brojač poseta

уторак, 24. фебруар 2009.

SVI HOĆE "PUNTA" ZA 100 EVRA!

Banke počele da odobravaju subvencionisane kredite za privredu i potrošače, već juče prodato više od 300 kragujevačkih „punta"

Ekspoziture 18 banaka u Srbiji počele su juče da primaju zahteve građana i privrednika za kredite iz paketa mera Vlade Srbije za borbu protiv krize. Najveće interesovanje bilo je za kredite za kupovinu „fijat punta", koji će sa lagera u početku izlaziti pod oznakom „zastava 10", a kojih je juče do popodnevnih sati prodato više od 300!

Da su građani zainteresovani za kupovinu „punta" dokazuje i činjenica da je prvog dana prodaje na kredit uz subvenciju države u preduzeću „Zastava auto" čitava zaliha rasprodata pre kraja radnog vremena.

Bez učešća

- Do podneva prodajno odeljenje u Kragujevcu registrovalo je oko 200 poziva, a na placevima prodajnih mesta u Srbiji preostalo je nešto više od 800 automobila koji su montirani pod oznakom „zastava 10". U ponudi imamo pet varijanti vozila „zastava 10", koja se razlikuju po ugradnoj opremi i njihova cena se kreće od 6.999 do 9.224 evra - rekla je Svetlana Konstantinović, referent prodaje ovog preduzeća.

Žiranti ipak obavezni

U obilasku banaka Press je saznao da se građanima koji nisu klijenti banaka teže odobravaju potrošački i auto-krediti. Naime, u Intezi smo saznali da je za kupovinu automobila građaninu koji nije klijent ove banke potreban žirant ili kasko osiguranje, dok ovi uslovi nisu potrebni za dobijanje kredita za kupovinu nameštaja i bele tehnike. U Komercijalnoj banci, međutim, žirant je potreban onima koji ne primaju zaradu preko ove banke za sve vrste kredita.

Direktor lizing kuće „Istra Benc" Božidar Milojčić očekuje da će njihovih 500 automobila na placu u Kragujevcu biti prodato do kraja nedelje.

- Naš salon je prepun, interesovanje ogromno, a tako nije bilo od 2004, kada je ovaj objekat otvoren. Za to je kriva izuzetno popularna cena ovog modela, i to bez učešća - optimista je Milojčić.

On kaže da su građani nestrpljivi da zaživi program zamene „staro za novo" pri kupovini „fijat punta".

- Sve kupce koje taj program interesuje stavljamo na spisak, i čim budu poznati uslovi za to, mi ćemo ih obavestiti - kaže Milojčić.

Prema prvim zvaničnim informacijama iz poslovnih banaka, veliko je interesovanje i preduzeća za kredite sa subvencionisanom kamatnom stopom, za koje su banke juče počele da primaju zahteve. Pressovi reporteri obišli su juče nekoliko ekspozitura u centru Beograda, ali ni u jednoj od banaka koje smo posetili (Inteza, Komercijalna, Rajfajzen, EFG, Unikredit...) nije bilo preterane gužve. Zabrinjavajuće je i što su službenici uglavnom slabo upućeni u postupak odobravanja kredita. Da bismo klijentima objasnili uslove, veliki broj bankarskih službenika mora da se konsultuje sa kolegama.

- Izvinite, molim vas, ali mi smo uslove za ove kredite dobili tek jutros, pa moramo da se snalazimo - rekla nam je savetnica za stanovništvo u Komercijalnoj banci.

Firme se raspituju

Bankari kažu da su se juče preduzeća i građani uglavnom raspitivali o kreditima, kao i da očekuju da će ovaj paket mera za obe kategorije tek da postane aktuelan.

Član Izvršnog odbora Prokredit banke Dejan Janjatović objašnjava da se najveći broj pitanja koja su zainteresovani klijenti postavili odnosio na uslove odobravanja i otplate kredita, samu proceduru i dokumenta koja je neophodno priložiti, usluge za koje se odobravaju i vreme potrebno da se cela procedura završi.

Potpredsednik IO Findomestik banke Vladimir Marković kaže za Press da je interesovanje zasad veće među firmama koje imaju problema sa likvidnošću.

- Sva preduzeća čija je likvidnost ugrožena zbog krize pokazala su zainteresovanost za ovu vrstu kredita - kaže Marković za Press.

U Folksbanci je, međutim, izraženije interesovanje za potrošačke i auto-kredite.

- Interesovanje je obostrano, ali ipak možda malo izraženije za kreditiranje potrošačkih i auto-kredita, s obzirom na to da je tražnja za ovim kreditima bila smanjena upravo zbog visokih kamatnih stopa - objasnio je menadžer za razvoj Nenad Lučić.

Нема коментара: