brojač poseta

среда, 04. фебруар 2009.

Proboj u region: "DELTA" KUPUJE "MERKATOR"!

„Delta holding" predao ponudu za kupovinu 48 odsto akcija slovenačkog trgovinskog lanca, procenjena vrednost od 350 do 400 miliona evra

s

Uskoro naše?... „Merkatorov" centar na Novom Beogradu

Srpska kompanija „Delta holding" predala je ponudu za kupovinu 48 odsto akcija slovenačkog trgovinskog lanca „Merkator". Prema nezvaničnim informacijama, procenjena vrednost ovog paketa akcija kreće se od 350 do 400 miliona evra! Najveća srpska kompanija, prema pisanju slovenačkih medija, za kupovinu „Merkatora" nadmetaće se sa više od 10 kupaca.

slika

„Napad" na Sloveniju... Miroslav Mišković

Trgovinski lanac „Merkator" u većinskom je vlasništvu pivare „Laško „i fonda „Infond holding". Poziv za prodaju 48 odsto „Merkatora" objavljen je početkom decembra prošle godine, a rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda istekao je u ponedeljak. Slovenački mediji pišu da je zainteresovano između 10 i 15 kupaca.

U kompaniji „Delta holding" Pressu je potvrđeno da su predali ponudu za kupovinu paketa akcija. U „Delti", međutim, nisu mogli da iznose druge detalje o ponudi kako ne bi kršili potpisan ugovor o poverljivosti i propisane uslove tendera.

- Istina je da smo predali ponudu - rečeno nam je kratko u „Delta holdingu".

„Delta" je, podsetimo, u novembru prošle godine, kada je bilo izvesno da će biti raspisan međunarodni tender za prodaju „Merkatora", saopštila da planira nastavak širenja poslovanja u zemljama jugoistočne Evrope i da bi kupovina najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca značajno doprinela bržem ostvarivanju tog cilja.

- Kupovinom udela u „Merkatoru" stvorili bismo kompaniju koja bi zauzela značajno mesto među vodećim maloprodajnim lancima u Evropi - naveli su tada u „Delti".

Spajanje i sa „Ideom"?

Pre nedelju dana hrvatski mediji preneli su izjavu potpredsednice koncerna „Agrokor" Ljerke Puljić, koja je rekla da postoji mogućnost spajanja „Idee" sa „Delta holdingom". Na pitanje novinara da li se definitivno odustalo od spajanja trgovine s kompanijom Miroslava Miškovića, ona je izjavila:

- U budućnosti nisu nemoguća spajanja kompanija, a možda i razmena dela portfelja kompanija - rekla je Puljićeva.

Pored „Delte", među eventualnim kupcima spominju se i francuski „Karfur" i hrvatski „Agrokor".

Vest o prodaji „Merkatora" još u novembru izazvala je niz negativnih reakcija u slovenačkoj javnosti, koja se uplašila stranih kupaca, jer bi, navodno, zaposleni i domaći dobavljači ostali bez posla. Sekretar Sindikata radnika trgovine Slovenije Ladislav Kaluža rekao je juče za Press da u Sloveniji javnost i dalje smatra da bi vraćanje „Merkatora" u vlasništvo države bilo najbolje rešenje.

- „Merkator" ima finansijskih problema, ali bez obzira na to, on ne treba da ode u tuđe ruke. Mi smo protiv prodaje, i ne želimo da police „Merkatora" ostanu bez naših proizvođača, od kojih on dobija 50 odsto robe - kaže Kaluža.

Slovenci u Srbiji

Prema podacima Agencije za privatizaciju, Slovenci su u poslednjih pet godina kupili devet beogradskih preduzeća, između ostalih i „Fitep", „Elektrošumadiju", „Srbolek". Osim toga, osnovali su oko 400 kompanija širom Srbije, a u Beogradu su se pojavljivali i na tenderima za građevinsko zemljište, što je dovodilo i do nesvakidašnjih situacija. Tako se prošlog leta za 13.000 kvadrata u Bloku 58 nadmetala čak i „Mladinska knjiga". Investiranje Slovenije u Srbiju počelo je 2002. godine, kada je „Merkator" uložio više od 40 miliona evra u zemljište i gradnju megamarketa na Novom Beogradu.

To potvrđuje i broker kuće „KD investments" Žiga Hijeng, koji kaže da još niko u Sloveniji ne veruje da će „Merkator" biti prodat. On otkriva i da se u slovenačkoj javnosti spekuliše da će većinski vlasnik tražiti 300 evra po deonici.

- Predstavnici pivare „Laško" to su i izneli na nekoj od konferencija - rekao je Hijeng za Press.

„Merkator" u našoj zemlji ima 95 prodajnih objekata i zapošljava 4.000 radnika, a najavio je i da će sledeće godine investirati 29 miliona evra u širenje na srpskom tržištu.

Kompanija „Delta", inače, na slovenačko tržište probila se u junu prošle godine, kada je ugovorila izgradnju trgovinskog centra u Ljubljani, u koji će investirati više od 240 miliona evra. U tom tržnom centru planirano je otvaranje prvog „Maksi" supermarketa na slovenačkom tržištu.

Нема коментара: