brojač poseta

среда, 11. фебруар 2009.

Štaka i magarac u Skupštini

Poslanici radikala i naprednjaka ponovo su iskoristili skupštinsku govornicu za uvredljive reči na račun svojih nekadašnjih partijskih kolega.

Desno poslanici radikala Krasić i Radeta (Fonet, arhiva)
Desno poslanici radikala Krasić i Radeta (Fonet, arhiva)
Poslanici SRS na početku današnje sednice Skupštine Srbije ocenili su da se kriza u parlamentu ne može rešiti donošenjem Poslovnika na "hajdučki način". Oni su ponovo zatražili da se reši pitanje spornih mandata poslanika koji su iz Srpske radikalne stranke prešli u Srpsku naprednu stranku, a kasnija diskusija poslanike je odvela i do upotrebe uvredljivih reči.

Iako je šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija obavestila poslanike da je za 15 sati zakazan nastavak sednice Administrativnog odbora, na čijem je dnevnom redu rasprava o spornim mandatima, radikali smatraju da vladajuće većina zloupotrebljava Poslovnik i manipuliše odlaganjem rasprave o spornim mandatima.

To je prouzrokovalo novu prepirku između radikala i naprednjaka.

“Narodni poslanici su dužni da se pridržavaju poslovnika i da se međusobno pogrdno ne oslovljavaju. Kad god Boris Tadić reši da uradi nešto prljavo prema SRS, on pribegne svojoj štaci”, kazao je Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS.

“Ja se ne ljutim na Todorovića kad on koristi uvredljive izraze kad sam ja u pitanju, to govori o njemu. Ako sam ja štaka Borisa Tadića, koji se onda to magarac sa njim dogovarao, pa mu nije ispunio obećanja?”, upitao je Tomislav Nikolić, lider naprednjaka.

“Ja samo da kažem da mi je drago što se štaka prepoznala i da je razgovarao magarac pre nego što je postala štaka”, kazao je Todorović.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski smatra da se efikasnost parlamenta ne postiže ograničavanjem prava poslanika i ukidanjem prenosa skupštinskih zasedanja.

"Dalja restrikcija i ukidanje prava poslanicima mogu dovesti da se debata o najvažnijim političkim pitanjima vodi na nekom drugom mestu, ne u parlamentu", smatra ona.

"Godinama se vodi prljava kampanja protiv Skupštine i ona je kulminirala najavom promene Poslovnika i ukidanja TV prenosa" , rekla je Filipovska na konferenciji za novinare.

RRA pozdravlja napore

Savet Republičke radiodifuzne agencije pozdravio je napore predstavnika Skupštine i menadžmenta RTS-a da se usaglase o načinu prenošenja sednica parlamenta.

Savet RRA smatra da je potrebno poštovati Zakon o radiodifuziji i Zakon o javnom informisanju u pogledu eventualnog formiranja posebnog kanala za skupštinske prenose.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će parlament, usvajanjem izmena i dopuna Poslovnika, imati više mogućnosti za neometan rad.

Ona je izjavila novinarima da mišljenje Administrativnog odbora o izmenama poslovnika nije neophodno da bi parlament nastavio da radi, ali da je sednicu odložila za 13 časova jer je uvažila sugestiju opozicije.

Na vanrednoj sednici Skupštine jedina tačka dnevnog reda je razmatranje izmena Poslovnika o radu parlamenta. Izmene Poslovnika predložila je vladajuća većina da bi se ubrzalo donošenje zakona.

Нема коментара: