brojač poseta

недеља, 08. фебруар 2009.

SRBIJI NE TREBA VAKCINA ZA RAK!

Iako se revolucionarna vakcina pokazala kao najbolji način za sprečavanja raka grlića materice, Ministarstvo zdravlja potencira na redovnim pregledima i smatra da je njihov značaj daleko veći od vakcinacije „gardasilom"

s1

Revolucionarni pronalazak... Vakcina „gardasil"

Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju žena obolelih od raka grlića materice, ali i jedna od retkih gde revolucionarna vakcinacija nije obavezna! Svake godine od ove opake bolesti oboli 1.400 žena, 330 umre, ali se i dalje ne primenjuje otkriće vakcine „gardasil", koja kod zdravih žena sprečava zarazu humanim papiloma virusom (HPV), koji je i najčešći uzročnik bolesti. U Srbiji jednostavno nije „srdačno" prihvaćena, dok, na primer, u Hrvatskoj već godinu dana raspravljaju o neophodnoj seksualnoj edukaciji devojaka, pošto je vakcinacija obavezna!

Epohalno otkriće Jana Frejzera

Vakcina protiv HPV-a rezultat je istraživanja australijskog imunologa doktora Jana Frejzera. Svoje istraživanje Frejzer je počeo još davne 1980. godine na institutu „Volter i Eliza Hali", a 2005. sproveo je testiranje i na ljudima koja su dovela do nedvosmislenog zaključka da vakcina „gardasil" suzbija razvoj raka grlića materice. Rezultate njegovog istraživanja ubrzo su potvrdili i američki naučnici kao i Evropska unija, pa u avgustu 2006. u Australiji i Kini počinje vakcinisanje protiv HPV-a. Iste godine Frejzer je proglašen ličnošću godine u Australiji i dobitnik je najprestižnijih nagrada iz oblasti medicine. Frejzer je istraživanje sproveo na ženama prosečne starosti 23 godine. Dokazano je da vakcina pouzdano štiti od infekcije HPV-a tipova 16 i 18, koji su odgovorni za 70 odsto slučajeva raka. Stopostotno delovanje dokazano je u slučaju infekcija.

U Ministarstvu zdravlja, i pored svega, tvrde da je redovan odlazak kod ginekologa mnogo značajniji nego vakcinacija i sve njihove akcije su usmerene na podsticanje žena na redovne lekarske preglede.

- U Srbiji je prvo neophodno uvesti redovan, organizovan skrining. Pre svega jer vakcina ne omogućava potpunu zaštitu od infekcije humanim papiloma virusima i koliko je do sada poznato, ne pruža trajnu zaštitu od ove infekcije. Zbog toga će i žene koje budu vakcinisane, ukoliko brinu o svom zdravlju i žele da spreče kancer, morati da idu na obavezne preglede - kažu za Press nedelje u Ministarstvu zdravlja i dodaju:

- Kod nas su registrovane dve vakcine - „gardasil" i „cervariks". Obe vakcine registrovane su i u Evropi. Postoji redosled u sprovođenju mera zaštite žena, kada se govori o raku grlića materice - prioritet se daje organizovanom skriningu, a zatim obaveznoj vakcinaciji. Za sada nije u planu da u Srbiji vakcinacija protiv HPV infekcije bude uvedena kao obavezna. Vakcina se može primiti po individualnoj odluci, ukoliko je onaj ko je prima potpuno upoznat sa njenim mogućnostima i ograničenjima - navode u ministarstvu.

S druge strane, u susednoj Hrvatskoj nedavno je pokrenuta akcija besplatnog vakcinisanja devojčica ovom vakcinom, koja je dobro prihvaćena među zdravstvenim stručnjacima skoro svuda u svetu. Uvođenje vakcinacije „gardasilom" u Srbiji, kao deo besplatne zdravstvene zaštite, najavljen je za 2008. Međutim, za „gardasil", koji je pre dve godine u Srbiji ispitan i registrovan od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva, onaj ko želi da se vakciniše mora da izdvoji 9.600 dinara za vakcinu. A da bi efekat bio postignut, vakcinacija se vrši tri puta.

Zagreb finansira vakcinaciju

U većini evropskih zemalja pravo na besplatnu vakcinaciju imaju samo vlasnici dodatnog zdravstvenog osiguranja i za sada samo Australija u potpunosti pokriva troškove vakcinacije za devojčice i žene svih uzrasta. U Francuskoj, Kanadi i Italiji vakcinacija je besplatna u većini zdravstvenih ustanova, a većina zemalja još traži modele finansiranja koji će što većem broju devojaka omogućiti uz što minimalniji trošak.

- Evropske preporuke i preporuke Svetske zdravstvene organizacije ističu da je u zemljama u kojima nije organizovan skrining, što je kod nas slučaj, prvo neophodno to učiniti. A onda, kada sistem redovnih pregleda žena zaživi i postane efikasan, polako se može uvoditi i vakcinacija - tvrde u ministarstvu, ali ne mogu da kažu kada bi spasonosna vakcina mogla da dospe na listu besplatnih medikamenata.

Ginekolog Ljiljana Marjanović kaže da je ova vakcina urađena protiv humanih papiloma virusa (HPV):

- Vakcine se daju muskularno u tri doze. Druga doza prima se posle dva, a treća posle šest meseci. Vakcine se daju deci od 9 do 15 godina, a mogu je primiti i devojke od 13 do 26 godina, koje nemaju pozitivnu HPV infekciju. Ali, starosna granica se polako pomera. Međutim, studije pokazuju da zaštita posle primljene vakcine traje samo oko pet godina, što joj je glavna mana, a to i poteže naše ministarstvo kao glavni argument. Još jedan nedostatak je cena - objašnjava dr Ljiljana Marjanović i preporučuje da se, dok ne dobijemo od nauke konačne odgovore, pridržavamo određenih pravila i redovno posećujemo ginekologa.

ZAŠTITA ILI DOZVOLA ZA SEKS

Vakcinaciju „gardasilom" stručnjaci preporučuju u periodu adolescencije. Precizna granica starosti još nije utvrđena, a zna se da je mogu primiti devojčice i žene od devet do 26 godina. Najbolje je da se primi pre nego što žena postane seksualno aktivna. Stručnjaci smatraju da je 13. godina idealna dob. Međutim, vakcinacija devojčica u periodu adolescencije dovela je do novih problema.

Sukob mišljenja

Od samog početka vakcinacije „gardasilom" u svetu je došlo do oprečnih mišljenja. Tako je sredinom 2006. u Velikoj Britaniji časopis „Nju sajentist" preneo izjavu Veća za porodična istraživanja, koje upozorava da bi „gardasil" mogao mladim ženama da posluži kao „dozvola za nesmetani ulazak u svet predbračnog seksa". Krajem 2007. u Teksasu je guverner Rik Peri naredio obavezno vakcinisanje svih devojčica u šestom razredu osnovne škole. Moćno udruženje „Teksas igl forum" optužilo je tada državu da preuzima ulogu roditelja i pozvalo se na mišljenje Udruženja pedijatara, koje je smatralo kako će obavezno vakcinisanje devojčice podstaći na slobodnije seksualno ponašanje. Republikanac Denis Bonen svojim akcijama je stopirao akciju vakcinisanja.

U zemljama gde je „gardasil" postao uobičajena preventivna mera, neiformisane i seksualno needukovane devojčice shvatile su kao dozvolu za seks, što je rezultiralo velikim brojem ranih trudnoća i masovnim oboljenjima od polno prenosivih bolesti. Naime, istraživanja su pokazala da je većina tinejdžerki vakcinaciju shvatila kao zaštitu od svih komplikacija koju seksualni odnosi nose sa sobom. Sa ovim problemom posebno se susrela Velika Britanija. Vlada Tonija Blera, a sada i Gordona Brauna pokušava da se izbori s problemom seksualne needukovanosti, ali i stupanjem devojčica u seksualne odnose. Istraživanja u Britaniji pokazala su da je petina 14-godišnjakinja imala u proseku tri seksualna partnera. Ekspanzija obolelih od polno prenosivih bolesti i adolescentskih trudnoća dogodila se upravo posle početka vakcinacije.

Zbog toga stručnjaci apeluju da bi uz vakcinaciju devojčica „gardasilom" bilo neophodno i sprovođenje seksualne edukacije adolescenata.

- Praktično se došlo do stava da bi roditelji trebalo da vakcinišu decu pre stupanja u seksualne odnose, pre faze adolescencije. I mislim da će to biti malo problematično u našim uslovima, jer smo mi patrijahalno vaspitani, konzervativni i neke stvari mnogo teže prihvatamo - kaže Živko Perišić, koji se bavi ranim otkrivanjem karcinoma grlića materice.

Hauzenu Nobel za istraživanje HPV-a

Koliko je istraživanje u oblasti izazivača raka grlića materice značajno govori i podatak da je prošle godine Nobelova nagrada za medicinu otišla u ruke nemačkog naučnika Haralda cur Hauzena. Polovinu novčane nagrade od deset miliona švedskih kruna (malo više od milion evra) Harald je dobio kao priznanje za istraživanje humanog papiloma virusa, uzročnika raka grlića materice, drugog po učestalosti vrste kancera među ženama. U obrazloženju odluke komiteta navodi se da je Hauzen (72) od sedamdesetih godina prošlog veka, „suprotno tadašnjim dogmama", shvatio i istražio ulogu humanog papiloma virusa (HPV) u nastanku raka grlića materice, što je dovelo i do razvoja profilaktičke vakcine protiv infekcije HPV-om. Zahvaljujući njegovom istraživanju Jan Frejzer je došao do konačnog sastava „gardasila".

U Ministarstvu prosvete kažu da za sada u škole neće biti uvedeno seksualno obrazovanje kao poseban predmet, iako se o tome dosta govorilo. Ministarstvo prosvete je sprovelo pilot projekat u određenom broju škola u Srbiji pod nazivom „Vaspitanje za zdravlje kroz životne veštine", u okviru kojeg se govorilo i o seksualnom zdravlju, polno prenosivim bolestima i ostalim temama u vezi sa seksualnim vaspitanjem. Takođe, štampan je priručnik za nastavnike koji im pomaže da u okviru svog predmeta ili na časovima odeljenskog starešine razgovaraju o temama seksualnog vaspitanja.

- Taj projekat se pokazao odličnim i veoma korisnim, ali nismo imali sredstava da ga proširimo na sve škole. Nadamo se da će vremenom i masovno zaživeti, jer uvođenje predmeta i programa koji bi se bavili životnim temama bio bi i te kako koristan - kaže Zora Dekić iz sektora za razvoj Ministarstva prosvete.

Prema istraživanjima, u Srbiji mladići i devojke sve ranije postaju seksualno aktivni, pa je tako čak trećina 15-godišnjaka već imala seksualno iskustvo. Samo polovina anketiranih adolescenata potvrdila je da koristi zaštitna sredstva tokom seksualnog odnosa, a većina njih tvrdi da se seksualno edukuju uglavnom preko časopisa i televizije, dok je broj onih koji kažu da o tome razgovaraju sa roditeljima minimalan, tek desetina.

Još jedan poražavajući podataka je da svaka šesta tinejdžerka, koja je seksualno aktivna postala u 15-oj godini ili ranije, ostala trudna, dok 1,6 odsto devojaka u tom uzrastu ima i više neželjenih trudnoća.

Rizične grupe

Istraživanja su potvrdila da od raka grlića materice najčešće obolevaju žene za koje je karakteristično sledeće:

- seksualna aktivnost započeta u ranoj mladosti (pre 16. godine)
- mnogobrojni seksualni partneri
- odnosi sa muškarcem koji ima HPV (humani papiloma virus)
- anamneza seksualno prenosivih bolesti ili genitalnih bradavica
- pušači ili bivši pušači
- odsustvo normalnog imunog odgovora (sve HIV pozitivne žene, žene koje iz različitih razloga primaju imunosupresive)
- žene kojima prethodno nije redovno uziman papa bris
- žene mlađe od trideset godina

Нема коментара: