brojač poseta

среда, 11. фебруар 2009.

UKRALI VIŠE OD 100 MILIONA!

Mafijaši koje je predvodio penzionisani kapetan Goran Mojović godinama nameštali dodelu vojnih stanova, penzija i invalidnina, za pare oslobađali regrute od vojne obaveze

mafija

U tajnoj akciji Vojne policije i MUP-a Srbije juče ujutro pohapšeno je 16 članova mafijaške grupe koja je oštetila Vojsku za više od 100 miliona dinara! Mafijaši koje je predvodio penzionisani pešadijski kapetan Goran Mojović godinama su nameštali dodelu vojnih stanova, penzija i invalidnina, i tako nezakonito stekli više desetina miliona dinara!

* Kapetan Goran Mojović (1969) rođen je u Foči, u činu kapetana I klase penzionisan 30. juna 2000. kao trajno nesposoban na osnovu nalaza Više vojne lekarske komisije. Tokom 1995. lečio se od depresije, a u 1997. i 1998. bio je pod istragom vojnih organa zbog falsifikovanja dokumentacije za nadoknadu troškova stanovanja. Ukradeni novac je vratio, a „ostvarivao je i nezakonito osiguranje čak i za svoju babu". Invalid (50 odsto) postao 1995. godine, a invalididet mu se svake godine povećao za 10 posto. Od države je 2002. na ime umanjenja životne sposobnosti naplatio 350.000 dinara. Svom bratu Zoranu 1992. godine namestio je status ratnog vojnog invalida i naplatio 1,8 miliona dinara
* Pukovnik dr Jovan Jugović (1958) rođen je u Pirotu. Medicinski fakultet i specijalizaciju na VMA završio je u Beogradu. Specijalista za ratni psihotraumatizam, član je Srpskog lekarskog društva
* Pukovnik dr Ivica Medenica (1958) rođen je u Bosanskoj Gradiški, načelnik Odeljenja za ortopediju VMA
* Major Mihailo Živković (1966) zaposlen je u Direkciji za imovinsko pravne odnose
* Biljana Mojović, supruga kapetana Gorana Mojovića,
službenik, član kriminalne grupe
* Ljubica Torbica, državni službenik u Odeljenju za stambene poslove Ministarstva odbrane
* Nikola Tomašević, državni službenik u Odeljenju za stambene poslove Ministarstva odbrane
* Potpukovnik Dragan Kovačić, vojni penzioner, bio u Vojsci RS
* Stevan Simić, penzioner, bivši državni službenik u Vojsci Republike Srpske Krajine
* Dušan Džulović, penzioner
* Nataša Jovanović, državni službenik u Gradskom sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu u Beogradu
* Zastavnik Novica Mihajlović, penzioner, bio referenta za stambene poslove na VMA
* Kapetan bojnog broda Stevo Trivić, bivši načelnik Odeljenja za stambene poslove Ministarstva odbrane
* Uroš Malić, radnik, korisnik usluga kriminalne grupe
* Željko Božić, vozač, korisnik usluga
* Ljubomir Parenta, radnik, korisnik usluga

Pored Mojovića, uhapšena je i njegova supruga Biljana, ali i načelnici neuropsihijatrije i ortopedije na VMA Ivica Medenica i Jovan Jugović, petoro službenika Ministarstva odbrane, troje vojnih penzionera i još šestoro građana Srbije (pogledaj okvir). Prema saznanjima Pressa, još dvoje osumnjičenih uspelo je da izbegne hapšenje i oni se nalaze u bekstvu.

Slede nova hapšenja

Kako saznajemo, hapšenja će se nastaviti i narednih dana jer se sumnja da je u „veliku pljačku Vojske" umešano najmanje pedesetak osoba. Vođa ove kriminalne grupe Goran Mojović od 2004. godine je, koristeći poznanstva u Ministarstvu odbrane, nameštao dodelu vojnih stanova, lažirao penzionisanja, a naplaćivao je i oslobađanje od služenja vojnog roka.

- Mojović je godinama davao i primao mito, obrtao je desetine, stotine miliona dinara... Nameštao je rang-liste za stanove, tako da se dešavalo da jedna osoba tokom cele godine bude prva, a da je pred samu dodelu stana neko drugi pretekne... Mojoviću su pomagali i lekari sa VMA, koji su „njegovima" izdavali lažne potvrde o bolesti, na osnovu kojih su dobijali dodatne bodove za dobijanje stana. Prema našim procenama, Mojović je za sebe uzimao proviziju od 10 odsto vrednosti stana koji je namestio - navodi sagovornik Pressa.

U ovom kriminalu učestvovali su i službenici Ministarstva odbrane Nikola Tomašević i Ljubica Torbica, kao i Mihailo Živković (koji je registrovan kao „valjevska veza", prim. aut.).

- Vojno-bezbednosno agencija mesecima je pratila osumnjičene, a postoje i snimci kako Mojović organizuje poslove, kako šalje ljude kod svojih lekara na VMA, određuje dijagnozu, traži pare, pa čak i kako ih prima. Imamo slučaj čak supruge jednog pripadnika Vojske kome je falilo tridesetak bodova za stan i koji je mogao da ih dobije samo ako bi njegova žena imala neku bolest. Žena se nedelju dana opirala i nije htela da ode kod doktora Jugovića da joj izda uverenje da je luda. Međutim, pošto su je ubedili, pojavila se na VMA i rekla da ju je poslao Mojović. Odmah je dobila uverenje pomoću kojeg je njen suprug dobio stan. Postoji i slučaj da je jednom kandidatu za stan operisano potpuno zdravo koleno samo da bi dobio potreban broj bodova - navodi sagovornik Pressa.
Prema njegovim rečima, članovi ove grupe pokušali su čak da reketiraju suprugu poginulog pripadnika Vojske kada su joj tražili 4.000 evra, tvrdeći da su oni zaslužni što je pokojnik dobio stan. Sumnja se da je ova grupa namestila dodelu dvadesetak stanova širom Srbije.

Ministar Dragan Šutanovac: Vojska se čisti od kriminala!

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže za Press da je hapšenje ove grupe rezultat zajedničkog rada VBA, Vojne policije i MUP-a okončana, čime je „okončana prava faza u obračunu sa ovom vrstom nezakonitosti u Vojsci".

- Bio sam upoznat od samog početka aktivnosti i cela akcija se vodi nekoliko meseci. Očekujemo da na sudu budu dokazane sve sumnje koje smo dokumentovali u saradnji s tužilaštvom na najbolji mogući način. Svaki vid korupcije i kriminala u Ministarstvu odbrane je nedopustiv i mi ćemo se protiv toga na najoštriji mogući način boriti - kazao je Šutanovac.

- U većini slučajeva reč je o stanovima od 50-60 kvadrata, ali imamo i slučaj da je Mojović uzeo novac da namesti jedan stan od 96 kvadrata na vrlo lepoj lokaciji jednom podoficiru u Zaječaru. Da li će stanovi biti vraćeni i kako će se obeštetiti oni koji su zaista bili na redu za dodelu, teško je reći dok se sudski proces ne okonča - kaže izbor Pressa.

Lekari sa VMA uzimali novac i od civila

Osim u nameštanju stambenih rang-lista, ova grupa učestvovala je i u nameštanju prevremenih odlazaka u vojnu penziju, kao i u oslobađanju od služenja vojnog roka, za šta su imali posebne tarife.

- Kod uhapšenog doktora Jugovića pronađena je dokumentacija od tasta Mojovića, kome je takođe nameštao dokumentaciju. Prateći lekare koji su učestvovali u prevari u vezi sa dodelom stanova, bezbednosne službe su utvrdile da su oni uzimali mito i od civila! Primali su mito za operacije preko reda i slično. Lekare je Vojna policija uhapsila juče rano ujutru čim su došli na posao. Doktor Medenica je odmah krenuo, dok se dr Jugović malo opirao. Aktivni pripadnici Ministarstva odbrane uhapšeni su na poslu, a ostali, među kojima i bračni par Mojović, u svojim kućama - zaključuje naš izvor.

Нема коментара: