brojač poseta

недеља, 22. фебруар 2009.

Reakcije na slučaj "Kovačević"

Pokretanje istrage u listu Borba o odavanju državne tajne povodom slučaja Miladina Kovačevića osudila su novinarska udruženja i pojedine političke partije.

Nadežda Gaće (Fonet, arhiva)
Nadežda Gaće (Fonet, arhiva)
Najava ispitivanja vlasnika i glavne urednice lista “Borba” liči na pritisak na medije, izjavila je gostujući u Vestima TV B92, predsednica NUNS-a Nadežda Gaće. Ona je dodala da se ovakvim akcijama policije medijima šalje veoma loša i nedemokratska poruka.

"Vlada prvo treba da razmisli ko je od ministara, činovnika, državnih sekretara, službenika - vest je odatle krenula", kaže ona.

"I ovo mi po malo liči na baba i deda kopaju repu, pa onda ne mogu da je izvuku pa dođe unuk, dođe unuka i na kraju dođe mali miš, pa povuče, pa se repa izvuče. Krenulo se obrnutim putem“, smatra Gaće.

Ona je ponovila i da novinari nisu dužni da otkrivaju svoje izvore. “Novinar ima pravo da štiti svoj izvor informisanja. Njega štiti zakon o informisanju i povelja UN-a", kaže ona.

"Svaki kao građanin može biti pozvan u policiju ili kao svedok da da izjavu, ali novinari ne moraju da kažu svoj izvor“, rekla je ona.

“Mediji mogu da odgovaraju”

S druge strane, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić izjavio je da za odavanje informacije koja je na zakonom propisan način proglašena državnom tajnom može krivično da odgovara ne samo lice koje je tu informaciju odalo, već i medijski izeštač koji ju je učinio dostupnom javnosti.

Pitanje krivične odgovornosti zavisi od toga da li je medijiski izveštač prilikom objavljivanja takve informacije bio svestan da odaje državnu tajnu, naglasio je Škulić.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da je neodložno usvajanje Zakona o Klasifikaciji tajnih podataka zbog toga što bez njega uvek postoji sumnja da je na nešto proizvoljno stavljena oznaka tajnosti.

Reagovala i ostala udruženja

Udruženje novinara Srbije očekuje da "prestane pritisak na redakciju i novinare 'Borbe', koji su objavljivanjem informacije koju je Vlada pokušala da sakrije od svojih građana nesporno profesionalno postupili".

Javnost Srbija ima i te kako opravdan interes da zna šta Vlada radi sa parama građana, bez obzira što je to sama Vlada proglasila za državnu tajnu, navedeno je u saopštenju.

Zajedničko saopštenje izdali su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i asocijacija Lokal pres.

"Saslušavanjem novinara, netransparentnom zaštitom optuženika za teška krivična dela i funkcionera i činovnika koji krše zakone i štete ugledu i interesima zemlje i njenim odnosima sa drugim zemljama, Srbija šalje loše poruke svojim gradanima i svetu da su kriminal i korupcija dozvoljeno ponašanje", navode oni.

Pešićeva: Iznajmljeni lobisti u SAD

Predsednica političkog saveta LDP-a Vesna Pešić kaže da LDP ima informacije da je Vlada u SAD iznajmila lobističku grupu koja je pregovarala sa porodicom Brajana Stajnhauera i koja je "izvagala" koliko će biti obeštećenje.

Ta grupa je, prema njenim rečima, za milion dolara trebalo da se nagodi sa porodicom napadnutog mladića, da se tim novcem pokrije odšteta, troškovi lobističke grupe, kao i kaucija za oslobađanje Kovačevića.

Pešićeva je ocenila i da je vlada na odluku o isplati tih sredstava stavila oznaku državne tajne zato što treba da prekši zakon, jer se ne zna iz koje budžetske stavke bi se isplatio taj novac.

Prema njenim rečima, postavlja se i pitanje ko je doveo državu do najniže tačke odnosa sa SAD, koja sada vrši pritisak na Srbiju, ko je odgovoran za haos u ministarstvu spoljnih poslova da naša diplomatska služba i konzul organizuju bekstvo Kovačevića.

Ona je upitala da li smo ikada dobili izveštaj od Vuka Jeremića šta se dogodilo u samom ministarstvu, kako je do toga došlo, da li mi išta znamo o toj istrazi, da li je još neko učestvovao u tome sem konzula Igora Miloševića i ko je sve u to umešan.

Reakcije NS-a i DHSS-a

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski je izjavila da najoštrije osuđuje ulazak policije u prostorije lista Borba.

"Smatramo da se na taj način država bavi posledicom, a ne uzrokom, znamo da svaki novinar i medijska kuća imaju pravo da objave informaciju koja je plasirana", rekla je ona.

A poslanik DHSS-a Vladan Batić zatražio je od premijera Mirka Cvetkovića da odmah zakaže telefonsku sednicu Vlade na kojoj bi bila "poništena odluka o nadoknadi štete žrtvi nasilja Miladina Kovačevića, američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru".

Batić je u pismu Cvetkoviću ocenio da je odluka o nadoknadi štete "protivustavna i protivzakonita, jer je svaki građanin obavezan da nadoknadi štetu koju prouzrokuje, a ne da za njega to čini drzava".

"Nisu novinari 'Borbe' krivi što se jedna nedozvoljena odluka pokušala od javnosti sakriti anahronom oznakom 'državna tajna'", naveo je Batić i dodao da je "proganjanje novinara nedopustivo".

Нема коментара: