brojač poseta

петак, 13. фебруар 2009.

SUDAR SATELITA SAD I RUSIJE

Američki satelit za komunikacije i ruski vojni satelit van funkcije sudarili se iznad Sibira pri brzini od 780 km/h na visini od oko 800 kilometara iznad Zemlje, što je prvi takav slučaj u istoriji

s1

Komercijalni američki i bivši vojni ruski sateliti sudarili su se u svemiru, što je prvi takav slučaj ikad zabeležen. Sudar se dogodio prekjuče iznad Sibira, a oba satelita kretala su se velikom brzinom od oko 780 kilometara na čas. Incident je zabeležen na visini od oko 800 kilometara iznad zemljine površine, koju sateliti koriste za praćenje vremena i prenošenje telefonske komunikacije.

„Gužva" u kosmosu

Nakon što je Rusija lansirala „Sputnik" u svemir 1957. godine, u orbitu je poslato još oko 6.000 satelita. Budući da je u kosmosu postala „gužva", naučnici se godinama pribojavaju mogućeg sudara.

- Do sada su se dešavali sudari samo manjih satelita. Međutim, evo dogodio se sudar dve velike letelice. Srećom, posledice nisu katastrofalne, ali će svi, koji u svemiru imaju svoje satelite, ubuduće malo više razmišljati o bezbednosti - naveo je neimenovani saradnik NASA.

Američki satelit „Iridijum-32" lansiran je 1997. godine i služio je u komercijalne svrhe. Ruski vojni satelit „Kosmos-2251" lansiran je sa kosmodroma u Plesecku 1993. godine, a od 1995. bio je van funkcije. Letelica „Iridijuma" bila je teška 560 kilograma, dok je ruska težila oko tonu.

Astronauti bezbedni

Američka svemirska agencija (NASA) saopštila je da će biti potrebno više nedelja da se utvrde potpuni efekti incidenta, jer se tokom sudara raspršilo 500 do 600 novih delova otpada u orbitu, od kojih su neki manji od 10 centimetara. Veruje se da će većina raspršenih delova izgoreti u atmosferi Zemlje.

Portparol Ruske svemirske agencije (Roskosmos) Aleksandar Vorobjov rekao je da delovi raspršeni u orbiti ne predstavljaju opasnost za Međunarodnu svemirsku stanicu.

- Ona leti na nižoj visini i za komandu je prioritet da ona izbegne sudare sa razbijenim delovima - rekao je Vorobjov.

s2

NASA, takođe, smatra da je rizik za svemirsku stanicu i njena tri astronauta mali, jer ona kruži na visini od oko 435 kilometara iznad Zemlje, što je ispod kursa sudarenih letelica. Takođe se ne očekuje da će sudar predstavljati opasnost za spejs-šatl sa sedam astronauta, koji treba da bude lansiran 22. februara, ali će se to još ispitati.

Neobičan događaj

Inače, kompanija komunikacionih veza „Iridijum", koja pripada konzorcijumu sa kompanijom „Motorola" na čelu, do incidenta je imala orbitalnu grupu od 66 satelita. Predstavnici kompanije izjavili su da će sudar imati veoma ograničen uticaj na rad sistema.

fakti

n U kosmos je od 1957. lansirano oko 6.000 satelita, od kojih je aktivno oko 3.000

n Do sada su zabeležena četiri sudara manjih satelita i kosmičkog otpada s delovima lansiranih raketa

n Do ovog sudara u svemiru je registrovano oko 18.000 delova otpada

- To što se dogodilo veoma je neobično. Do sada se nije dogodilo da se sateliti sudare u svemiru. Sasvim smo sigurni da se incident nije dogodio našom krivicom - navela je kompanija „Iridijum".

S druge strane, Roskosmos je naglasio da je ruski satelit pripadao vojsci i da je odavno van upotrebe, tako da njegovo praćenje nije bilo u nadležnosti Ruske svemirske agencije.

- U svakom slučaju ćemo ispitati ceo incident - naveli su zvaničnici Roskosmosa, koji nisu želeli da komentarišu da li je „Kosmos-2251" bio potpuno van kontrole.

Нема коментара: