brojač poseta

среда, 25. фебруар 2009.

SLOVENAČKA FIRMA TROVALA 10.000 LJUDI

Policija uhapsila kriminalnu grupu iz slovenačke kompanije „Zvezda Helios" iz Gornjeg Milanovca, koja je odlagala kancerogeni otpad po Šumadiji, čime je ugroženo zdravlje najmanje deset hiljada ljudi

Čačanska policija i BIA uhapsili su kriminalnu grupu iz slovenačke kompanije „Zvezda Helios" zbog sumnje da je odlagala kancerogeni otpad i time ugrozila zdravlje nekoliko desetina hiljada ljudi u Šumadiji! Šestoro bivših i sadašnjih radnika fabrike boja iz Gornjeg Milanovca terete se da su seljacima davali burad sa otrovima, koji su oni spaljivali, ispirali i bacali po rekama, livadama i šumama!

U akciji policije i BIA, kojoj je prethodila višemesečna istraga, uhapšeni su Žarko Pjanović, menadžer za ekologiju u kompaniji „Zvezda Helios", i Miroslav Lukić i Rodoljub Luković, bivši radnici ove kompanije.

Hvalili se sertifikatom za ekologiju!

Iako su se u ovoj kompaniji hvalili sertifikatom ISO 14001, koji upravo kontroliše ekologiju, nije im smetalo da bezobzirno truju građane! U „Zvezdi Helios" nekoliko puta su proteklih godina zabeleženi ekološki akcidenti, ali im je ekološka inspekcija uvek izricala blage novčane kazne. Postavlja se pitanje i odgovornosti konsultantske kuće koja je „Zvezdi Helios" dodelila ekološki standard ISO 14001, i koja je odgovorna za nadgledanje njegovog sprovođenja!

Krivične prijave zbog zagađenja životne sredine podnete su protiv Saše Joksića, Gorana Marinkovića i Radiše Čakarevića, koji su posle saslušanja pušteni na slobodu. Trojici uhapšenih je određen policijski pritvor u trajanju od 48 sati, nakon čega bi trebalo da budu privedeni istražnom sudiji.
Šestorka je osumnjičena da je u dužem vremenskom periodu opasan kancerogeni otpad odlagala na nezakonit način, čime su ugrozili zdravlje najmanje 10.000 ljudi!

- Opasne hemikalije toulol, ksilol, butil acetat, butanol, izocijanid, poliuretan i druge otrovne materije, izuzetno opasne i kancerogene, ova kriminalna grupa je nezakonito odlagala, tako da su one dospele u vodu, zemlju i vazduh! Preko reke Gruže, u koju je veliki deo ovih materija prosipan, ovi otrovi su stigli i u akumulaciju kod Knića, odakle se čitav Kragujevac snabdeva vodom za piće - kaže za Press izvor blizak istrazi, i dodaje:

- Organizator kriminalne grupe je Žarko Pjanović, koji je u ovoj kompaniji bio zadužen upravo za ekologiju. On je otrovne materije, koje su bile smeštene u burad i cisterne, a koje nastaju kao otpad u procesu proizvodnje boja i lakova, preko posrednika, davao i prodavao seljacima u selima Donja i Gornja Vrbava i Donja Crnuća, pored reke Gruže. Seljacima su burad bila potrebna za skladištenje hrane i vode za napajanje stoke i zalivanje bašta u letnjim mesecima.

Burad su seljaci dobijali, a u „Zvezdi Helios" su im rekli da u njima ima nekog otpada, ali da ga prospu i da burad i cisterne dobro operu, i da će tada moći da ih koriste za vodu!

Pomor svinja u Gruži

U novembru prošle godine u jednom domaćinstvu u Donjoj Vrbavi dogodio de pomor svinja koje su pile vodu iz Gruže. Vodom iz ove reke seljaci su zalivali i bašte, pa su tako otrovi stigli i u lanac ishrane. Preko stoke, koja je pila ovu vodu, zaraženi su i meso, i mleko, voće i povrće, a od isparenja otrova koji su prosipani po livadama i šumama, naročito u letnjim mesecima, otrovi su stigli u vazduh. Razmere trovanja koje je ova kriminalna grupa izvršila gotovo da je nemoguće utvrditi!

Meštani sela uz Gružu su kancerogenim otrovima spaljivali korov i vrzine, prosipali ga po livadama i šumama, kao i u reku Gružu, kojom su tekli do akumulacionog jezera kod Knića, odakle se vodom za piće snabdeva čitav Kragujevac!

- U ovoj fabrici je mesečno bilo oko 30 buradi, sa po 200 kilograma raznih otpada, koji su na ovaj način odlagani. Odlaganje kilograma otpada „Zvezda Helios" bi trebalo da plati oko 18.000 evra kompaniji iz Austrije, koja je jedina ovlašćena da uništava ove materije. Umesto da plate, menadžeri kompanije, koja je u većinskom vlasništvu slovenačkog „Heliosa", odlučili su da otrov prosipaju po Šumadiji i da truju građane - kaže sagovornik Pressa, i objašnjava da matična kompanija iz Domžala svoj otpad uništava u Austriji, dok u Srbiji to ne radi!

- Istraga se nastavlja, i sumnjamo da je u ovu aferu umešan i top menadžment ove kompanije, jer je nemoguće da nisu znali da se otpad odlaže na ovaj način, kada je jedina zakonska mogućnost da ove otrove odnosi specijalizovana kompanija - priča izvor Pressa.

Inače, „Helios" je, pored „Zvezde", koju je kupio 2003. godine, vlasnik i fabrike „Duga" iz Beograda. Istražni organi utvrđuju na koji je način odlagan i otpad iz ove fabrike. Iz policije apeluju na građane koji su došli u posed buradi sa otrovom iz da se jave i da vrate ovu burad. Oliver Dulić, ministar životne sredine, juče nije bio dostupan novinarima Pressa.

Нема коментара: