brojač poseta

понедељак, 02. фебруар 2009.

VLADA SMANJUJE PENZIJE I PLATE!

Ekonomisti kažu da se iza teških mera koje je najavio guverner na prvom mestu nalazi smanjenje penzija i plata u javnom sektoru

s

Narodu treba da kažete istinu... Guverner Jelašić očekuje da Vlada povuče nepopularne poteze

Vlada Srbije će veoma brzo morati da uradi rebalans budžeta i smanji javnu potrošnju, a prve na udaru biće penzije i plate zaposlenih u javnim službama! Ovo za Press tvrde domaći ekonomisti, tumačeći nedavnu najavu guvernera Radovana Jelašića da će država pritisnuta sve većim ekonomskim problemima hitno morati da preduzme teške i nepopularne mere.

Analitičari ističu da to prvenstveno znači da će država zamrznuti, a onda i smanjiti penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru! Pored toga, ekonomisti predlažu i da Vlada Srbije treba da smanji troškove za kupovinu roba i usluga, strogo kontroliše inflaciju, ubrza privatizaciju preostalih preduzeća, poveća grinfild investicije, a ako treba, i prepolovi broj ministarstava.

Može da se uštedi

Jelašić kaže da su za finansiranje preterane javne potrošnje države potrebni krediti od ukupno 7,5 milijardi evra.

- Jedini izlaz iz ove nepovoljne situacije je suštinska promena strukture rashoda budžeta, pre svega u korist kapitalnih izdataka, a na teret tekuće potrošnje - rekao je Jelašić. On smatra da će, ako država ne reaguje, umesto nje reagovati tržište, „pronalazeći novu ravnotežu, pre svega u vidu cena i kursa".

Zdravković: Kao u vreme sankcija

Miroslav Zdravković ukazuje na izuzetno loše makroekonomske pokazatelje u decembru prošle godine, prema kojima je industrijska proizvodnja u padu.

- U decembru je industrijska proizvodnja pala za devet odsto. Ako bi došlo do drastičnijeg usporavanja zbog ekonomske krize, onda nas u 2009. godini čeka pad za oko 25 do 30 odsto, što je isto kao u vreme sankcija - naglašava Zdravković.

Saradnik Ekonomskog instituta Miroslav Zdravković kaže za Press da se u budžetu smanjenjem određenih rashoda može uštedeti dosta novca i pomoći najugroženijem delu stanovništva.

- Smanjivanje plata zaposlenim u javnom sektoru bio bi signal solidarnosti sa zaposlenima u privatnom sektoru, gde se mogu očekivati otpuštanja. Tako se, recimo, plate zaposlenima u javnom sektoru mogu smanjiti za 10 odsto i taj novac (18 milijardi dinara) preusmeriti na socijalnu zaštitu. Takođe, troškovi Vlade za kupovinu robe i usluga trebalo bi smanjiti za petinu, i tako za devet milijardi dinara smanjiti ukupnu budžetsku potrošnju. Penzije bi trebalo vratiti na nivo iz oktobra, i jedan deo uštede upotrebiti kao pomoć za hitne subvencije privredi i socijalnu pomoć najugroženijima (28 milijardi dinara) - objašnjava Zdravković.

I ekonomista dr Ljubomir Madžar ocenjuje za Press da će zbog problema u budžetu ove godine najverovatnije doći do smanjenja plata i penzija.

Savić: Tenzije i štrajkovi

Profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić kaže da je sada sasvim jasno da je kriza ozbiljno zahvatila Srbiju.

- Zbog opadanja privredne aktivnosti i smanjenja izvoza bez posla će ostati veliki broj zaposlenih radnika, i to u preduzećima koja su važila za veoma uspešna. Zbog slabijeg priliva evra, kurs će nastaviti tendenciju rasta, zbog čega će se za njegovu odbranu ubrzano trošiti devizne rezerve. Produbljenje krize će neminovno izazvati smanjenje prihoda u državni budžet, što će dovesti do porasta akciza i stope PDV-a. Malo posla, niže i neredovne plate izazvaće ozbiljne socijalne tenzije i štrajkove - kaže Savić za Press.

- Biće nam smanjen priliv stranih investicija, a mi smo zemlja koja za oko jednu petinu više troši nego što proizvodi. U samom budžetu očigledno je da će biti velikih nevolja, a jedna od posledica je da će plate u javnom sektoru morati da se pritegnu, kao i penzije. Najvažnije je da nam društveni proizvod ne padne. Jer, ako bismo imali nultu stopa rasta bruto domaćeg proizvoda, to bi bilo izvanredno. Malo povećanje nezaposlenosti bio bi pozitivan znak, a i podstaklo bi izvoz - kaže dr Madžar.

Ministarstva napola

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović najavljuje moguć bankrot velikih preduzeća.

- Ako bi došlo do bankrota velikih preduzeća, samim tim došlo bi i do otpuštanja radnika i u tom sektoru vlada velika opasnost. Mislim da su nam neophodni stabilan devizni kurs, kontrolisana inflacija i daleko više grinfild investicija - ističe Đogović.

Analitičari apeluju na vlast i da se privatizacija privede kraju što pre, kao i da se devizne rezerve ne troše „uludo". Ekonomista Danijel Cvijetićanin kao rešenje predlaže da Vlada Srbije prepolovi broj ministarstava.

- Ovo što nas sada pogađa nije posledica svetske krize, već katastrofalne politike koja se ogledala u prekomernoj potrošnji, zaduživanju, prodaji resursa i zapostavljanju infrastrukturnih projekata. Teško je sada napraviti korisne poteze jer bi država morala da pređe na politiku štednje. Državni aparat je preglomazan, previše je ministarstava, pomoćnika, savetnika, poslanika... A niko u Vladi Srbije neće ničega da se odrekne - naglašava Cvijetićanin.

Predlozi ekonomista

Smanjenje plata u javnom sektoru za 10 odsto
Smanjenje troškova Vlade za kupovinu roba i usluga za petinu
Vraćanje penzija na nivo od oktobra (pre povećanja od 10 odsto)
Kontrolisanje inflacije
Povećanje grinfild investicija
Podsticanje izvoza
Ubrzanje preostalih privatizacija
Oprezno trošenje deviznih rezervi
Stabilan kurs
Prepoloviti broj ministarstava

Najgori scenario

Bankrot velikih preduzeća
Otpuštanje desetina hiljada radnika
Propast posla sa „Fijatom"
Propast privatizacije RTB-a „Bor"
Nedovoljno investicija iz inostranstva
Rast kursa dinara iznad 100

Нема коментара: