brojač poseta

понедељак, 23. фебруар 2009.

Tesna povezanost SAD i Kine

Hilari Klinton sa kineskim šefom diplomatije
Hilari Klinton sa kineskim šefom diplomatije
Američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je, tokom poslednjeg dana posete Pekingu, da su američka i kineska ekonomija neraskidivo povezane i da će zajedno rasti ili pasti.

Gđa Klinton je rekla i da je Kina mudro postupila zadržavši investicije u obveznice američkog ministrastva finanija, dodavši da su dve zemlje "u istom čamcu" i da, srećom, zajednički veslaju.

Hilari Klinton je počela svoj poslednji dan u Pekingu odlaskom na crkvenu službu u jedinoj zvanično dozvoljenoj kineskoj hrišćanskoj crkvi, a potom se sastala sa istaknutim kineskim intelektualcima, novinarima i poslovnim preduzetnicima.

Posetom Kini okončana je njena prva azijska turneja, koja je obuhvatila Japan, Indoneziju - najmnogoljudniju muslimansku zemlju - i Južnu Koreju.

"Principijelni sporazum"

Američki državni skeretar je u subotu izjavila da su SAD i Kina postigle principijelni sporazum o početku strateškog dijaloga na temu rešavanja globalnih problema, poput svetske ekonomske krize, kimatskih promena i pitanja bezbednosti.

Sporazum je postignut tokom njenog sastanka sa predsednikom Kine Hu Đintaom i premijerom Ven Điabaom.

Ona je nešto ranije izjavila da SAD i Kina moraju bliže da sarađuju kako bi rešili probleme nastale zbog svetske ekonomske krize i klimatskih promena.

Klintonova je u govoru u Pekingu nagovestila da će takav pristup američke administracije ubuduće prevladavati, i da će mu se poklanjati više pažnje nego oblastima u kojima dve vlade imaju oprečne stavove, kao što su ljudska prava i Tibet.

Na konferenciji za novinare koju je održala sa kineskim ministrom spoljnih poslova Jang Điećijem, ona je rekla da će dve zemlje "moći i otvoreno i iskreno da razgovaraju o pitanjima o kojima se ne slažu".

"Imamo sve razloge da verujemo da će se SAD i Kina oporaviti od trenutne krize i da zajedno možemo da predvodimo svetski oporavak", poručila je Klintonova.

Trideseta godišnjica Niksonove posete

Hilari Klinton je doputovala u prvu posetu Kini u svojstvu američkog državnog sekretara u petak, 20. februara.

Hilari Klinton
Hilari Klinton
Na vrhu dnevnog reda bila je ekonomska saradnja dve zemlje, pošto SAD i Kina zavise jedna od druge više nego ikada ranije.

Kina i SAD su takođe najveći zagađivači životne sredine na svetu, pa su klimatske promene neizbežna tema.

Slučajno ili namerno, Hilari Klinton je stigla u Peking tačno na dan kada je pre tideset godina došlo i do istorijske posete Ričarda Niksona Kini.

Nikson je bio prvi američki predsednik koji je ikada posetio Kinu, a svojim dolaskom je označio početak nove faze u odnosima dve supersile.

"Nemamo nikakve iluzije da će dvadeset godina neprijateljstva između Narodne Republike Kine i Sjedinjenih Američkih Država biti izbrisano jednom sedmicom razgovora. Dok se okrećemo ka budućnosti, mora da nam bude jasno da u stavovima kineske i američke vlade postoje velike razlike. Razlike će postojati i u budućnosti. Ali mi moramo da shvatimo da, uprkos međusobnim razlikama, ne moramo da budemo neprijatelji", rekao je tada Nikson.

Od te posete, dve zemlje su razvile veze koje je u Niksonovo doba malo ko mogao da zamisli.

Ekonomija - tema broj jedan

U ekonomskom smislu Kina i Amerika u velikoj meri zavise jedna od druge.

Kina se poslednjih godina obogatila izvozeći svoje proizvode na ogromno američko tržište.

Takođe, u uslovima globalne ekonomske krize, njihove međusobne veze dobijaju još veći značaj. Ali šta kineski građani očekuju od dolaska Hilari Klinton?

"Hilari je jaka žena", kaže jedna Kineskinja, "Njena diplomatija je odlučna. Mislim da će njen dolazak u Kinu uticati na američko-kineske odnose", dodaje ona, "ali ne za naše dobro - naročito kada je u pitanju ekonomija".

"Mislim da ona uopšte neće uticati na kinesko-američke odnose. Ona je samo američka gospođa u poseti našoj zemlji. Niko ne može da govori Kini šta da radi", mišljenje je jednog žitelja Pekinga.

Peking
Kineske vlasti, međutim, ovom prvom zvaničnom kontaktu sa novom administracijom u Vašingtonu pridaju veliki značaj upravo zbog ekonomije, jer su Sjedinjene Države najveći uvoznik kineskih proizvoda.

Pošto zbog ekonomske krize američki potrošači manje troše, manja je i potražnja za kineskom robom, i zbog toga milioni Kineza ostaju bez posla.

Čekaju se stavovi SAD

BBC-jev dopisnik u Pekingu Džejms Rejnolds kaže da je vlasti u Pekingu zato veoma zanimalo kakve će stavove izneti Hilari Klinton:

"Ekonomski opstanak Kine zavisi od Sjedinjenih Država, zavisi od toga da li će američki potrošači nastaviti da troše. Kina je zato zabrinuta zbog onoga što se trenutno dešava u Americi - zbog poziva Baraka Obame svojim sunarodnicima da kupuju pre svega američku robu. Kina želi da ljudi kupuju kineske proizvode", prenosi BBC-jev dopisnik.

Važna tema razgovora su i klimatske promene. Kina i Sjedinjene Države su najveći zagađivači životne sredine na svetu i bez njihove saradnje nijedna globalna ekološka inicijativa ne može da da velike rezultate.

Džejms Falous, dugogodišnji dopisnik časopisa Atlantik Montli iz Pekinga, ocenio je da će neizbežno biti i pitanje ljudskih prava u Kini.

"Čak i za poslednjih osam godina, za vreme Bušovog i Čejnijevog režima - godina koje se iz kineske perspektive, što je zanimljivo, smatraju zlatnim dobom u međusobnim odnosima - čak i tada je Buš u svojim govorima redovno postavljao pitanje verskih i drugih sloboda u Kini", smatra Falous.

Neizbežne poruke

"Kinezima je zato jasno da je to neizbežni deo poruka američkih i drugih zapadnih zemalja. Takođe, Hilari Klinton je, kao i njen suprug, poznata po tome što je uvek, sa jedne strane, isticala pozitivne aspekte ekonomske saradnje, a sa druge - neprijatna pitanja građanskih sloboda u Kini", ocena je pekinškog dopisnika časopisa Atlantik Montlija.

Jedino je pitanje, navodi on, da li će gospođa Klinton svoje stavove o ljudskim pravima u Kini i dalje iznositi javno, kao što je to radila kao prva dama Amerike, ili će ih, u svom novom svojstvu, sada možda pokretati iza zatvorenih vrata.

Нема коментара: