brojač poseta

четвртак, 12. фебруар 2009.

«PUNTO» VEĆ POSKUPEO 530 EVRA?!

Mlađan Dinkić najavio cenu od 7.300 evra, ali Italijani poručili da će najniža cena kragujevačkog „punta" biti 7.830 evra!

„Fijat punto" još nije počeo da se proizvodi u Kragujevcu, a već je najavljeno poskupljenje ovog modela za 530 evra! Prema nezvaničnim informacijama, rukovodstvo „Fijata" je na poslednjem sastanku sa upravom „Zastave" odredilo cenu od 7.830 evra za osnovnu verziju „punta", uprkos najavama ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će ovaj automobil biti u ponudi za 7.300 evra!

Dinkić: Nema nikakvih promena

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče za Press da nisu tačne informacije da će cena „punta" biti veća od one koja je već najavljena.

- To su pogrešne informacije koje su objavljene u jednom dnevnom listu. Osnovni model „punta", ako ga kupujete u akciji „staro za novo", koštaće 5.999 evra. „Punto" iz Kragujevca proizvodiće se u nekoliko varijanti. Imaćemo osnovni model, imaćemo varijantu s klimom, ful opremom... - objasnio je Dinkić. - Nema nikakvih promena. Sledeće srede najavićemo sve detalje, koji je tip vozila, karakteristike, a tada ćemo imati i potpisane ugovore s jednim brojem banaka - smatra Dinkić. (J. J.)

Predsednik Samostalnog sindikata „Zastave" Zoran Mihajlović kaže za Press da mu nije jasno zbog čega će cena „punta 188", koji će se samo sklapati u kragujevačkoj fabrici, biti veća od prvobitno dogovorene.

Sindikat u čudu

- Čuo sam nezvanično da „punto" ispod cene od 7.830 evra neće ići. Evo, verujte da ni mi u sindikatu ne znamo da li je reč o osnovnom modelu „punta" ili o nekoj drugoj njegovoj varijanti. Pretpostavljam da Italijani na to gledaju po sistemu „nije ‘zastava 10' isto što i naš ‘punto'", pa mu povećavaju cenu. Zapravo, treba pitati ministra Dinkića zbog čega je pričao o ceni „punta" ako ona pre toga nije ni bila dogovorena, nego će se menjati kad god to padne „Fijatu" na pamet - ističe Mihajlović.

Savetnik direktora Agencije za privatizaciju Aleksandar Ljubić, ipak, tvrdi za Press da se cena „punta" neće menjati?!

- Nisu tačni navodi koji su se pojavili u medijima da će osnovni model „punta" proizveden u Kragujevcu koštati 7.830 evra. Na osnovu razgovora sa italijanskim „Fijatom" i rukovodstvom „Fijata Srbija" dobili smo jasna uveravanja da cena osnovnog modela kragujevačkog „punta" ostaje 7.300 evra. Uz mogućnost zamene staro za novo građani će moći da ostvare popust od 1.000 evra, pa će konačna cena tako kupljenog vozila biti 5.999 evra, kako smo i najavili. Cena ostalih verzija modela „punto" zavisiće od stepena njihove opremljenosti - kaže Ljubić.

Poslednje pripreme

Podsećamo, ministar Dinkić je obećao da će država omogućiti vlasnicima automobila koji nemaju ekološki evro-3 motor da ga, uz doplatu, zamene za novi „punto", čija će cena biti 5.999 evra. Ministar ekonomije objasnio je da će tolika cena za novi „punto" biti moguća jer će kupovinu država subvencionisati s najmanje 1.000 evra.

Mnogo nejasnoća... Proizvodnja „punta" treba da krene polovinom marta

Zamena dotrajalih vozila za „punto" trebalo bi da počne u martu, a popust od 1.000 evra zagarantovan je vlasnicima svih vozila, bez obzira na to koliko su kola stara i u kakvom su stanju. On je najavio i da će krajem februara krenuti kreditiranje kupovine „punta", a kamata za ove kredite biće 4,5 odsto godišnje.

U „Zastavi" su, inače, u toku poslednje pripreme pred početak sklapanja italijanskog automobila, koji je zakazan za polovinu marta. Italijani su, navodno, obećali rukovodstvu fabrike i da će najavljeni novi model početi da se proizvodi početkom sledeće godine.

Нема коментара: