brojač poseta

петак, 20. фебруар 2009.

SNEG ZATVARA MNOGE ŠKOLE

Nastave danas neće biti u Kragujevcu, Aranđelovcu, Topoli i po mnogim selima pošto đaci ne mogu da se probiju do škola

s1

Kragujevac... Najmlađi su se obradovali igrama na snegu

Sneg koji je juče neprekidno padao u centralnoj i zapadnoj Srbiji napravio je velike probleme žiteljima tih krajeva. Putevi su zavejani, saobraćaj se odvijao otežano, dosta drumova je neprohodno. Mnoge škole, posebno u selima u brdovitom podneblju, juče nisu radile jer đaci i nastavnici nisu mogli da se probiju do njih kroz snežne nanose. Mnogi su kasnili na posao, a neki koji su stigli do posla imali su muka da se vrate kućama.

Inspektor zabranio rad škole

LJUBOVIJA - Jedina osnovna škola u Ljuboviji „Petar Vragolić" juče je zatvorena, a rešenje je doneo sanitarni inspektor Branka Kokanović. Jedan od razloga, kako se navodi u rešenju, jesu veliki sneg i opasnost od urušavanja krova školske zgrade. Zgrada škole u Ljuboviji je montažna, a njen rok upotrebe istekao je pre 21 godinu. Škola ima 600 đaka.

- Možemo da čekamo da sneg nestane, ali opasnost da škola i dalje bude zatvorena ostaje. Jedino rešenje je da se završi nova školska zgrada, koja je započeta pre sedam-osam godina. Iduće nedelje održaćemo sastanak sa svim roditeljima da se i oni izjasne da li žele da dalje šalju decu u ovu školu. Ja ne mogu da preuzmem odgovornost za sigurnost dece - kaže v. d. direktora Milan Trijić. (M. I.)

Savet za bezbednost grada Kragujevca preporučio je da za sve osnovne i srednje škole danas bude neradan dan. Nastave danas neće biti ni u Aranđelovcu i okolnim naseljima, kao ni u Topoli. U ivanjičkom kraju u seoskim školama neće se raditi do ponedeljka, a možda i duže ako sneg nastavi da pada istim intenzitetom. Neće raditi ni OŠ „Milun Ivanović" u Ušću.

Kragujevac zavejan

U Kragujevcu sneg nije prestao da pada od srede u podne, a do juče napadalo je pola metra. Iz Hitne pomoći apelovali su na Kragujevčane da bez preke potrebe ne traže intervencije na terenu jer je otežano kretanje ambulantnih vozila. Vozila Hitne pomoći juče nisu mogla da stignu u naselja Beloševac i Stanovo, a na teren izlaze samo kada su u pitanju stanja bez svesti, udesi i otvoreni prelomi. Juče gradski autobusi nisu išli do sela Adžine Livade, Erdeč i Baljkovac. Nije radilo ni nekoliko škola u okolini Kragujevca.

Časova juče nije bilo u školama u Topoli. U opštinama Rekovac i Rača kod Kragujevca juče su radile samo osnovne škole u centru varoši. Mališani iz više od 20 škola nisu uspeli da dođu u škole. U Rekovcu je bilo 60 centimetara snega, pa je od tri autobusa iz Kragujevca u varoš stigao samo jedan. Selo Levač bilo je potpuno odsečeno od Rekovca, Kragujevca i Jagodine. Slična situacija je i u Topoli i Kniću. U Aranđelovcu je juče tek neznatan broj đaka uspeo da se dokopa učionica jer je na ulicama bilo pola metra snega. Ulice u centru grada su uglavnom prohodne, ali ne i na periferiji i u okolnim selima.

s2

Ivanjica... Mnogi Ivanjičani su morali da uzmu lopatu u ruke

Sneg koji neprestano pada više od dva dana u Topličkom okrugu dostigao je 40 centimetara i stvorio velike probleme u saobraćaju. Prema udaljenim planinskim selima saobraćaj je bio u prekidu. Saobraćaj je otežan ka Prolom i Lukovskoj banji. Otkazani su autobuski polasci iz Kuršumlije ka Blacu.

Visina snega u centru Ivanjice juče je dostigla 80 centimetara. Mnogi građani Ivanjice juče su zbog opšteg kolapsa kasnili na posao. Trotoari u većem delu grada nisu bili očićeni, pa su se Ivanjičani veoma otežano kretali. Mnogi građani su uzeli lopate u ruke kako bi mogli da izađu iz dvorišta. U školama u Međurečju, Bratljevu i Katićima nije bilo nastave.

s3

Čačak... Teško kretanja vozila po snegu

Dva autobusa koja su juče ujutro krenula iz Pranjana na padinama Suvobora za Gornji Milanovac i Čačak sletela su sa kolovoza na mestu Vodeničko brdo i ostala zavejana. U Pranjanima škola nije radila, kao ni u izdvojenim odeljenjima u Kamenici, Gojnoj Gori, Srezojevcima, Teočinu i Koštunićima. U centralnu osnovnu školu u Takovu došla je tek trećina učenika, a u odeljenjima u Gornjim Banjanima, Savincu, Boljkovcima i Branetićima ne održavaju se časovi jer nisu stigli nastavnici. Juče ujutro potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Gornji Milanovac - Požega preko Gojne Gore.

Paralisano Polimlje

Sneg koji je na području Kraljeva padao skoro 48 časova najviše problema napravio je učenicima sa brdskoplaninskog područja. Bilo je mnogo odsutnih đaka, a neke škole za danas su najavile skraćenje časova. Skraćeno je nekoliko autobuskih linija ka planinskim selima Gledić, Leševo, Ravanica i Otroci i Bogutovačkoj banji.

Sneg koji od utorka neprekidno pada u Polimlju paralisao je opštine Priboj, Prijepolje i Novu Varoš i od sveta odvojio više od 30 sela. Snežni pokrivač je visok i više od metra. U pribojskim selima u školu je kasnilo ili uopšte nije juče pohađalo nastavu nekoliko desetina đaka. Stotinak radnika nije juče došlo na posao u pribojska preduzeća i ustanove.

s4

Valjevo... Posle nekoliko godina zima sa puno snega

Viši delovi Užica i okolna sela odsečeni su zbog snega na kolovozima koji dostiže debljinu preko 30 centimetara. Autobusi nisu saobraćali ka Zabučju, Drežniku, Ravnima i drugim užičkim selima, pa mnogi nisu otišli na posao, a ni đaci u užičke škole. Većina seoskih škola juče nije radila.

Put za Divčibare preko Bogdanovića brda bio je juče 12 sati u prekidu.

Нема коментара: