brojač poseta

четвртак, 19. фебруар 2009.

SRBIJA POD SNEGOM

Sneg umerenog do jakog intenziteta, praćen udarima severnog vetra, pada na celom području Srbije, osim na severu Vojvodine, gde jutros nema padavina.

I dalje veje (Fonet)
I dalje veje (Fonet)
Tokom jučerašnjeg dana, na putevima u Srbiji desilo se preko 200 saobraćajnih nesreća čiji su uzroci najčešće bili slaba vidljivost i neprilagođena brzina. Slobodan Stajin iz saobraćajne policije za B92 kaže da je u nesrećama teško i lakše povređeno oko 30 osoba.

Nada Macura iz Beogradske hitne pomoći kaže da broj ortopedskih povreda nije značajno povećan, a da su češći pozivi hroničnih i srčanih bolesnika. Podsetimo, opširniju vremensku prognozu možete da čujete posle Jutarnjeg dnevnika.

Ekipe "Beograd puta" očistile su sve ulice prvog prioriteta, izjavio je direktor zimske službe tog preduzeća Željko Maravić. U skladu sa vremenskim uslovima čiste se i ulice drugog prioriteta.

Zavejane varošice

Dva autobusa, koja su jutros krenula iz Pranjana, varošice na padinama Suvobora, za Gornji Milanovac i Čačak sletela su sa kolovoza na mestu Vodeničko brdo i ostala zavejana.

Zatvoren podgorički aerodrom

Podgorički aerodrom Golubovci danas je zatvoren zbog niske temperature, jakog vetra i leda.

Kako je Tanjugu rečeno u informativnoj službi aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, za Podgoricu i Tivat obavljen je po jedan let u ranim jutarnjim satima, a ostali su u kašnjenju 90 minuta.

Preostali vazdušni saobraćaj sa beogradskog aerodrome se odvija manje-više normalno, uz neka kašnjenja, navode u informativnoj službi.

Kako je agenciji Beta rekla nastavnica u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima Jelena Aleksandrov, niko ni od nastavnika koji putuju iz ova dva grada ni od đaka iz okolnih sela nije uspeo da dođe, zbog čega danas u školi nema nastave.

Kako navodi Auto-moto savez Srbije (AMSS), vidljivost je smanjena u višim predelima zbog vejavice i niske oblačnosti na 50 do 100 metara. Na auto-putu od Beograda ka Nišu, Novom Sadu i Šidu ima mestimično raskvašenog snega na kilovozu, dok na magistralnim putevima u nižim predelima ima od jednog do tri centimetra snega na kolovozu.

Na regionalnim putevima u ovim područjima ima do pet centimetara ugaženog snega na kolovozu, zbog čega je upotreba zimske opreme obavezna, a saobraćaj je otežan i usporen.

Sneg koji već 48 sati neprekidno pada u Polimlju, a povremeno i snežna mećava praćena olujnim vetrom, od sveta su odvojili više od 30 sela u opštinama Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

Struje ima dovoljno

Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilna i svi kapaciteti Elektroprivrede Srbije rade normalno, struje ima dovoljno, iako je potrošnja povećana, rečeno je Tanjugu u EPS-u.

Saobraćaj je u prekidu sa petnaestak sela u opštini Priboj, desetak sela u ovoj opštini je ostalo sinoć i danas bezs truje, a u pribojskim selima u školu je kasnilo ili uopšte nije pohađalo nastavu nekoliko desetina đaka.

Stotinak radnika iz pribojske opštine zbog visokog snežnog pokrivača nije danas došlo na posao.

I u opštinama Prijepolje i Nova Varoš snežna mećava i sneg koji pada već dva dana neprekidno, paralisali su život. I tu je bilo odsustvovanja iz škole i sa posla, a saobraćaj je u prekidu sa udaljen planinskim selima na Jabuci i Zlataru.

Zavejane planine

Visina snežnog pokrivača danas u 10 sati na Kopaoniku iznosila je 88 centimetara, na Zlatiboru 68, a na Crnom vrhu 55 centimetara, navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Među gradovima rekorder je Veliko Gradište sa 45 centimetara snežnog pokrivača, a slede Kragujevac (36), Smederevska Palanka (33), Kraljevo i Sjenica (31) i Beograd (29),

Нема коментара: