brojač poseta

понедељак, 09. фебруар 2009.

RESTORAN VLADE BEZ FISKALNE KASE!

Dok inspektori Poreske uprave RS nemilice kažnjavaju obveznike koji se još nisu fiskalizovali, funkcioneri Vlade hrane se u restoranu tajkuna Slavka Roguljića, kome niko od njih nije tražio da nabavi fiskalnu kasu

VLADINI SLUŽBENICI NE DOBIJAJU FISKALNI RAČUN... Restoran u zgradi Vlade RS

VLADINI SLUŽBENICI NE DOBIJAJU FISKALNI RAČUN... Restoran u zgradi Vlade RS

Restoran Vlade RS u kojem se hrane premijer i ministri, koji su i doneli odluku o obaveznoj fiskalizaciji svih poreskih obveznika u Srpskoj, još nema fiskalnu kasu!

Naime, radnik Vlade RS, koji je insistirao na anonimnosti, za Press RS tvrdi da u restoranu u prizemlju Administrativnog centra Vlade RS, čiji je zakupac laktaški biznismen Slavko Roguljić, još nije izdat nijedan fiskalni račun?!

- Pre skoro tri meseca istekao je rok za fiskalizaciju prve grupe poreskih obveznika u Srpskoj, u koju spada i ovaj ugostiteljski objekat, ali izgleda da to za Roguljića ne važi! Prosto je neverovatno da najviši funkcioneri Vlade RS i čelnici Poreske uprave već mesecima pričaju o nužnosti fiskalizacije i da inspektori nemilice kažnjavaju „nepokorne", a da u centru zgrade u kojoj je i kreiran Zakon o fiskalnim kasama RS vlada ovakvo bezvlašće - kaže naš sagovornik.

Grujić: Ni restoran Skupštine Srpske nema fiskalnu kasu!

Poslanik SRS RS u Skupštini RS Novo Grujić kaže da restoran u zgradi Vlade nije usamljen slučaj kada je reč o nepoštovanju Zakona o fiskalnim kasama.

- Ni u restoranu Narodne skupštine RS još ne možete da dobijete fiskalni račun jer nemaju pomenuti tip kase. To znači da vlast u RS protežira izvesne biznismene jer ih ne tera da se ponašaju u skladu sa zakonom, što je za svaku osudu - kaže Grujić.

Do Roguljića, međutim, juče nismo uspeli da dođemo jer nam je njegova sekretarica saopštila da je to „u domenu naučne fantastike". Ona nas je uputila na njegovu ćerku Mirelu Kovačević, šefa marketinga u Roguljićevoj kompaniji, koja nam je potvrdila da u njihovom restoranu u zgradi Vlade nema fiskalne kase.

- Ne, nemamo fiskalnu kasu u restoranu Vlade RS jer naš restoran nije objekat otvorenog tipa - rekla je Kovačevićeva.

Na pitanje da li je upoznata da je svaki ugostiteljski objekat u RS od 15. novembra prošle godine morao da uđe u proces fiskalizacije, Kovačevićeva je demantovala samu sebe i rekla da je njen otac to već uradio?!

- Pa, naravno da izdajemo fiskalne račune, samo na način koji smo ugovorili s ministarstvima. Oni, naime, plaćaju ili bonovima ili novcem, zavisno od dogovora s nama - istakla je Kovačevićeva.

Kako bismo otklonili sumnju da li Roguljići poštuju zakon ili ne, ponovili smo pitanje da li je njen otac Slavko nabavio fiskalnu kasu, na šta je Kovačevićeva odgovorila da dođemo u njihovu finansijsku službu i sve proverimo.

- Iz zgrade Vlade RS često izlaze svakakve priče koje su neproverene i podloga su za manipulacije. Zato, ili dođite i proverite na licu mesta kako stvari stoje, ili računajte da vam ja ništa nisam rekla - naglasila je Kovačevićeva.

S druge strane, u Ministarstvu finansija RS uopšte nisu upoznati sa tim da Roguljićev restoran u Vladi RS još nije počeo da koristi fiskalnu kasu.

- Svaki objekat koji je registrovan za promet robe i usluga mora poslovati preko ove kase, pa i restorani u zgradi Vlade RS. Proverićemo sve i postupiti u skladu sa zakonom - kaže pomoćnik ministar finansija Jovo Radukić.

NAVIKAO NA BEZAKONJE... Slavko Roguljić

NAVIKAO NA BEZAKONJE... Slavko Roguljić

Međutim, u Poreskoj upravi RS kažu da je Roguljić tek u decembru prošle godine podneo zahtev za inicijalnu fiskalizaciju (ZIF) kod servisera „Kompjuting" iz Banjaluke. Međutim, kako nam je rečeno, zbog kašnjenja u isporuci restoran još nije dobio fiskalnu kasu.

- Ali, svako ko nije podneo taj zahtev do predviđenog roka podleže sankcijama. U ovom slučaju, pošto je reč o pravnom licu, predviđena je kazna od 2.500 KM - kažu u Poreskoj upravi RS.

Ekonomista Damir Miljević, koji je već ukazivao na propuste u pripremanju i sprovođenju procesa fiskalizacije, kaže da je „slučaj Roguljić" dokaz da naša vlast koristi duple aršine i u primeni Zakona o fiskalnim kasama RS.

- Vlada RS je opet pokazala da uvek postoji neko ko je nedodirljiv. Ovaj put to je Roguljić, kome je, očigledno, laktaška veza omogućila da u zgradi Vlade RS stiče profit bez obaveze da se fiskalizuje. Čudi me da, uprkos jakim vezama, sam nije osetio potrebu da se fiskalizuje, već se poneo krajnje bezobrazno - kaže Miljević.

Нема коментара: