brojač poseta

петак, 27. фебруар 2009.

Zamena starih automobila za novi "punto" od sredine marta

Zamena starih automobila za novi
Program zamene starih automobila za novi "fijat punto" uz popust od 1.000 evra, odnosno po ceni od 5.999 evra, trebalo bi da počne da se primenjuje za oko mesec dana, najavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

"Proizvodnja 'punta' u Zastavi treba da krene sredinom marta. Ne želimo da ljude ostavimo da daju stari automobil, a da nemaju novi da voze. Takođe moramo da uskladimo procedure kako bi sve bilo jednostavno", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare posle sednice vlade na kojoj je usvojena uredba o reciklaži automobila.
On je dodao da će u okviru programa zamene staro za novo biti prodato 5.000 "punta", a da je do danas već rezervisano 2.460 tih automobila.

Dinkić je podsetio da je uslov za zamenu starih automobila za nove da je automobil registrovan u Srbiji, star bar 10 godina i bez motora "euro 3".
"Tip vozila nije važan", rekao je Dinkić i dodao da u program ulaze i vozila sa crnogorskim tablicama, ali uz uslov da su potencijalnu kupci imali ovlašćenje za upravljanje tim vozilom u periodu dužem od godinu dana.

Dinkić je kazao da se "punto" uz popust od 1.000 evra može kupiti na kredit, a da će procešna rata za kredit od sedam godina iznositi 84 evra, a za kredit od pet godina 112 evra.
"Mi na ovaj način povećavamo bezbednost u saobraćaju jer krntije mogu da se uklone sa srpskih puteva po primamljivim uslovima, vodimo računa o zastiti životne sredine i podstičemo rad kragujevačke fabrike", istakao je Dinkić i podsetio da je sistem zamene "staro za novo" u okviru mera Vlade sa suzbijanje efekata ekonomske krize, on je naveo da je za dva dana prodato 650 "zastava 10" i da je rezervisan još 864 vozila na kredit.

Ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić kazao je da je ovo veliki dan za ekologiju, jer je Srbija ušla u rešavanje ogromnog ekološkog problema.
On je rekao da su pozitivne mere vladine uredbe i te što će biti smanjena emisija štetnih gasova i podignut nivo reciklažne industrije.

Нема коментара: