brojač poseta

субота, 21. фебруар 2009.

TAKSI SKUPLJI OD UTORKA!

Beograđani će start ubuduće plaćati 128 umesto 119 dinara, a za pređeni kilometar u prvoj tarifi davaće tri dinara više

Usluge taksi prevoza poskupeće najverovatnije od utorka i to za 7,2 odsto! Beograđani će tako start ubuduće plaćati 128 umesto 119 dinara, a za pređeni kilometar u prvoj tarifi davaće tri dinara više.

Kako je objasnio član Gradskog veća Dejan Mali, nove cene vožnje taksijem odobrene su zbog većih cena troškova koje taksisti plaćaju, kao i pozamašnog skoka evra.

- Gradonačelnik Dragan Đilas je još prošle nedelje dao zeleno svetlo za poskupljenje, ali smo čekali da se završi deveta sednica Skupštine grada, pa da tu odluku u Službenom glasniku objavimo zajedno sa usvojenim tačkama dnevnog reda. Pošto se sednica odužila, rešili smo da ne čekamo više, a taksisti će sa baždarenjem verovatno krenuti od ponedeljka - objasnio je za Press Mali.

Nov način formiranja cene

Ovo će ujedno biti i poslednje poskupljenje taksi usluga dogovoreno pregovorima direktora taksi udruženja i nadležnih iz Skupštine grada.

NOVE CENE TAKSI USLUGA

Usluga Stara cena Nova cena

Start 119 128

Prva zona
(po pređenom km) 46 49

Noćna tarifa
(po pređenom km) 58 63

Sat čekanja 540 579

Naime, kako objašnjava direktor Direkcije za javni prevoz Željko Đukanović, grad priprema striktan obrazac prema kojem će taksi ubuduće poskupljivati, kao što je to slučaj sa GSP-om i privatnim prevozom u Beogradu.

- Zahvaljujući ovom rešenju ubuduće neće biti trzavica ni pregovora, već će cene određivati precizna matematika. One će biti formirane u zavisnosti od toga koliko će poskupljivati svi oni troškovi kojima su izloženi taksisti, i u zavisnosti od toga koliko je njihov udeo u formiranju koštanja usluge taksi prevoza. Dao sam predlog formule direktorima taksi udruženja, i u narednih desetak dana očekujem njihov odgovor - objašnjava Đukanović.

"Žuti taksi" neće poskupeti

Član Upravnog odbora "Žutog taksija" Vlada Ivetić rekao je juče da njihove usluge neće poskupeti i da će i dalje važiti popust od 20 odsto na ukupni iznos, na telefonski poziv.

- Iako je gradska vlada odobrila poskupljenje taksi usluga za nešto manje od 10 odsto, mi smo odlučili da nastavimo da vozimo pod sloganom "Žuti taksi-stare cene" - rekao je Ivetić.

Predstavnik Udruženja taksista i "Žutog taksija" Aleksandar Bjelić, potvrđuje da je na pomolu nov obračun poskupljenja, i kaže da je ovo tek korak ka uređenju taksi usluga u Beogradu.

Skuplje zbog evra

- Ovaj novi obračun daće jasnu sliku cena, ali treba rešiti i ostale probleme koji postoje u ovoj oblasti. Pre svega mislim na zakonsku regulativu, i borbu sa divljim taksistima zbog koje gubimo svi, i država i građani i mi. Što se tiče poslednjeg poskupljenja, ono će biti najranije u utorak jer sa Zavodom za dragocenosti treba da dogovorimo čitav proces oko baždarenja - kaže Bjelić.

Beogradski taksisti poskupljenje svojih usluga zahtevali su još u novembru prošle godine, pravdajući ga slabljenjem vrednosti dinara u odnosu na evro. Prema njihovim rečima zbog nastale ekonomske situacije, porasla je i cena mesečnih rata za nove automobile sa "euro 3" i "euro 4" motorima, koje su morali da kupe, kako bi odgovorili zahtevima koje im je Grad propisao Odlukom o autotaksi prevozu.

Нема коментара: