brojač poseta

понедељак, 02. фебруар 2009.

STARICA UMRLA OD GLADI!

Ljubica Stojadinović iz Lučice kod Požarevca u potpunoj bedi sa sestrom godinama živela na smetlištu, koje je stvoreno na ruševini njihove kuće

s1

Komšije znale za muke sestara Stojadinović... Živadinka Mišić pored smetlišta na kome je umrla žena

U naselju Lučica kod Požarevca pre dva dana otkriveno je beživotno telo starice Ljubice Stojadinović (75), koja je preminula usled dugotrajne izgladnelosti i smrzavanja, saznaje Press. Ljubičina sestra Radmila (74), koja je sa njom živela na deponiji nikloj na ruševini njihove stare kuće, u teškom stanju prebačena je u bolnicu, a socijalna služba će je smestiti u neku od ustanova za beskućnike.

Priča o ovim ženama po svom užasu spada u rubriku „verovali ili ne". Prema onome što smo čuli, dve sestre su već decenijama živele same, bez ikakvih prihoda, u dvorištu koje se vremenom pretvorilo u deponiju i sa čoporom pasa lutalica. Nemajući šta da jedu, izgleda da su se nesrećne starice poslednjih meseci hranile i mesom uginulih pasa.

Spavala preko sestrinog leša

- Izgleda da je Ljubica preminula još pre dve nedelje, ali ju je sestra pokrila krpama i spavala preko njenog leša. Tek kad je celo selo počelo da sumnja da je Ljubica mrtva, obaveštena je policija, koja je u petak došla sa Hitnom pomoći i odnela leš - priča prva komšinica sestara Stojadinović, Živadinka Mišić.

s2

Užas u dvorištu... Sestre spavale na gomilama đubreta

Ova komšinica tvrdi da sestre nisu imale nikakve prihode, jer nisu primale ni penziju ni socijalnu pomoć, već su preživljavale jedući otpatke i primajući pomoć komšija i meštana. Zajedno sa njima, u razrušenom dvorištu godinama je boravio i čopor pasa lutalica, koji su često napadali komšije, ali su ih šinteri u petak pohvatali i odvezli za Požarevac. Na naše pitanje kako je moguće da neko godinama živi pod nadstrešnicom, bez ijednog zaštitnog zida, Živadinka kaže da su nekad davno postojali zidovi, ali su se vremenom urušili i nestali, tako da su sestre godinama živele maltene pod vedrim nebom.

Bez ikoga svog

- Mi smo im dali dušek i nekoliko ćebadi, da bi mogle da se pokriju. Ponekad smo im donosili grane i drva, jer su se grejale tako što bi na otvorenom zapalile vatru. Nisu imale ni vodu, pa su je, iako stare i iznemogle, dovlačile sa raznih krajeva sela - kaže komšija Živorad Savić.

s3

Pokušao da pomogne... Živorad Savić im je nedavno dao dva ćebeta

Na pitanje da li su nekad videli socijalne radnike da obilaze ugrožene sestre, Živorad odgovara odrečno.

- Niko nije brinuo o njima, ni njihova dalja familija, koja ne živi u ovom selu. Iako su se više puta udavale, nisu imale dece, tako da su bile prepuštene same sebi - priča Živorad.

Pod nadstrešnicom

Ljubičin i Radmilin otac davno je započeo podizanje skromne kuće, ali za života nije uspeo da je završi. Od svega je ostao samo krov sa potpornim stubovima.

- Sestre nisu boravile pod njim, već pod obližnjom nadstrešnicom, jer je bila manje izložena vetru i kiši - rekla nam je komšinica Živadinka Mišić.

Komšije kažu da su sestre Stojadinović imale i njivu izvan sela, ali da od nje nije bilo nikakvog prihoda, jer nisu bile u stanju da je obrađuju. Osim što je bila stara i iznemogla, Ljubica je imala i bolesnu nogu, ali niko od komšija ne zna o kakvoj povredi je reč.

Osim potvrde smrti Ljubice Stojadinović, o ovom tragičnom slučaju zasad nema zvaničnih podataka iz policije. Kako nam je rekao jedan od meštana, na kojeg smo naišli na ulazu u Lučicu, po selu se već danima priča da su sestre poslednjih meseci preživljavale jedući meso uginulih pasa lutalica.

- Kad se pojavila socijalna radnica, Radmila je odbijala da krene sa njom, ali je na kraju ipak popustila i otišla. Verovatno su je smestili u neku ustanovu ili dom za stare, jer ovde nema ni minimum uslova za život - kaže komšija Savić.

Нема коментара: