brojač poseta

среда, 18. фебруар 2009.

PRETI NAM ALBANSKA AL KAIDA

Stručnjaci upozoravaju da su poslednji napadi na kosovske Srbe početak samoubilačkog terorizma na Balkanu, Srbi se plaše da je konačni cilj njihovo proterivanje sa Kosmeta

Strašan zločin... 12 Srba je poginulo, a 43 ranjeno kada je 16. februara 2001. kod Podujeva dignut u vazduh autobus „Niš ekspresa“

Strašan zločin... 12 Srba je poginulo, a 43 ranjeno kada je 16. februara 2001. kod Podujeva dignut u vazduh autobus „Niš ekspresa"

Serija provokacija i oružanih napada na Srbe u poslednja tri dana na Kosovu i Metohiji pokazuje da se Kosmet pretvara u žarište terorizma, ocenjuje stručnjak za međunarodni terorizam Dragan Simeunović. On ističe da slučaj Albanca koji je u kafić pun Srba uneo protivpešadijsku minu ukazuje da će se na ceo Balkan proširiti samoubilačke akcije, karakteristične za Al Kaidu.

Jakšić: Metod tigrove kože

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na KiM Marko Jakšić kaže da organizovane napade na Srbe strateški diktira albanska politička vrhuška iz Prištine, rukovodeći se principom „što manje Srba, lakše se pravi albanska država".

- Ne žele oni da proteraju Srbe iz enklava na jugu, što bi impliciralo podelu Kosova. Oni žele sve nas da proteraju. Pa, pre neki dan su bacili bombu kod „Tri solitera" u Kosovskoj Mitrovici. Nemaju Albanci potrebe od 17. februara prošle godine da krenu u otvoreno surove i brutalne napade, koje bi svet okarakterisao kao terorističke akte. Oni permanentno, na više mesta istovremeno, prikriveno vrše manje napade na Srbe po metodu tzv. tigrove kože. Forma je različita, suština je ista - kaže Jakšić.

Incidenti su počeli u ponedeljak u Štrpcu kada je u srpskom kafiću uhapšen Arben Hisu (24), kome je u džepu pronađena protivpešadijska mina. U utorak je u Lipljanu trojicu srpskih mladića napala i pretukla grupa Albanaca drvenim palicama, a u Gnjilanu je Vasko Arsić (24) ranjen „od zalutalog metka od šenlučenja kosovskih Albanaca". U selu Brod je na pravoslavnoj crkvi podignuta zastava Albanije, koju je uklonila tek policija...

Zapad svestan opasnosti

Ekspert Svetske banke za terorizam i konflikte Dragan Simeunović upozorava da slučaj unošenja protivpešadijske mine u kafić „dozvoljava pretpostavku" da će se samoubilački terorizam, karakterističan za Al Kaidu, proširiti na ceo Balkan.

- Za razliku od političara, obaveštajni i bezbednosni stručnjaci na Zapadu svesni su da Kosovo može da se pretvori u žarište terorizma. Odavno je poznato da Al Kaida ima čvrste korene na Balkanu, a tamo gde oni puste korene kad-tad se beru gorki plodovi. Za Al Kaidu je Kosovo od posebnog značaja, jer je to oblast s velikim brojem međunarodnih snaga, koje su izazovna meta. Oni uz to veoma lako vrše uticaj na albanske ekstremiste kriminalnim i religijskim kanalima - navodi Simeunović.

On podseća da je 90-ih godina OVK u svom sastavu imala jedinicu mudžahedina Abu Bekir Sadik, koju je činilo 70 odsto Albanaca.

- Zamenik Osame bin Ladena, Ajman al Zavahiri, poslao je svog rođenog brata da bude jedan od komandanata OVK. Zna se da je i sam Bin Laden boravio u Albaniji, a to sigurno nije bilo iz turističkih razloga - kaže Simeunović.

U Štrpcu cilj bila deca!

S druge strane, Srbi na Kosovu uplašeni su da je počela konačna operacija proterivanja svih Srba.

- Na jugu je napeto, utisak građana je da napadi u enklavama imaju za cilj proterivanje Srba s juga Kosova. Etnički čist južni deo Pokrajine kasnije bi olakšao podelu Kosova - smatra predsednik Kosovske Kamenice Boban Jevtić.

Predsednik opštine Štrbac Zvonko Mihajlović, pak, tvrdi da Albanci nikad neće pristati na podelu.

- Ni u jednom gradu na Kosovu, osim severne Kosovske Mitrovice, ne žive samo Srbi. Šta Albanci imaju da dele?! Nikad oni na podelu neće pristati. Oni žele celo Kosovo. Zato im ne ide u prilog da ih svet proglasi za teroriste. Vojnici, okoreli kriminalci, obukli su odela, bave se politikom. Sve manje koriste oružje i sve više se služe perfidnim metodama... - priča Mihajlović.

On napominje da je pokušaj samoubilačke akcije u Štrpcu stvorio napetost među Srbima jer „toga do sada nije bilo".

- U mobilnom telefonu tog Albanca, koji je u kafić ušao s minom, pronađeni su delovi iz Kurana. On je sedeo u kafiću pored koga se parkiraju autobusi koji razvoze srpske đake. Njemu su cilj bila deca, kako bi celo Štrpce zavio u crno. Ta akcija je propala, ali neće se oni na tome zaustaviti - upozorava Mihajlović.

Нема коментара: