brojač poseta

среда, 04. фебруар 2009.

Zamena starih automobila za novi "punto" od 5.999 evra

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je sinoć da će građani imati mogućnost da bilo koji stari automobil koji nema ekološki motor Euro 3, uz doplatu, zamene za novi „punto” a da će država subvencionisati tu zamenu.

Dinkić je za Radioteleviziju Srbije rekao da je ideja da građani koji menjaju stari automobil dobiju novi „punto”, koji će se, po licenci italijanskog Fijata, proizvoditi u Kragujevcu po ceni od 5.999 evra, i to na kredit od sedam godina.

Inače, osnovni model tog automobila koji će se od marta proizvoditi u Zastavi u Kragujevcu, kako je najavljeno, koštaće oko 7.300 evra.
Dodao je da će građani stare automobile moći da dobiju uz odgovarajuću doplatu, a da će država dati subvenciju od najmanje 1.000 evra po automobilu.
Govoreći o najavljenoj proizvodnji od 15.000 komada „punta” u Zastavi, on je rekao da je to minimalna količina i dodao da je ideja da se modelom zamene „staro za 'punto'“ ide na to da se podstakne tražnja za tim modelom Fijatovog automobila.
Govoreći o paketu mera koje je Vlada usvojila za saniranje posledica svetske ekonomske krize, Dinkić je rekao da Srbija ne kasni u tom procesu i da će među prvima u Evropi krenuti da primenjuje tu vrstu mera.

Ministar je naveo da se u Srbiju osećaju posledice finansijske krize jer država svoju robu prodaje na stranom tržištu i dodao da je u poslednje vreme najviše opao izvoz sirovina dok izvoz prehrambenih proizvoda beleži rast.
Vladine ekonomske mere, kako je kazao, predviđaju niske kamate za kreditiranje privrede ali i građana.
„Pokušavamo da povećamo privrednu aktivnost i održimo nivo zaposlenosti ali i da motivišemo banke da što više ulažu novac u privredu i dovedu novac iz matičnih banaka u Srbiju”, kazao je Dinkić.
Kako je naveo, svi privrednici će imati mogućnost da učestvuju u programu i neće biti „partijskih miljenika” koji će dobijati kredite - jer će banke odlučivati ko će dobiti a ko ne.

Dinkić je kazao i da će na sednici u četvrtak Vlada usvojiti uredbu kojom će ograničiti limite za kredite za preduzetnike, mala, srednja i velika preduzeća pa će, na primer, kreditni limit za velika preduzeća iznositi dva miliona evra.
Prema njegovim rečima, Vlada će u četvrtak usvojiti još jedan paket mera - za ulaganje u infrastrukturu koji podrazumeva da se rapiše tender za izgradnju puta Horgoš-Novi Sad do kraja marta i izgradnju još nekoliko puteva na jugu Srbije kao i Koridor 10.
Kada su u pitanju strane investicije, ministar ekonomije je naveo da misli da će ove godine biti oko dve milijarde dolara direktnih stranih investicaja i da novac od prodaje NIS-a neće biti jedini.
Računajući sredstva od prodaje NIS-a, Srbiji će ove godine nedostajati 300 miliona evra za finansiranje platnog deficita i otplate javnog duga i taj novac će, kako je rekao, biti obezbeđen kreditima od međunarodnih finansijskih institucija.

Dinkić, koji je i predsednik stranke G17 Plus, kazao je da su „smešne” priče o rekonstrukciji Vlade i dodao da Vlada sada, za razliku od decembra prošle godine, radi efikasnije i da se situacija popravila.
„U decembru sam imao značajnih razloga za nezadovoljstvo - jer su neki ljudi van vlade uticali više na odluke vlade nego vlada. Moja javna intervencija je imala efekte i sada je dobro”, kazao je Dinkić, dodajući da je on „igrač za teške utakmice a ne za laka vremena”.
Nelogično je sada razmišljati o razdvajanju saveza G17 i Demokratske stranke, rekao je Dinkić, dodajući da taj savez smeta nekim ljudima jer čini vladu stabilnijom.


Govoreći o gasnoj krizi i skladištu Banatski dvor, potpredsednik vlade je naveo da tu nije bio problem pare već to što je neko dve godine namerno obarao tender za nabavku opreme vađenje gasa iz skladišta.
„Mi imamo dovoljne količine gasa ali nismo imali opremu za vađenje gasa”, kazao je Dinkić, dodajući da ta oprema košta oko 50 miliona evra.
Prema njegovim rečima, ovih dana se saznalo i da ne postoje svi projekti za izgradnju Koridora 10 iako se o tome priča već deset godina.

Komentarišući optužbe da je priča o besplatnoj podeli akcija građanima imala predizborni cilj, on je naveo da to nije tačno, ali da su se okolnosti značajno izmenile jer tada nije bilo reči o svetskoj ekonomskoj krizi.
Najavio je da će građani prvi deo novca dobiti do kraja godine.

Нема коментара: