brojač poseta

понедељак, 02. фебруар 2009.

RATUJU SA KRIJUMČARIMA DROGE

Carinici na prelazu Gradina kod Dimitrovgrada godinama vode uspešnu borbu sa narko-švercerima. Iako krijumčari na sve moguće načine pokušavaju da prenesu drogu, veoma mali broj u tome i uspeva

s1

Na graničnom prelazu Gradina kod Dimitrovgrada svakodnevno se vodi rat između carinika i švercera droge! Krijumčari na sve moguće načine pokušavaju da prenesu drogu preko granice, ali carinici u većini slučajeva uspevaju da ih osujete. Droga, uglavnom heroin, najčešće se prenosi skrivena u vozilima, oni uporniji ne libe se da paketiće od po nekoliko stotina grama zavuku i u telesne šupljine, a dešavalo se i da se heroin švercuje u diplomatskim pošiljkama!

Nadmudrivanju carinika i švercera nikad kraja. Iako su šverceri sve domišljatiji i na sve moguće i nemoguće načine pokušavaju da prokrijumčare narkotike, dovoljno je da carinik primeti sveže ofarban šraf na šasiji automobila, neku pregradu atipičnu za konkretan model automobila ili čudno ponašanje vozača, i droga je otkrivena! Inače, droga se najčešće prenosi skrivena u fabričkim šupljinama, ali i specijalnim bunkerima u automobilima i kamionima, čak i u rezervoarima plinskih uređaja u automobilima. Oni koji je prenose za to dobijaju nadoknadu od najmanje 1.000 evra po kilogramu.

slika

Štekovi... Otvor u braniku automobila i bunker u kabini kamiona

- Manje količine droge mogu da se sakriju u cipelama, oko butina, u telesnim šupljinama, kaiševima, pojasima, ispod pazuha, a carinici su drogu nalazili i u kosi, u punđama žena. Kod automobila najčešće se koriste fabričke šupljine i specijalno napravljeni bunkeri. Imamo slučajeve da se droga sakriva u akumulatoru tako što se ćelije akumulatora preseku vodoravno, skrate toliko da automobil može da ima dovoljno struje da upali, a u donjem delu se sakriju i do dva kilograma droge - kaže za Press upravnik carinarnice Gradina Ivan Stoimenov, i dodaje:

80 kg u „mercedesu"

- U starijim modelima „mercedesa", ali i u nekim novijim, u sistem za ventilaciju šverceri uspevaju da uguraju i do 12 kilograma droge. Omiljena mesta za pravljenje bunkera su krov i patos koji se spuštaju, i u šupljinu onda mogu da se ubace velike količine droge. Tako su naši carinici uspeli da u jednom „mercedesu" pronađu neverovatnih 80 kilograma droge. Svaki automobil ima karakteristična mesta i šupljine gde može da se sakrije droga, ali dobar carinik poznaje svaki detalj na automobilima tako da odmah uoči da li je bilo intervencija.

Kada je reč o kamionima i šleperima, droga se najčešće krije u prtljagu, a krajem prošle godine droga je otkrivena u šleperu koji je prevozio diplomatsku pošiljku, što je do tada bio nezabeležen slučaj. Šleper je prevozio lične stvari diplomatskog osoblja jedne ambasade, ali i 163 kilograma heroina skrivenog u kabini!

- Carinik koji je otkrio drogu rizikovao je jer je otvaranje diplomatskih pošiljki zabranjeno, ali mu se ponašanje vozača učinilo sumnjivim. Obično su vozači diplomatskih pošiljki veoma oholi, drski, pokušavaju da idu preko reda, dok je ovaj bio veoma smiren, što je cariniku bio signal da nečeg ima u kamionu. Izvršen je detaljan pretres i u kabini vozača pronađeno je 163,4 kilograma heroina - kaže Stoimenov.

slika2

Vole zimu

Šverceri najradije švercuju drogu tokom zime jer se po hladnom vremenu ne oseća karakterističan miris heroina, koji leti istančan nos carinika može da namiriše. Takođe, zimi se nahvata led na rezervoare i druge delove vozila i kamiona, što šverceri takođe obilato koriste.

- Najčešće se droga švercuje za vreme praznika, poput Nove godine, a mnogi čak znaju i kada je naša carinska slava, pa i to pokušavaju da iskoriste. Vode računa i kada se igraju važne utakmice reprezentacije - kaže Stoimenov.

Inače, rekordna zaplena heroina na Gradini je preko 300 kilograma, koji su nađeni u jednom šleperu.

Kljukaju se ‘bensedinima'

Kako bi izgledali što smirenije, šverceri sve češće koriste sedative poput „bensedina" i drugih lekova, kako bi bili što manje upadljivi.

- Naše pravilo je da droge uvek ima, dok se ne uverimo u suprotno. Ta neprirodna smirenost upravo je signal carinicima da se uradi detaljan pretres. Desilo se tako da je jedan Englez, dok su mu carinici kontrolisali vozilo, uzeo jednostavno da čita knjigu, uopšte ne obraćajući pažnju šta se dešava. To je, inače, potpuno atipično za strance, koji carinicima non-stop dišu za vrat kako ne bi slučajno prilikom kontrole auto bio ogreban ili slično. Posle detaljnog pretresa drogu smo tada, po prvi put, pronašli unutar plinske boce. Verovatno je zbog toga Englez bio siguran da drogu nećemo pronaći, pa se tako i ponašao, jer u našoj zemlji tada još uvek nije ni postojao auto-gas pa nismo ni znali kako ti uređaji izgledaju. U toj boci se nalazilo čak 60 kilograma heroina - kaže Stoimenov, i dodaje da je heroin nalažen i među voćem, kao i u rolnama tekstila.

Iako su carinici na Gradini dobro tehnički opremljeni, prilikom otkrivanja droge i druge švercovane robe najvažniji je ljudski faktor.

- Dešavalo se da drogu i specijalno dresiran pas ne može da pronađe. Dobar carinik poznaje zvukove benzina, nafte, plina u rezervoaru, poznaje vozila do najsitnijih detalja, ali je i dobar psiholog i iz kratkog razgovora sa vozačem već može da nasluti da li ovaj nešto krije od carine - zaključio je upravnik jedne od najboljih carinarnica u regionu.

Нема коментара: