brojač poseta

среда, 11. фебруар 2009.

Uhapšeni Dinkićevi saradnici, bivši funkcioneri i direktori

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsila je juče dvojicu saradnika ministra ekonomije Mlađana Dinkića. U saopštenju MUP-a Srbije kaže se da je uhapšena organizovana grupa od osam članova, među kojima su i Dragan Kokunešoski, samostalni savetnik u Ministarstvu ekonomije, kao i Ljubomir Jovanović, načelnik Odeljenja za turizam u istom ministarstvu

dinkicevi

Uhapšeni su i Radivoje Pirgić iz Valjeva i Miloš Simić, bivši pomoćnici ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga, zatim Branivoje Lazović, direktor preduzeća „Europen" iz Beograda, Nikola Knežević, direktor Zemljoradničke zadruge „Agro eko-etnoselo" iz sela Vrhpolje u opštini Ljubovija, Nebojša Antunović, direktor preduzeća „BG 23" iz Beograda, kao i Savo Cvetojević iz Ljubovije.

U saopštenju MUP-a navodi se serija krivičnih dela koje su uhapšeni počinili:

„Policijski službenici su u Beogradu, Valjevu i selu Vrhpolju, lišili slobode više osoba zbog osnovane sumnje da su od septembra 2006. do maja 2007. izvršili krivično delo zločinačko udruživanje, kao i više krivičnih dela primanja mita, davanja mita, protivzakonitog posredovanja i zloupotrebe službenog položaja, čime su oštetili budžet Srbije i za sebe pribavili protivpravnu korist od 25 miliona dinara - navodi MUP i dodaje da su „osumnjičeni dodelili kreditna sredstva iz Nacionalnog investicionog programa pravnim licima DOO 'Europen', DOO 'BG 23' iz Beograda i ZZ 'Argo eko-etnoselo' iz Vrhpolja".

Interesantno je da su uhapšeni savetnik u Ministarstvu ekonomije Dragan Kokunešoski i načelnik Odeljenja za razvoj turizma u istom ministarstvu i ranije radili u Vladi, i to Kokunešoski kao načelnik finansija u Ministarstvu trgovine, dok Jovanović nije promenio zanimanje jer je i ranije bio načelnik Odeljenja za turizam. Obojica su u Ministarstvu turuzma radili u vreme kada je ministar bio Bojan Dimitrijević, sadašnji član SNS-a.

Nikola Papak, savetnik za medije ministra Dinkića, kaže za Press da su „uhapšeni službenici nasleđeni kadrovi iz ranije vlade".

- Reč je o službenicima nekadašnjeg Ministarstva turizma, koje je vodio ministar Bojan Dimitrijević, koji ih je i doveo u ministarstvo. Posle prelaska sektora turizma u Ministarstvo ekonomije, ministar Dinkić je obojicu službenika smenio sa tadašnjih funkcija i prebacio na druge poslove. Ministarstvo ekonomije od početka bilo je uključeno u istragu protiv ovih lica i pružilo je svu potrebnu pomoć policiji - navodi Papak.

Na našu konstataciju da je ipak reč o samostalnom savetnik i načelniku odeljenja u sadašnjem Ministarstvu ekonomije, Papak kaže da je „reč o funkcijama koje nemaju veliki značaj".

Нема коментара: