brojač poseta

недеља, 22. фебруар 2009.

SOCIJALIZAM OPET VLADA!

Referendum u Venecueli, koji je Ugu Čavezu omogućio neograničeno kandidovanje na izborima, potvrdio da socijalistički pokret u Latinskoj Americi nikad nije bio jači

s

Sa 54 odsto glasova stanovnici Venecuele su prošle nedelje odobrili promenu ustava, koja predsedniku Ugu Čavezu omogućava da se neograničeno kandiduje na izborima. Oni koji su se nadali da Čavezov predlog neće proći i da socijalizam u Latinskoj Americi počinje da slabi, rezultatom referenduma su razuvereni.

Pre dve godine, na Socijalnom forumu, latinoamerički levičarski predsednički kvartet koji su činili Evo Morales (Bolivija), Fernando Lugo (Paragvaj), Ugo Čaves (Venecuela) i Rafael Korea (Ekvador) jasno su poručili da se socijalizam 21. veka već rodio. Primer Venecuele u podržavanju socijalističke ideje počele su da slede i ostale zemlje na južnoameričkom kontinentu.

a

Ko je Ugo Čavez

Ugo Čavez osnovao je 1983. Bolivarovski revolucionarni pokret 200, levičarsku stranku koja je kritikovala tadašnjeg predsednika Karlosa Andresa Pereza. Čavez, aktivni potpukovnik, pokušao je 1992. neuspeli državni udar. Osuđen je na zatvorsku kaznu, ali ga je 1994. pomilovao novi predsednik Rafael Kaldera, koji je nasledio Pereza, prisiljenog na ostavku zbog korupcije.

Na predsedničkim izborima 1998. pobedio je s 56 odsto glasova. Za njega je glasala većina siromašnih kojima se svidelo obećanje da će voditi politiku protiv korupcije i siromaštva. Na temelju referenduma osnovao je ustavotvornu skupštinu koja je suspendovala parlament, smenila sudije, produžila predsednički mandat i njemu dala velika ovlašćenja da godinu dana upravlja zemljom dekretima.

Nepravda nas prisilila

Morales s ponosom govori o planovima za sprovođenje reformi u svojoj zemlji.

- Nepravda, nejednakost i siromaštvo naroda prisiljavaju nas da tragamo za boljim uslovima za život. Uglavnom indijanska populacija Bolivije uvek je bila odbačena, politički ugnjetavana i kulturno otuđena. Naše državno bogatstvo, naše sirovine, bili su predmet pljačke. Za mene, biti levičar znači boriti se protiv nepravde i nejednakosti, ali najviše od svega želimo da živimo dobro. Ako socijalizam znači živeti dobro, onda ga pozdravljam - rekao je.

Morales nije usamljen u ovakvim stavovima. Većina njegovih kolega lidera latinskih zemalja smatra socijalizam rešenjem za bolji život. Poslednjih godina svedoci smo velikog povratka socijalističkih ideja u svim slojevima društva. Današnja stvarnost opovrgava sve koji su tvrdili da leve ideje u Latinskoj Americi nemaju šanse, jer u većini zemalja na vlasti su - levičari. Uglavnom su na vlast došli izborima. U Brazilu, Argentini, Čileu, Venecueli, Urugvaju i, naravno, na Kubi danas su levičari šefovi država, a 40 godina nakon neuspešnog Če Gevarinog pokušaja revolucije i u Boliviji, gde je uspela mirna revolucija koju je započeo levičar Evo Morales. Levi latinoamerički predsednici po stilu i političkim rešenjima u mnogo čemu se razlikuju, ali ipak koordinirano menjaju ceo kontinent.

Magarac i budala

Analitičari smatraju da se levo orijentisane države u Latinskoj Americi povezuju na sasvim novi način, da levica dobija možda i novog kontinentalnog vođu u liku Čaveza, koji ima ne samo vrlo jasne leve ideje, nego - što je možda još i važnije - velike finansijske resurse, jer je Venecuela za latinoameričke prilike veoma bogata zahvaljujući naftnim izvorima. Ona sada pomaže drugim zemljama tog područja, ponegde novcem, ponegde kroz socijalne i zdravstvene programe, a ta se pomoć oseća i vidi, čime uticaj Čaveza samo raste. To mu je dalo moć i da se javno suprotstavi SAD i bez problema sada već bivšeg predsednika Buša naziva „magarcem i budalom".

Za šta se bori Čavez

- Produženje predsedničkog mandata sa šest na sedam godina
- Mogućnost reizbora predsednika bez ograničenja
- Predsednikova kontrola nad Centralnom bankom
- Stvaranje novih provincija, kojima bi rukovodili ljudi imenovani iz centra
- Blaža pravna procedura za proglašenje vanrednog stanja
- Skraćenje radnog dana na šest sati
- Pomeranje starosne granice za pravo glasa sa 18 na 16 godina

Kao odgovor na nedavno održani forum u Davosu, Čavez je organizovao u Karakasu veliki skup. Tom prilikom Čavez je u ime levih latinoameričkih država objavio da će nove leve snage u Latinskoj Americi slomiti svetski imperijalizam i napore da se stvori svetska zona slobodne trgovine, koju zagovara Vašington. Time je još jednom potvrdio da nema nameru da ublaži svoju politiku prema Vašingtonu.

Нема коментара: