brojač poseta

петак, 06. фебруар 2009.

RAZBOJNICI HARAJU GRADOM!

Čak u 90 odsto slučajeva uhapšeni pljačkaši su narkomani. Među napadačima sve više maloletnika, a glavne mete su im menjačnice, kiosci, pumpe, kladionice...

Broj razbojništava u beogradskim prodavnicama, trafikama pa i na ulicama poslednjih meseci,je u porastu, a gotovo da ne prođe dan bez više od deset napada pljačkaša ! U skoro 90 odsto slučajeva ispostavi se da su uhapšeni narkomani, dok je sve veći broj maloletnih lica kojima nije stran ovaj vid kriminala.

NE PRUŽATI OTPOR

Uglavnom samo prete, najčešće su i oni u panici i strahu pa je bolje ne pružati otpor da ne bi reagovali.

- Njima je cilj da što pre uđu u objekat, zaplaše radnika najjače što mogu da bi ih odmah poslušao, uzmu što više novca i nestanu. Pritom moraju da budu potpuno neupadljivi za okolne prolaznike. Zato je najbolje ne reagovati već ih poslušati, ali što pre obavestiti policiju putem panik-šaltera ili zvati 92 čim se razbojnici udalje - savetuje Aleksandar Janković, šef Odseka za suzbijanje razbojništava u Policijskoj upravi Beograd

Tokom jučerašnjeg dana, opljačkana je prodavnica "Deni" u ulici Dragoslava Pavlovića, a zabeležena su i dva napada na ulici. Jedan u Ulici Desanke Maksimović kada je napadač oteo ženi torbu iz ruke i drugi u Bilevaru Zorana Đinđića gde je nasilnik zapretio ženi pištoljem i oteo joj 300 dinara! U napadima na sreću niko nije povređen, a razbojnici su kao i obično bili naoružani nožem i pištoljem.

Uzrok je droga

Od početka ove godine, beogradska policija je rasvetlila skoro 40 razbojništava i uhapsila desetak prestupnika. Međutim, učinak čuvara reda ipak nije dovoljan za bezbednost potencijalnih žrtava. Na meti su najčešće kladionice, menjačnice, benzinske pumpe, prodavnice i trafike. Razbojništva se uglavnom dešavaju između 18 i 21 čas, kada se nakupi dnevni pazar, mada pravila nema. Napadači prete noževima i pištoljima, a dnevni pazari koje pritom otmu četo ne prelaze dvadesetak hiljada dinara iako ima i napada na pumpe i menjačnice gde je plen obično i nešto veći.

Aleksandar Janković, šef Odseka za suzbijanje razbojništava u Policijskoj upravi Beograd kaže za "Press" da su to svakodnevna dela koja se ne obavljaju planirano, već ih vrše pojedinci, najviše dvojica, i to u 90 odsto slučajeva narkomani.

- Motivi su različiti. Najveći broj njih to radi zbog droge, neki jer nemaju od čega da žive, a neki čak i iz želje da se time pohvale u društvu. Nažalost, problem je što razbojništva vrše sve mlađa lica, i to uglavnom naoružana - objašnjava Janković.

On dodaje da lopovi često menjaju teritoriju da bi se što bolje sakrili od policije. Kazne koje se kreću od tri do 15 godina zatvora, očigledno, nisu dovoljne pošto je na ulicama dosta "povratnika". Međutim, alarmantno je što je sve veći broj "novih" maloletnih razbojnika s kojima je najteže, pošto ih je teško identifikovati.

Fakti

- U ulici Dragoslava Pavlovića juče popodne opljačkana je prodavnica "Deni". Razbojnik je prodavačici Snežani G. (39) uz pretnju nožem tražio da otvori kasu nakon čega je sam uzeo novac.

- Napadač sinoć oteo ženi torbu iz ruke u Ulici Desanke Maksimović i pobegao.

- U Bulevaru Zorana Đinđića razbojnik ženi prislonio pištolj na leđa. Uplašena žena mu dala 300 dinara.

Prema rečima Jankovića, određeni deo krivice snose i vlasnici objekata, pošto oni većinom nisu adekvatno obezbeđeni.

- Fizičko obezbeđenje je retko, a kamere su često lošeg kvaliteta i neprofesionalno postavljene. One nadgledaju pogrešne stvari, uglavnom su usmerene na zaštitu kase od radnika. Ponekad kamere koje su postavljene unutra ništa ne znače jer lopov nosi fantomku. Menjačnice i kladionice trebalo bi da imaju blindirano staklo sa šalterima i zaključana vrata - priča iz iskustva Janković.

Stil života

Prema mišljenju sociologa Ratka Božovića, ekonomska kriza i loš socijalni kontekst glavni su uzročnici povećanog broja krađa.

- Korumpirano smo društvo, krađa na svim nivoima postala je stil življenja. Zadesila nas je još jedna nevolja kad smo čekali boljitak, i očekivano je bilo da strada moral. Siromaštvo nije obično, mnogi su na ivici bede. Oni se verovatno vode mišlju: ako mogu ovi iz fotelja da kradu milijarde, ovih par hiljada nije veliki greh. Trebalo bi napraviti strategiju i više se baviti onima koji su ostali bez svega - smatra Božović.

Нема коментара: