brojač poseta

четвртак, 05. фебруар 2009.

PREVARA PREKO MOBILNOG!

Ukoliko odgovorite na propuštene pozive koji počinji sa +88213 može vam biti skinuto I nekoliko stotina evra sa računa. Prve prevare u RS, nekoliko pritužbi i u Srbiji

Prevara stigla i u Srbiju... Lažni pozivi delo međunarodne grupe kriminalaca

Prevara stigla i u Srbiju... Lažni pozivi delo međunarodne grupe kriminalaca

Kompanija „Telekom Srpske", koja je u vlasništvu „Telekoma Srbija", upozorila je juče na svom sajtu na novu, veoma skupu telefonsku prevaru! Naime, prijavljeno je da pozivanjem određenih brojeva koji se pojavljuju kao propušteni pozivi račun pretplatnika može biti uvećan i za 1.000 evra! Postoji ozbiljna mogućnost da su građani Srbije već na meti ovih prevaranata.

Kragujevčani žrtve prevare!

U Kragujevcu već neko vreme gradom kruži imejl koji ljude upozorava na najnoviji slučaj prevare putem mobilnog!

- Korisnik mobilnog telefona dobija obaveštenje o propuštenom pozivu. Ukoliko korisnik pozove taj broj koji počinje sa +39..., +390..., +391..., +92..., +393..., +394... postaje žrtva prevaranata. Jedan čovek je tako izgubio više od 2.000 evra. Određeni brojevi mogu se programirati tako da korisnik mobilnog, ukoliko se odazove na propušteni broj, ne može prekinuti poziv i tako stižu ogromni troškovi na njegov račun - stoji u ovom imejlu.

Korisnici usluga „Telekoma Srpske" („M-tel" mreže) našli su se na meti hakera koji koriste mrežu provajdera sa satelitskom numeracijom, a svako uzvraćanje poziva na broj koji počinje sa +88213... tarifira se po visokim cenama ka satelitskim mrežama, precizira se na sajtu www.m:tel.ba.

Neophodan oprez

Na korisnike se apeluje da izbegavaju povratne pozive na osnovu propuštenih poziva sa ovakvih ili sličnih nepoznatih brojeva, navodi „M-tel" Republike Srpske i podseća da su učestale pritužbe na pomenute pozive počele da pristižu krajem prošle godine.

Kako Press saznaje, prevaranti već uveliko rade i u Srbiji. Redakciji Pressa juče su se javili korisnici „Telenor" mreže koji tvrde da su imali propuštene pozive s nepoznatog broja koji počinje sa +24991... i da su uzvratili poziv ne sluteći da se možda radi o prevari.

- Na displeju svog mobilnog telefona ugledala sam propušten poziv sa ovog broja. Imam naviku da uvek pozovem da proverim ko me je zvao kada dobijem poruku o propuštenom pozivu. To nije samo radoznalost, već i obaveza, jer mi je takav posao. Sada strahujem za visinu svog računa na kraju meseca jer sam čula za slične prevare u Republici Srpskoj - ispričala nam je Natalija M.

Vešte varalice

Našoj redakciji juče se javila i Elena S., koja takođe tvrdi da je imala propušten poziv sa istog broja, ali ona nije pozvala taj broj jer je, kako kaže, već načula glasine o telefonskoj prevari u Republici Srpskoj.

Prevareni građani napisali su na forumu na kojem su pokrenuli raspravu o najnovijim prevarama putem mobilnih telefona da su brojevi „za varanje" programirani tako da se nakon poziva uspostavljena veza ne može prekinuti. Oni kažu da je jedino rešenje za prekid veze bilo vađenje baterije iz telefona.

Prijavljeni slučajevi

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Press da su se i njima javili građani koji se žale da su dobijali pozive koji počinju različitim kombinacijama brojeva (+390..., +393..., +394...).

- Oni kažu da su posle poziva tih brojeva dobijali uvećane telefonske račune. Savetovali smo im da se obrate nadležnoj službi u MUP-u Srbije - kaže Papović.

U „Telenoru" kažu da je ovde reč o međunarodnim kol-bek pozivima, koje mreža registruje kao propušten poziv.

- Oni dolaze iz raznih fiksnih i mobilnih mreža u inostranstvu i „Telenor" na njih nema nikakvog uticaja! Testirali smo ovakve pozive, odnosno javljali se na brojeve s kojih su stizali propušteni pozivi. Ni u jednom slučaju nije se desilo da veza nije mogla da se prekine. Svi međunarodni pozivi se naplaćuju prema utrošenom vremenu u datoj zoni. Besplatni listing međunarodnih razgovora dostupan je na lični zahtev svakom našem korisniku - rekli su juče u „Telenoru", i preporučili svojim korisnicima da ne uzvraćaju na propuštene međunarodne pozive s brojeva koji im nisu poznati.

Kako smo čuli, na kraju prošlog meseca u RS korisnicima su stizali računi i od 2.000 evra.

Нема коментара: