srezojevcima, Teočcinu i Koštunićima, jer su putevi neprohodni iako putari čiste kolovoz ali je vejavica jaka i brzo sve zatrpava.

U centralnu osnovnu školu u Takovu, prema rečima direktorke Branke Žižović, došlo je oko 30 odsto učenika, a u odeljenjima u Gornjim Banjanima, Savincu, Boljkovcima i Branetićima ne održavaju se casovi jer nisu stigli nastavnici.

Jutros je potpuno obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Gornji Milanovac - Požega preko Gojne Gore, a za Kragujevac se prema rečima šefa radne jedinice za puteve Negovana Ilića, obavlja izuzetno otežano jer su na Rapaj brdu i Kalipolju nanosi snega oko dva metra.

Visina snežnog pokrivača danas u 10.00 na Kopaoniku iznosila je 88 centimetara, na Zlatiboru 68, a na Crnom vrhu 55 centimetara, navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Među gradovima rekorder je Veliko Gradište sa 45 centimetara snežnog pokrivača, a slede Kragujevac (36), Smederevska Palanka (33), Kraljevo i Sjenica (31) i Beograd (29), dok je najmanje snega napadalo u Kikindi (1), Zrenjaninu (4) i Vranju (6).

Sa izuzetkom Kragujevca, Sjenice i Smederevske Palanke u kojim je u vreme merenja padao jak sneg padavine su u ostalim krajevima prestale oslabile.

Kopaonik je sa minus 14 Celzijusovih stepeni bio najhladniji predeo u Srbiji u 10.00 časova danas, a sledili su Sjenica i Crni Vrh sa -9, Zlatibor sa izmerenih 8 stepeni Celzijusa ispod nule, te Banatski Karlovac, Vranje i Dimitrovgrad sa -5 stepeni.

Zavejana Srbija


U užičkom regionu, gde je u nižim predelima napadalo tridesetak centimetara snega, dok je na Zlatiboru i okolnim planinama snežni pokrivač dostigao visinu od 70 centimetara, saobraćaj se odvija izuzetno otežano, pa putari preporučuju vozačima da ne kreću na put bez velike potrebe.

Svi magistralni putni pravci u tom kraju su prohodni, ali zbog ugaženog snega na kolovozu i snežnih nanosa dolazi do kraćih zastoja preko planinskih prevoja.

Putari ulažu velike napore da raščiste sneg sa zatrpanih regionalnih puteva na relacijama Jelova Gora-Trnava, Bela Zemlja-Ljubiš, Zlatibor-Semegnjevo i Zlatibor-Ribnica, a neprohodan je i put Kosjerić-Crnokosa, pa se očekuju da će tokom dana i te saobraćajnice biti prohodne.

Zabranjen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere preko Zlatibora, kao i preko Tare, Kadinjače, Debelog brda, Bukova i Divčibara, kao i na putevima ivanjičkog i sjeničkog kraja.

Mnogoborojna sela užičkog regiona, posebno u planinskim predelima, zavejana su, tako da radnici i đaci jutros nisu stigli do svojih radnih mesta i škola.

Sa užičke autobuske stanice jutros nisu krenuli autobusi prema Zabučju, Ravnima i Drežniku, zbog nerasčisćenog snega na putu.

Sneg koji u Nišu pada neprekidno dva dana izazvao je probleme u saobraćaju koji se odvija otežano.

U Preduzeću za puteve Niš agenciji Beta je rečeno da su magistralni i regionalni pravci u niškom regionu prohodni, ali da se saobraćaj odvija otežano. PZP Niš od jutros je bacilo 55 tona soli i oko 250 tona rizle.

Na magistralnim kolovozima ima raskvašenog snega do pet centimetara, a na regionalnim i više.

Autobuski saobraćaj u Nišu se odvija otežano sa skraćenjima na prigradskim linijama.

Šef Štaba za zimske službe u Nišu Svetislav Manić Beti je kazao da su ekipe zimske službe na terenu i da se prioritetno čiste saobraćajnice prvog i drugog prioriteta.

U Policijskoj upravi u Nišu je rečeno da su se u poslednja 24 sata desile 22 saobraćajne nesreće od kojih je jedna sa smrtnim ishodom.

Visina snežnog pokrivača u Nišu je 12 santimetara, a temeperatura u 10 sati bila je četiri stepena ispod nule.

Нема коментара: